Υποδεχόμενος σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 δημάρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα.

Ωστόσο, έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

«Είναι η επιστροφή στην ηρεμία βιώσιμη; Θα είμαι προσεκτικός, αλλά η κορύφωση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνάντηση, τον οποίο επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Liberation.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα…»

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με τη σημερινή συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ξεκινήσει προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Γαλλικής Προεδρίας.