Βραβεύοντας την καινοτομία

Ηταν οι ευχαριστήριοι λόγοι που με συγκίνησαν, το είδος των λόγων που δεν συνηθίζω να ακούω στις απονομές βραβείων.

Ηταν λόγοι απλοί και ουσιαστικοί που αφορούσαν την ουσία της εκπαίδευσης, αφορούσαν την κατανόηση της παιδικής ηλικίας και αφορούσαν ένα καλύτερο μέλλον.

Ηταν οι λόγοι των νικητών στα Education Leaders Awards 2023 που το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιουλίου απονεμήθηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα από την BOUSSIAS Events.

Λόγοι βγαλμένοι κατευθείαν μέσα από την ψυχή των βραβευθέντων, ανθρώπων του εκπαιδευτικού χώρου, οι οποίοι πέρα ίσως από αυτόν τον «δικό» τους χώρο, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα γίνουν ποτέ celebrities. Δεν τους ενδιαφέρει, εξάλλου, να γίνουν.

Τους αρκεί, απλώς, η προσφορά τους να πιάσει τόπο.

Και όταν ακούς ανθρώπους να μιλούν για την εμπειρία τους ως εκπαιδευτικοί σε χώρες όπως η Τανζανία ή άλλες χώρες της αφρικανικής Ηπείρου (και ανέβηκαν δύο τέτοιοι εκπαιδευτικοί στο πόντιουμ) δεν μπορείς παρά να βουρκωσεις.

Στόχος των Education Leaders Awards είναι η ανάδειξη εκπαιδευτικών μονάδων και δραστηριοτήτων, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Η 8η απονομή έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) και όπως ειπώθηκε στην φετινή διοργάνωση υπήρξε αύξηση της συμμετοχής στον θεσμό κατά 30%, κάτι που από μόνο του είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Το έργο της κριτικής επιτροπής, με Πρόεδρο Επιτροπής αξιολόγησης την παρούσα στην εκδήλωση, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου (Πρόεδρος του Δικτύου – Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός) υπήρξε και πάλι δύσκολο γιατί όλες οι υποψηφιότητες είχαν να αναδείξουν ιδιαίτερη ποιότητα και καινοτομία.

Η λέξη καινοτομία αναφέρθηκε πολλές φορές στο πόντιουμ – ήταν πραγματικά η λέξη κλειδί της βραδιάς.

Το «ΒΗΜΑ» ανέκαθεν υποστήριζε την έννοια της καινοτομίας, γι’ αυτό εξάλλου δεν απουσίαζε από την εκδήλωση.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η συνάδελφος στο «ΒΗΜΑ» δημοσιογράφος σε θέματα εκπαίδευσης κυρία Μάρνυ Παπαματθαίου που βραβεύτηκε τιμητικά για τον ρόλο της ως υπεύθυνης των εκδόσεων «Μαθητικές Εφημερίδες» και την προβολή των σχολείων ανά την Ελλάδα.

Ο θεσμός των «Μαθητικών Εφημερίων» εγκαινιάστηκε το 2020 με την στήριξη της κυρίας Φωτεινής Υψηλάντη και συνεχίζεται στις μέρες μας.

Αφιερωμένο στην ιστορική Ζωσιμαία Σχολή, το πρώτο τεύχος των Μαθητικών Εφημερίδων κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο των προεορτιων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του «Βήματος».

Πριν από ένα περίπου μήνα, στις 18 Ιουνίου 2023 κυκλοφόρησε το 33ο που ήταν αφιερωμένο στην Πρέβεζα.

Επομένως η καινοτομία έπιασε τόπο, είχε συνέχεια, έχει διάρκεια και φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να βραβευτεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.