Συστάθηκε μέσω ενός διετούς προγράμματος συνεργασίας με την Underground Youth Orchestra (2017 – 2019) και από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου ξεκίνησε την αυτόνομη πορεία της, έχοντας κατορθώσει να κρατήσει τη λειτουργία της μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, των lockdown και των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων.

Η πορεία της συνεχίζεται. Αυτή την Παρασκευή, 14 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, η ορχήστρα υπό την οργανωτική και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίoυ και με τον Κώστα Ιωαννίδη στο πόντιουμ, συμπράττει με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης) και τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον σημαντικό συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή.

Είναι σημαντικό που αυτή θα είναι η πρώτη συναυλία αναφοράς και μνήμης στο σπουδαίο έργο του Νότη Μαυρουδή, επτά μήνες μετά τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατό του.

Τι θα ακουστεί

Στο πρόγραμμα της βραδιάς-αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη έχουν συμπεριληφθεί κομμάτια από τη δεκαετία του 1960 («Άκρη δεν έχει ο ουρανός», «Ήταν μεγάλη η νύχτα», «Φώναξέ με» κ.ά.), από την επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του 1970 («Κρίση» σε ποίηση Μ. Χατζιδάκι, «Η ωραία Ανδριάννα των Αθηνών» από το δίσκο «Ζωγραφιές από τον Θεόφιλο» κ.ά.) και από την πιο «ώριμη» συνθετική του περίοδο, τραγούδια όπως τα «Κοντά σου» σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Θα πλέξω μενεξέδες», «Πρωϊνό Τσιγάρο», κ.ά.

Το Guitarte ensemble επέλεξε, επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει έναν κύκλο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη σε μια ξεχωριστή εκτέλεση, που αναδεικνύει τόσο το ξεχωριστό και ιδιαίτερο κιθαριστικό ύφος του Νότη Μαυρουδή όσο και το συνθετικό βάθος των τραγουδιών του. Βασικό στοιχείο και καινοτομία αποτελεί η αναδημιουργία τους σε μορφή διαλόγου Κιθάρας – Συμφωνικής Ορχήστρας και Τραγουδιού. Άλλωστε, ο Νότης Μαυρουδής άφησε ένα μεγάλο σε όγκο και αξία έργο πολλαπλών ακροάσεων και αναγνώσεων.

Guitarte ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης

Και πως μπαίνει στο προσκήνιο η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου; Επειδή αποτελεί τον τόπο όπου παιδιά και νέοι μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να εκφράζονται μέσα από τη Συμφωνική Μουσική. Επειδή για τον Νότη Μαυρουδή το χτίσιμο της σχέσης των νέων με τη μουσική, μέσω της διδασκαλίας, ήταν κορυφαία και σημαντική αποστολή. Δάσκαλος στην κιθάρα, μετέδωσε τις γνώσεις σε μαθητές του που σήμερα διαπρέπουν σαν σολίστ. Αυτός, άλλωστε ήταν και ο λόγος, όπου η οικογένεια του σπουδαίου συνθέτη είχε ζητήσει αντί στεφάνων να γίνουν προσφορές στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου

Οσο για την φωνή του Κώστα Θωμαΐδη, το ποιητικό, βαθύ και ευαίσθητο ερμηνευτικό ιδίωμα του γνωστού τραγουδιστή – ο ίδιος έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε πρώτη εκτέλεση – είναι ίσως το ιδανικό για να «ενσαρκώσει» τον ποιητικό λόγο – ήχο του συνθέτη.

Κώστας Θωμαΐδης

Χρήσιμες πληροφορίες

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023/Ώρα έναρξης 21:00

Κρατήσεις θέσεων: www.viva.gr