Στο ΠαΣοΚ έχει ήδη ξεκινήσει μια πρώτη χαρτογράφηση που αφορά τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχει συσταθεί, όπως είναι γνωστό, 16μελής επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με συντονιστή τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Η τακτική που προκρίνουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι να εμφανιστεί το ΠαΣοΚ με δικούς του υποψηφίους στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, εκεί όπου οι τοπικές εκλογές έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οι επιλογές στις Περιφέρειες

Στις μέχρι τώρα ζυμώσεις των στελεχών του κόμματος, εκτιμάται ότι πέραν της Κρήτης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, το ΠαΣοΚ να διεκδικήσει τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας-Θράκης. Ονόματα τα οποία θεωρούνται σίγουρα, ως υποψήφιοι περιφερειάρχες, είναι αυτό του νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, στην Κρήτη και του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, υπήρχε μια φημολογία η οποία έχει αφετηρία την περίοδο πριν τις εκλογές και αφορούσε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος είχε τότε απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο.  Μετά και τις προσφάτες εξελίξεις, με την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠαΣοΚ, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκη, μια τέτοια συζήτηση φαίνεται να στερείται πλέον νοήματος.

Η μάχη των δήμων

Για τα ονόματα των υποψηφίων στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δεδομένο, μια υποψηφιότητα που κερδίζει έδαφος και ένα ζήτημα. Το δεδομένο αφορά την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος ο Στέλιος Αγγελούδης, που έχει τη στήριξη του τοπικού ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα τον φέρνουν δεύτερο πίσω από τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η δυναμική της υποψηφιότητας Αγγελούδη δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

Το μεγάλο ζήτημα είναι η υποψηφιότητα στον δήμο της Αθήνας. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια φημολογία, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει εμπλακεί στη σχετική συζήτηση και φέρει στο τραπέζι ως πιθανό υποψήφιο τον Δημήτρη Μάντζο.

Η συζήτηση αυτή για το πρόσωπο του κ. Μάντζου έχει προκαλέσει ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς η ονοματολογία (ακούγονται και άλλα ονόματα για τον δήμο της Αθήνας) θεωρείται πρόωρη και ενδεχομένως να κρύβει σκοπιμότητες. Πάντως το όνομα του κ. Μάντζου ακούγεται σε συζητήσεις στελεχών του ΠαΣοΚ.

Αυτό που πάντως θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επικρατεί προβληματισμός για όλη αυτή την ονοματολογία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται εν αγνοία των ενδιαφερόμενων και της Χαριλάου Τρικούπη.