Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο παραιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση πέρα από αυτόν τον μήνα θα αποτελούσε «έκπληξη».
Όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o κ. Στουρνάρας, ο οποίος θεωρείται εκ των «περιστεριών στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής τράπεζας τον Σεπτέμβριο θα καθοριστούν από τα δεδομένα που θα υπάρξουν έως τότε. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.
«Τον Ιούλιο λίγο-πολύ θα έχουμε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αλλά για τον Σεπτέμβριο δεν γνωρίζω, μπορεί ναι μπορεί και όχι», δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης σε δημοσιογράφους στην Αθήνα όταν ρωτήθηκε σχετικώς για το θέμα.
«Αλλά δεν θα έβλεπα περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται τώρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Θα εκπλαγώ αν έχουμε περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο»
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων της σε κάθε συνεδρίαση τον τελευταίο χρόνο και έχει ήδη προαναγγείλει νέα αύξηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αυστηροποίηση της πολιτικής έως ότου δει μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η επόμενη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής τράπεζας είναι στις 27 Ιουλίου.
«Έχουμε ακόμα δουλειά»
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή σήμερα της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να επιτύχουμε τον στόχο μας για 2%»,, ενώ διαμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα διστάσει να δράσει εάν οι αξιωματούχοι της δουν ταυτόχρονη άνοδο στα εταιρικά κέρδη και στους μισθούς των εργαζομένων.
Όπως επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, «ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, υποχωρώντας από διψήφιο αριθμό στις αρχές του φθινοπώρου του 2022 στο μισό από σήμερα, στο 5,5% για τη ζώνη του ευρώ συνολικά τον Ιούνιο». Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται ιδίως στην πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας, και όπως εκτίμησε, και στον αντίκτυπο που είχαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική πολιτική της. Πρόσθεσε δε πως οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης με βραδύτερο ρυθμό αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, πρόκειται να παραμείνει έτσι το 2024 και το 2025.
Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η Λαγκάρντ τόνισε πως ήταν σταθερή τα δύο τελευταία τρίμηνα, με πολύ ελαφρά αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (-0,1%) και μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023. Εκτίμησε ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,9% το 2023, αλλά «θα πρέπει να δούμε μια επιστροφή στη δυνητική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2024-25».