Θερμή αναμένεται να είναι η νέα εβδομάδα σε διπλωματικό επίπεδο, με τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε Αθήνα, Άγκυρα και Ουάσιγκτον.
Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι σε μία ακόμη προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το ΝΑΤΟ «οχυρώνει» το Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής
Στo οχυρωμένο Βίλνιους, το οποίο περιμένει να φιλοξενήσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, θα γίνει σε τρεις ημέρες η πρώτη προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, σχεδόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ψυχρότητας.
Αθήνα, Άγκυρα αλλά και Ουάσιγκτον προσδοκούν η κάθε μία ξεχωριστά διαφορετικά οφέλη. Η Ελλάδα θα θέσει τις κόκκινες γραμμές, η Τουρκία θα δείξει το καλό της πρόσωπο στη Δύση και οι ΗΠΑ στοχεύουν η Τουρκία να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εποπτικό μηχανισμό για τα τουρκικά F-16 ζητούν Αμερικανοί βουλευτές
Αμερικανοί βουλευτές ωστόσο, με επιστολή τους στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει η πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.
«Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Ενδεικτικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις που θα υπάρξουν στο Βίλνιους, είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιν Όστιν.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναχώρησε για την Ευρώπη προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει μια σύντομη στάση στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ενώ μετά τη ΣΚ του ΝΑΤΟ, θα μεταβεί στο Ελσίνκι για τη Σύνοδο των βορείων χωρών, με κορυφαία θέματα τη Ρωσία και την Κίνα.
Παλιοί και νέοι γνώριμοι στο ίδιο τραπέζι
Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα σταθεί για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απέναντί του όμως και πλάι στον Ταγίπ Ερντογάν θα βρει έναν επίσης πρωτοεμφανιζόμενο υπουργό, τον Χακάν Φιντάν, παλιό όμως γνώστη τον πραγμάτων, καθώς ήταν ο πρώην αρχηγός της MIT.
Η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, επίσης θα έχει απέναντί της τον επικεφαλής σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγκατάϊ Κιλίτς,
Ωστόσο, στην πραγματικότητα απέναντί της θα είναι ο Ιμπραήμ Καλίν, νυν αρχηγός της ΜΙΤ. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή του Καλίν είναι κάτι που θα κλειδώσει την τελευταία στιγμή.
Στο τραπέζι θα βρεθεί και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ.
Συγγνώμη ζήτησε ο δήμος Σμύρνης για το πάρτι
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, το πάρτι που διοργανώθηκε στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη, προξένησε την άμεση και αυστηρή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της».
Αυστηρή ήταν και η κριτική από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, καθώς ο δήμαρχος Σμύρνης είναι στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεταμέλεια.
«Λυπούμαστε εξαιρετικά που η εκδήλωση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με εμάς, πλήγωσε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα». Μια αντίδραση που δείχνει πως πριν το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, όλες οι πλευρές επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι.