Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για την ανάκληση της προσφυγής προς το ΕΔΔΑ, σχετικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Βήματος».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με αίτημα που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου.
«Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ’αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης)».
Το χρονικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα ξεκίνησε από το Νομικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και προωθήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, τα νήματα κίνησαν το ίδιο σύστημα το οποίο πρωτοστάτησε στην δίωξη Γεωργίου.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος για τρία αδικήματα: Φερόταν να κατέχει θέση στο ΔΝΤ ενώ υπηρετούσε και στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν είχε συγκαλέσει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ επί δέκα μήνες, και δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκε μετά από έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την τρίτη κατηγορία.
Ο κ. Γεωργίου είχε αιτηθεί να κατατεθεί προδικαστικό ερώτημα στο αρμόδιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή ερμηνεία των κανόνων του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών που πρέπει να εφαρμόζεται κατά την παραγωγή επίσημων στατιστικών στοιχείων στα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε αναιτιολόγητα να απευθύνει το ερώτημα στο ΔΕΕ, παρότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι η δίκη του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ήταν άδικη, και ότι πρέπει να γίνει επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος οφείλει να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αντί για αυτό κατατέθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αίτηση προκειμένου να επανεξεταστεί η παραπάνω απόφαση.