Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βουλή, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου. Το συντριπτικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών έβαλε την σφραγίδα του στην νέα πολιτική περίοδο που ξεκινά, θέτοντας νέα προτάγματα και αναδιατάσσοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο τοπίο.
Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων εκτυλίχθηκε σε αυτό το κλίμα καταδεικνύοντας την νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα που διαγράφεται με την κραταιά «γαλάζια» πλειοψηφία, την συρρικνωμένη αξιωματική αντιπολίτευση και την κατακερματισμένη ελάσσων αντιπολίτευση των άκρων.
Ακρότητες και εντάσεις δεν υπήρξαν. Το ήπιο κλίμα που επικράτησε ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα. Ξετυλίχθηκαν όλες οι ατζέντες και δόθηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα πορευθούν το επόμενο διάστημα τα κόμματα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την παραίτηση Τσίπρα αναζητώντας τον νέο βηματισμό, χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει την πεπατημένη της προηγούμενης περιόδου, η οποία κρίθηκε με οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ τρόπο στις εκλογές.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν νικηφόρο το εκλογικό αποτέλεσμα για την ΝΔ, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία», είπε ο εκτελών χρέη Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Το έλλειμμα που δημιουργεί η απουσία του κ. Τσίπρα ως αντίπαλου δέους στον πρωθυπουργό στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, ήταν εμφανές.
Η «κεντροδεξιά νέα ΝΔ»
Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν η πλειοψηφία «θα παίξει μόνη της», αν δηλαδή η «κεντροδεξιά νέα ΝΔ», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει την ηγεμονία δίχως ισχυρά αντιπολιτευτικά αναχώματα, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μια πρώτη ένδειξη ήταν η εξαγγελία του ότι έρχεται άμεσα σε διαβούλευση, η νομοθετική πρωτοβουλία, «με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως είπε, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αμηχανία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, ακόμα και στις ομιλίες εκείνων τα ονόματα των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στην διαδοχολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει αντιπολιτευτικό σφυγμό. Είναι το έλλειμμα που θα επιχειρήσει να καλύψει το ΠαΣοΚ, το οποίο προσήλθε στην συζήτηση αυτή προτάσσοντας ακριβώς αυτό το στοιχείο: «Θα είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει τον πολιτικό λόγο που άρθρωσε ο πρόεδρος του κόμματος, λέγοντάς του ότι «εδώ δεν είναι ευρωβουλή και θα υποστείτε την βάσανο των επιχειρημάτων», φράση που προδιαγράφει μια όχι ανέφελη συνύπαρξη ΝΔ-ΠαΣοΚ στη νέα Βουλή.
Η κατακερματισμένη ελάσσων αντιπολίτευση των άκρων
Όπως και με το σύνολο της αντιπολίτευσης για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο λόγος της δεν είχε πειστικά επιχειρήματα που να αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές, ούτε προτάσεις που να τις βελτιώνουν», ενώ όσον αφορά τα αποκαλούμενα εθνικοπατριωτικά κόμματα αντέτεινε το «όραμα ελευθερίας και υπεύθυνου πατριωτισμού», σε αντίθεση με τις «κορώνες» που ακούστηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων των νεοσειρχόμενων «άκρων», από την ατζέντα των οποίων δεν έλειψαν οι ομοφοβικές, ξενοφοβικές και αναχρονιστικές φωνές -από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αμβλώσεις, έως τα εμβόλια και τις νέες ταυτότητες- χωρίς, ωστόσο, να επιδοθούν σε ακρότητες, προς το παρόν τουλάχιστον.