Καιρός: Ζέστη και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Πότε επελαύνει ο καύσωνας – Τα τελευταία στοιχεία

Μέχρι και τους 36 βαθμούς «σκαρφαλώνει» σήμερα ο υδράργυρος - Έρχεται καύσωνας μέσα στην βδομάδα

Υψηλές θερμοκρασίες -με το κύμα καύσωνα να βρίσκεται προ των πυλών– και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για σήμερα Κυριακή.

Σήμερα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περί τους 37 βαθμούς, ενώ σταδιακή άνοδος αναμένεται από την Τετάρτη. Παράλληλα, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το κύμα ζέστης.

Η πρόγνωση Γ. Καλλιάνου για σήμερα Κυριακή

Στα Επτάνησα, στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και στο Αιγαίο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της νότιας Χαλκιδικής, των Σποράδων, στην Εύβοια και στα κεντρονότια της Πελοποννήσου θα σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με ηλιοφάνεια.

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ ανεβασμένες μόνο στη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 36-37 βαθμούς Κελσίου κοντά στο Αγρίνιο, ενώ στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 32-35, στα ανατολικά ηπειρωτικά στους 34-36 βαθμούς Κελσίου και στους 30-34 στο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες παντού έως 4-5 μποφόρ στα Επτάνησα και έως 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο καιρός σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις, αλλά και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν λίγες τοπικές νεφώσεις νοτιοανατολικά της Χαλκιδικής, ενώ στην υπόλοιπη Μακεδονία θα υπάρξει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 22-35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Μεταβατική ημέρα η Τρίτη : 36-38°C

– Καύσωνας από την Τετάρτη 12 Ιουλίου

– Θερμοκρασίες 40-42°C

Τοπικά ακόμα και μεγαλύτερες θερμοκρασίες

– Άγνωστη ακόμα η διάρκεια και η ισχύς του καύσωνα

– Υπάρχει πιθανότητα να είναι παρατεταμένος

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

Αυξημένος θα είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή 09 Ιουλίου 2023,προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Αναλυτικότερα:

Πολύ υψηλός κίνδυνος

-Δωδεκάνησα

-Σάμος

-Ικαρία

-Χίος

-Ψαρά

Υψηλός κίνδυνος:

-Ανατολική Στερεά Ελλάδα

-Εύβοια

-Νησιά Β. Αιγαίου

-Κυκλάδες

-Ανατολική Πελοποννήσου

-Κρήτη

-Νησιά Β. Ιονίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δείτε αναλυτικά

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Πότε επελαύνει ο καύσωνας – Τα τελευταία στοιχεία

Καύσωνας και μάλιστα διαρκείας θα επικρατήσει στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Ο κ. Καλλιάνος υπογράμμισε μάλιστα τη μεγάλη διάρκεια του θερμού κύματος, το οποίο αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι από την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιουλίου ενδέχεται ο υδράργυρος να σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Οι θερμοκρασίες σε έξι μεγάλες πόλεις σε χάρτες (9 με 13 Ιουλίου):

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.