Τέλος από το ΠαΣοΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι παραιτείται και «από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλείται «αμιγώς πολιτικούς» λόγους για την παραίτησή του, γνωστοποιώντας ότι έχει στείλει μια άκρως εμπιστευτική επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη στην οποία εκθέτει όλους τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.
Η ανακοίνωση
«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.
ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Αιφνιδιασμός στη Χαριλάου Τρικούπη
Η παραίτηση Λοβέρδου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς ήταν μια κίνηση για την οποία δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη.
Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αποφεύγουν, σε αυτή τη φάση οποιοδήποτε σχόλιο καθώς ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής, που έστειλε ο Λοβέρδος στον πρόεδρο του κόμματος.
«Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την κίνηση αυτή» ανέφεραν στο Βήμα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Ποιος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες με μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με Διδακτορική Διατριβή στο θέμα «Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα.
Ιδιώτευσε ως δικηγόρος στην Αθήνα και παράλληλα ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία εκλεγόμενος, το 1987, λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1992 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και το 1995 αναπληρωτής καθηγητής.
Από το 2000 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην εκλογική του Περιφέρεια.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, αναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (που διαβάζεται και Ρήξη) με παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενημερώνοντας εγγράφως τον Πρόεδρο της Βουλής.
Τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.
Επανεξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής και στις 17 Ιουλίου 2019 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Διετέλεσε:
- Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από 7 Οκτωβρίου 2009 έως 7 Σεπτεμβρίου 2010.
- Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως 17 Μαΐου 2012.
- Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων από 9 Ιουνίου 2014 έως 26 Ιανουαρίου 2015.
- Ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης διετέλεσε Τομεάρχης του ΠΑ.ΣΟ.Κ στους τομείς Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος.