Από το 2016 λειτουργούσε χωρίς άδεια το beach bar στη Ρόδο, απ’ όπου τραβήχτηκε το βίντεο με τον σερβιτόρο που πήγαινε τις παραγγελίες στους πελάτες σχεδόν κολυμπώντας, και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

«Από το 2016 λειτουργεί χωρίς άδεια, υπάρχουν αποφάσεις σφράγισης» είπε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ο δικηγόρος Χρήστος Μαλλιαράκης. Όπως είπε όλη η Ρόδος γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο beach bar ξεκίνησε ως καντίνα και επεκτάθηκε με αυθαίρετες κατασκευές. «Αν ψάξετε στο Google υπάρχει πλήρες ιστορικό από τότε για την εταιρεία. Ο ίδιος επιχειρηματίας από το 2021 έχει ξεκινήσει μια αντίστοιχη ιστορία στην περιοχή Γλίστρα, με την ίδια τακτική, σε μια παρθένα παραλία, αρχαιολογικό χώρο, δασική έκταση, δημιουργήθηκε ίδια κατασκευή» συμπλήρωσε ο κ. Μαλλιαράκης.

Για τις ξύλινες ξαπλώστρες, που ήταν μέσα στη θάλασσα, ο δικηγόρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε κατεδάφιση γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Η Πολεοδομία ή το Λιμενικό κάνει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και από εκεί και πέρα γίνεται η κατεδάφιση» ανέφερε.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (4/7) ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τον σερβιτόρο που κολυμπούσε για να πάει τις παραγγελίες, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την εργασία του.

«Έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος λέει ότι εγώ με αυτή τη δουλειά βγάζω ένα πολύ μεγάλο εισόδημα με το οποίο καλύπτω τις ανάγκες του σπιτιού μου και της οικογένειάς μου. Θα πάω εγώ να του πω, όχι, μη βγάζεις το εισόδημά σου δηλωμένο, φορολογημένο, άσπρο; […] Είναι λίγο υποκριτικό να πω ότι θέλω να προστατεύσω τους εργαζόμενους και εργαζόμενοι που αμείβονται καλά και είναι χαρούμενοι να πάω να τους καταστρέψω τη δουλειά τους» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το χρονικό με τη σφράγιση της επιχείρησης

Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ένα τον Ιανουάριο και το δεύτερο τον Ιούλιο. Ο Δήμος Ρόδου αποφασίζει για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, ανέφερε το ρεπορτάζ του Mega. Το καλοκαίρι του 2017, όπως αναφέρει η Καθημερινή, πραγματοποιείται σφράγιση. Η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά χωρίς επιτυχία την απόφαση και σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ρόδου χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

«Όταν μια δημόσια υπηρεσία βάζει πρόστιμο σε μια επιχείρηση σημαίνει ότι έχει βρει κάτι παράνομο αυτό το παράνομο λοιπόν πρέπει να ξηλώνεται. Αντιθέτως οι ξαπλώστρες οι πλωτές θυμίζουν τις χελώνες καρέτα καρέτα που κάθε χρόνο αφήνουν τα αυγά τους και πολλαπλασιάζονται» υπογράμμισε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ρόδου.

Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

Το 2020 η χωρίς άδεια επιχείρηση υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου. Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον Οκτώβριο.

Μία εβδομάδα πριν η επιχείρηση υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της απόφασης υποστηρίζοντας ότι έκλεισε για σεζόν και άρα δεν συντρέχει λόγος. Λίγες ημέρες μετά, ο δήμος γνωμοδοτεί ότι επειδή η άδεια λειτουργίας έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Όπως και γίνεται τελικά στις 22 Οκτωβρίου.

Το 2016 στην επιχείρηση επιβάλλεται πρόστιμο 11.738 ευρώ για λειτουργία χωρίς την απαιτούμενη απαλλαγή έκδοσης άδειας παραγωγής εγκατάστασης και λειτουργίας γεννήτριας, σύμφωνα με έγγραφο ντοκουμέντο από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.

Με τη σειρά της η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.