«Χρυσό» έχει γίνει φέτος το φοιτητικό σπίτι στην Αθήνα, καθώς με αποδόσεις που θα «ζήλευαν» δεκάδες επενδυτικά προϊόντα και υψηλή αξία μεταπώλησης, τα μικρά διαμερίσματα από 25 έως 60 τ.μ. είναι πλέον δυσεύρετα σε ολόκληρο τον νομό.
Η μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων για γκαρσονιέρες, στούντιο και δυάρια στο λεκανοπέδιο της Αττικής ξεπερνάει πλέον τα 12 ευρώ ανά τ.μ. (12,27 ευρώ/τ.μ.), αναφέρει μελέτη του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, που παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΟΤ.
Πρόκειται για μια εξωπραγματική τιμή που πριν από την οικονομική κρίση συναντούσε κανείς μόνο σε περιοχές V.I.P., όπως το Κολωνάκι, το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη και η Βουλιαγμένη.
Η έλλειψη μικρών (και μεγάλων) διαμερισμάτων ύστερα από μια 15ετία ουσιαστικά «παγωμένης» οικοδομικής δραστηριότητας, η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η αύξηση της ζήτησης από ψηφιακούς νομάδες και οι δημογραφικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια (περισσότερα μονοπρόσωπα νοικοκυριά) έχουν αλλάξει άρδην τον «χάρτη» των φοιτητικών κατοικιών, με τους μεσίτες να επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο δύσκολη. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η άνοδος ενοικίων στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η οποία αφορά οικιστικά ακίνητα από 25 μέχρι 60 τ.μ από ισόγειο και πάνω, ακόμη και περιοχές που κάποτε είχαν βγει εκτός ζήτησης, σήμερα καταγράφουν τιμές… Λυκαβηττού.
Σε σχέση με έναν χρόνο πριν τα ενοίκια των μικρών διαμερισμάτων, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές, έχουν αυξηθεί, ανάλογα με την περιοχή, από 8% έως 10%, λέει στον ΟΤ ο κος Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.
Σημειώνεται ότι την τελευταία 6ετία απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε η ανάκαμψη των ενοικίων και συνολικά της αγοράς ακινήτων, έως και το τέλος του 2022, η μέση αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων στην Αττική υπολογίζεται σε 35%, ενώ σε αρκετές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως και στον Πειραιά, η άνοδος είναι ακόμα υψηλότερη, φθάνοντας το 55%.
Τα φθηνότερα
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια γκαρσονιέρα 35 τετραγωνικών μέτρων και ηλικίας 40 ετών στην πλατεία Αττικής ενοικιάζεται 310 ευρώ, ενώ το ζητούμενο μίσθωμα για ένα παρόμοιο σπίτι στα Εξάρχεια φθάνει τα 370 ευρώ.
Την ίδια ώρα, στην Κυψέλη ένα δυάρι 29 -36 τ.μ. της δεκαετίας του ’70, ανακαινισμένο υποτυπωδώς, ενοικιάζεται αυτή τη στιγμή από 350 έως 380 μηνιαίως. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα κοινόχρηστα, το μηνιαίο κόστος φθάνει, ή ξεπερνάει, τα 500 ευρώ.
Σχετικά φθηνότερα είναι τα ενοίκια των μικρών σπιτιών στην περιοχή του Αιγάλεω και σε ορισμένες γειτονιές στα Πατήσια.
Πανάκριβη και η αγορά
Απαγορευτικό είναι όμως και το κόστος αγοράς ενός μικρού σπιτιού, καθώς κυμαίνεται από 100 έως 120 χιλ. ευρώ. Και ο λόγος είναι οι αποδόσεις που εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης λόγω της σημαντικής αύξησης των ενοικίων. Η καθαρή απόδοση μπορεί να φθάσει έως και 6%. Για παράδειγμα, το ενοίκιο μιας ανακαινισμένης γκαρσονιέρας στο Παγκράτι, σε πολυκατοικία 40 ετών, ξεπερνά τα 11 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κος Ποταμιάνος, όσα μικρά διαμερίσματα κατασκευάζονται αυτή την εποχή έχουν ήδη πουληθεί από τα σχέδια.
Η λύση της συγκατοίκησης
Αρκετοί φοιτητές εκτιμάται πως φέτος θα στραφούν στη «λύση» της συγκατοίκησης, επιλέγοντας μεγαλύτερα διαμερίσματα σε περιοχές μάλιστα διαφορετικές από εκείνες που παραδοσιακά έψαχναν τα προηγούμενα χρόνια αρκεί να υπάρχει μέσο σταθερής τροχιάς για να μπορούν να μετακινούνται με ευκολία.
Πόσο εύκολο είναι να συγκατοικήσει κάποιος με έναν άγνωστο;
Από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ierax Analytix για λογαριασμό του MyRoomie.gr, μια πλατφόρμα για εξεύρεση συγκάτοικου, το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ένιωθαν άνετα να συγκατοικήσουν με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες.
Με δεδομένο όμως ότι στην ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 1.509 άτομα άνω των 18 χρόνων, το 43% δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι μόνοι τους αυτή την περίοδο, φαίνεται ότι ο φόβος ξεπερνιέται. Κάτι που αποτυπώνεται και στις αναζητήσεις της λέξης «συγκατοίκηση» στη Google που αυξήθηκαν κατά 80% το 2022.
Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της συγκατοίκησης, το θετικότερο στοιχείο που εντοπίζουν οι ερωτηθέντες είναι η συντροφικότητα και ακολουθούν η οικονομική υποστήριξη -καθώς τα έξοδα μοιράζονται – καθώς και η βοήθεια στις δουλειές. Σημαντικό είναι και της ασφάλειας, ειδικά στις γυναίκες.
Το στεγαστικό επίδομα
Μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος ύψους 1.500 ευρώ. Αν πρόκειται για περίπτωση συγκατοίκησης, το ποσό ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, στο: https://stegastiko.minedu.gov.gr.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.