Σφοδρός καύσωνας με την ονομασία «Κλέων» αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες μέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ποιος όμως ήταν ο Κλέων, το όνομα του οποίου φέρει το «καυτό κύμα» που αναμένεται να μας επισκεφθεί;

Ο Κλέων υπήρξε ηγέτης της αντιπολιτευόμενης προς τον Περικλή παράταξης και προσωπικός αντίπαλος του σπουδαίου Αθηναίου πολιτικού. Πέτυχε μάλιστα την καταδίκη του Περικλή για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος και την απομάκρυνση από το αξίωμα του την περίοδο που την Αθήνα έπληξε ο μεγάλος λοιμός.

Μετά τον θάνατο του Περικλή, ο Κλέωνας κατάφερε να καταστεί κυρίαρχη μορφή στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας, ενώ περιγράφεται ως χαρισματικός ρήτορας  με ευφράδεια και δυνατή φωνή. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και τον Αριστοφάνη, ο Κλέωνας αποτελούσε τυπικό δείγμα δημαγωγού, που παρότι στηρίχθηκε από τις λαϊκές μάζες τις παρέσυρε σε λανθασμένες αποφάσεις. Ίσως σε αυτό το σημείο να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον ομώνυμο καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να ταλαιπωρήσει τους πολίτες τις επόμενες μέρες.

Το 427 π.Χ. ο Κλέωνας μάλιστα προέτρεψε τους Αθηναίους συμπατριώτες του να θανατώσουν όλο τον αντρικό πληθυσμό της Μυτιλήνης που είχε ηγηθεί εξέγερσης εναντίον της Αθήνας. Αν και στην αρχή η πρότασή του έγινε δεκτή, σύντομα αποσύρθηκε λόγω της μακροσκελούς αντίκρουσης από το Διόδοτο. Παρόλα αυτά περίπου χίλιοι ηγέτες και σημαντικοί άντρες της Μυτιλήνης εκτελέστηκαν. Το 425 π.Χ ο Κλέων έφτασε στο απόγειο τη φήμης του, όταν συνέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα τους Σπαρτιάτες που είχαν αποκλειστεί στη Μάχη της Σφακτηρίας. Μάλλον ήταν λόγω των στρατιωτικών ικανοτήτων του συναδέλφου του Δημοσθένη που έγινε αυτό, αλλά ήταν η αποφασιστικότητα του Κλέωνα που έπεισε την Εκκλησία του δήμου να στείλει τις απαιτούμενες επιπλέον δυνάμεις.

Το 422 στάλθηκε για να ανακαταλάβει την Αμφίπολη, αλλά τον υπερφαλάγγισε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας. Όμως, και ο Βρασίδας και ο Κλέων σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη και με το θάνατό τους απομακρύνθηκε το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη. Το 421 υπογράφηκε η Ειρήνη του Νικία.