Η 4η Ιουλίου 2004 είναι μία από τις σπουδαιότερες ημέρες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το γνωστό σε όλους μας, Euro 2004, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από την Εθνική Ελλάδος προκάλεσε έκπληξη και θαυμασμό σε όλη την ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, Ευρώπη.

«TO BHMA» της 7ης Ιουλίου 2004 κατέγραψε τις αντιδράσεις ορισμένων από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου.

«TO BHMA», 7.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «TO BHMA» & «TΑ ΝΕA»

Οι Γερμανοί

Ο μεγάλος «Κάιζερ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο σπουδαίος Φράντς Μπεκενμπάουερ χαρακτήρισε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ελληνική εθνική ομάδα ως τη «μεγαλύτερη έκπληξη στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά».

Mεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού θριάμβου υπήρξε ο προπονητής της ομάδας, ο Γερμανός Ότο Ρεχάγκελ. Μοιραία λοιπόν, σε μια περίοδο που η Εθνική Γερμανίας δεν διένυε και την καλύτερη δυνατή περίοδο, οι Γερμανοί άρχισαν να σκέφτονται τον επαναπατρισμό του συμπατριώτη τους τεχνικού.

«»Ρέχακλες (σ.σ. προσωνύμιο που συνδύαζε το Ρεχάγκελ με το Hercules/ Ηρακλή) , η Γερμανία σε χρειάζεται!» ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild – Zeitung», σημείωνε «TO BHMA», «Όλοι ξέρουν ότι η χώρα μας τον χρειάζεται, ότι πρέπει να σώσει το ποδόσφαιρό μας. Όμως οι Έλληνες δεν τον αφήνουν να φύγει, δημιουργούν συνεχώς προβλήματα».

«TO BHMA», 7.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «TO BHMA» & «TΑ ΝΕA»

Ο διαιτητής Κολίνα

Στον σημαντικότατο ρόλο που έπαιξε η παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής στάθηκε και ο κορυφαίος, τότε, παγκοσμίως διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.

«Eσείς οι Έλληνες μπορείτε να κάνετε σπουδαία πράγματα όταν είστε ενωμένοι. Ευτυχώς για εσάς βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος να σας βάλει στον σωστό δρόμο και να σας οδηγήσει ψηλά, και φυσικά εννοώ τον κ Ρεχάγκελ».

«TO BHMA», 7.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «TO BHMA» & «TΑ ΝΕA»

Mάλιστα, τo τελευταίο μάτς της μεγάλης καριέρας του Κολίνα ήταν η πρεμιέρα του Εuro 2004 μεταξύ Ελλάδος και της διοργανώτριας Πορτογαλίας.

«Σε εκείνο το ματς η Ελλάδα ήταν μια τεράστια έκπληξη για όλους», αφηγείται ο Κολινα. «Ακόμη και για μένα που έχω σφυρίξει περισσότερα από 1.000 ματς στην καριέρα μου και έχω δει σχεδόν τα πάντα να γίνονται.

»Το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σημασία για μένα, όσο η απρόσμενη εμφάνιση των Ελλήνων. Ήταν σοβαροί, πειθαρχημένοι, ήξεραν τι ήθελαν μέσα στο γήπεδο και στα δικά μου μάτια έπαιζαν σαν να ήταν εκείνοι οι διοργανωτές. (…) Την επόμενη ημέρα όλοι θεώρησαν ότι αυτό που συνέβη στην πρεμιέρα ήταν ένα τυχαίο συμβάν

»Οι εφημερίδες έγραψαν ότι η Πορτογαλία ήταν πολύ κακή και γι’ αυτό έχασε, όμως εγώ πείστηκα ότι η Ελλάδα έχει την κατάλληλη ομάδα για να προχωρήσει ως την επόμενη φάση.

»Σε διοργανώσεις όπως τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα Παγκόσμιοα Κύπελλα τα στοιχεία που μετρούν περισσότερο είναι η διάρκεια, η πειθαρχία και ο σωστός αγωνιστικός προσανατολισμός. Το ταλέντο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, εκτός και αν πρόκειται για τη Βραζιλία».

Ένα από τα πιο αγαπημένα συνθήματα των ελλήνων φιλάθλων τις ημέρες του Euro 2004.
«TA NEA», 12.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «TO BHMA» & «TΑ ΝΕA»

Τι είπε ο Ρεχάγκελ

Mετά την ολοκλήρωση του νικητήριου για την Ελλάδα τελικού, όπως μετέφεραν «TΑ ΝΕA» της 5ης Ιουλίου 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ δήλωσε: «Αυτό το 1-0 αξίζει περισσότερο από κάθε λέξη στον αθλητισμό. Είναι φανταστικό αυτό που μπορεί να καταφέρει το ποδόσφαιρο. Σε μία ημέρα κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, πράγμα που δεν μπορεί να το καταφέρει ούτε η πολιτική.

«TA NEA», 12.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «TO BHMA» & «TΑ ΝΕA»

»Η ομάδα απέδωσε και μέσα σε τρία χρόνια εξελίχθηκε σε μία μεγάλη ομάδα. (…) Είχαμε πετύχει την πρόκριση (σ.σ. Στη διοργάνωση του Euro 2004 στην Πορτογαλία). Στην αρχή σκεφτόμαστε μόνο το πρώτο ματς με την Πορτογαλία και μετά ένα-ένα τα επόμενα ματς, ανάλογα με την εξέλιξη. Σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό, η ομάδα-έκπληξη το κατέκτησε. (…) Χαιρόμαστε γιατί έχουμε χαροποιήσει τον κόσμο. Οι Έλληνες υπερβάλλουν λίγο στον ενθουσιασμό και στη λύπη, αλλά πιστεύω ότι όλα θα καταλαγιάσουν, αλλά δεν θα έχουμε αντίρρηση να είναι όλοι στο αεροδρόμιο και να μας περιμένουν αύριο».

Δέκα χρόνια μετά

Το 2014, με την αφορμή της συμπλήρωσης 10 ετών από τον μεγάλο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος, ο Ότο Ρεχάγκελ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Novasports για το πως ξεκίνησε το λαμπρό εκείνο ταξίδι:

«Έκανα διακοπές στην Αμερική όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα. Ήταν ο Οικονομίδης, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ. Η μεγάλη τύχη ήταν ότι είχα δει μία φορά την εθνική ομάδα της Ελλάδας, επειδή στους προκριματικούς του Μουντιάλ του 2002 ήταν αντίπαλος της Γερμανίας. Δεν τους είχα παρακολουθήσει για πολύ καιρό, αλλά είχα δει ότι υπήρχαν καλοί παίκτες.

»Αυτό ήταν το ερέθισμα για να κανονίσω ένα ραντεβού στην Αθήνα. Είναι ξεκάθαρο ότι στην αρχή έπρεπε να γνωριστούν οι δύο πλευρές. Ο μεγαλύτερος απολογισμός της ζωής μας είναι η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους. Στην αρχή προσπάθησα να κερδίσω τους άλλους με τις ιδέες μου. Το διοικητικό συμβούλιο και την ομάδα. Όμως στο ποδόσφαιρο τα πάντα υποτάσσονται στην επιτυχία. (…)

»Βάλαμε στο περιθώριο κάποια πράγματα που βγήκαν στην επιφάνεια. Προσωπικές αποφάσεις όπως το να φέρουμε στην Εθνική τον Δέλλα που είχε παίξει στη Ρόμα. Πήραμε κάποιες προσωπικές αποφάσεις και μετά άρχισαν οι άλλοι να τις πιστεύουν. Φέραμε πίσω και τον Νικολαΐδη. Ο Ντέμης ήταν εξαιρετικός παίκτης. Στο τέλος τα πήγαμε πολύ καλά.

»Είχαμε ως προπονητές την τύχη να έχουμε μια καλή γενιά. Αν και υπήρχαν τριβές με το διοικητικό συμβούλιο. Κάποιοι είχαν αντιρρήσεις, αλλά στο τέλος συμφωνήσαμε. Μετά πρέπει κανείς να νικήσει. Όταν νικά κανείς, όλα γίνονται σωστά. Για να νικήσεις όμως πρώτα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Είχα πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν».

(…)

»Πριν ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Τώρα κάνουμε το αντίθετο. Προσπαθήσαμε αμέσως ώστε όλοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Οι προσωπικότητες των παικτών μας μπαίνουν στην ομάδα. Πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά»

Τρία χρόνια πριν

Το 2021, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ότο Ρεχάγκελ για την ταινία «Βασιλιάς Οττο», που αφορά στη ζωή του και τη συμβολή του στην τεράστια επιτυχία του Euro 2004, δήλωσε:

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρήκα ένα ασυνήθιστο γκρουπ παικτών, όπως ο Ζαγοράκης, ο Δέλλας, ο Καραγκούνης, ο Σεϊταρίδης και άλλοι. Υπήρχε μια ομάδα παικτών», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Σπάνια μια ομάδα στηρίζεται σε ένα Πελέ, έναν Μέσι ή μία… Μαρία Κάλας. Ο αρχηγός μας ήταν ο Ζαγοράκης, που βγήκε ο καλύτερος του τουρνουά. Αν σας έλεγα πριν από μερικά χρόνια ότι καλύτερος παίκτης του τουρνουά θα έβγαινε Έλληνας, θα το πιστεύατε;»