Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκε από τα έδρανό της στη Βουλή και κατευθύνθηκε προς το έδρανο του Αλέξη Τσίπρα, όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοίταζαν έκπληκτοι. Ήταν λίγη ώρα προτού αρχίσει η ορκωμοσία των βουλευτών και η Ντόρα έκανε μια κορυφαία κίνηση πολιτικού πολιτισμού.

Ο πολιτικός πολιτισμός της Ντόρας

Πήγε να χαιρετήσει τον «λαβωμένο» από την εκλογική αναμέτρηση παραιτηθέντα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον πλησίασε, ο κ. Τσίπρας εκείνη την ώρα καθόταν αμίλητος και προβληματισμένος δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και όταν η Ντόρα του έδωσε το χέρι αυτός θέλησε να σηκωθεί. Να χαιρετήσει και αυτός όρθιος μια κυρία. Η Ντόρα όμως του έκανε νόημα να μείνει στη θέση του. «Γεια σου Αλέξη τι κάνεις;» Τον ρώτησε με τον κ. Τσίπρα να απαντά με ένα χαμόγελο αμηχανίας: «Δεν είμαι από αυτούς που όταν πέσει κάποιος θέλω να τον πατήσω. Έπεσες, δεν πρόκειται να σε πατήσω», έλεγε αργότερα η Ντόρα για τον Τσίπρα, σε συναδέλφους της βουλευτές.

Προτού όμως σας πω από ποια είσοδο προτίμησε ο Τσίπρας να εισέλθει στη Βουλή και ποιους άλλους συνάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόσεξα ότι τα χρώματα του φορέματος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που προσήλθε στην ορκωμοσία των βουλευτών, παρέπεμπαν στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας. Τι είχε συμβεί; Θέλησε να τιμήσει τους 13 Ουκρανούς που έχασαν την ζωή τους επειδή πήγαν να φάνε σε ένα εστιατόριο στο κέντρο του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όταν ένα ρωσικό drone (ιρανικής κατασκευής) τους έκοψε το νήμα της ζωής.

Ο κ. Τσίπρας εισήλθε στη Βουλή για την ορκωμοσία όχι από την κεντρική είσοδο, αλλά από μια πλαϊνή. Ίσως να μην ήθελε να κάνει δηλώσεις και να αποφύγει τις κάμερες που είχαν στηθεί η μία δίπλα στην άλλη στην κεντρική είσοδο (εκεί που βρίσκονται τα λουλουδάδικα). Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθε σχεδόν αθόρυβα, πού όμως άλλες εποχές που όταν έμπαινε στην αίθουσα όρθιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα.

Κατευθύνθηκε στο ίδιο έδρανο που χρησιμοποιούσε ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη, και τον Σωκράτη Φάμελλο. Ειδικά για την Όλγα ο ΣΥΡΙΖΑ την προορίζει (προσωρινά) για Α΄Αντιπρόεδρο της Βουλής. Λέω προσωρινά γιατί όταν έρθει η ώρα εκλογής νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει η Όλγα η οποία δεν θέλησε να γίνει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να μην υποστεί την φθορά των δημοτικών εκλογών.

Πάμε όμως και πάλι στην Ντόρα η οποία κάποια στιγμή συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κοντά στο έδρανο της Έλενας Ακρίτα και δεν έχασε την ευκαιρία και θέλησε να του πει ένα… μυστικό από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Του είπε όντως ψιθυριστά το μυστικό και φεύγοντας του φώναξε (μάλλον για να το ακούσουν οι γύρω βουλευτές) «και αυτό που έκανες με τις καρδούλες, είσαι… Θεός» (σ.σ. εννοούσε τις καρδούλες στην προεκλογική περίοδο που έκανε μιμούμενος την Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Τυπική χειραψία Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε κάποια στιγμή στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομέλειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία. Στη χαλαρή συζήτηση που είχε με τους βουλευτές αποκάλυψε πως ήθελε τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Σπανάκη πιο αδύνατο («έχεις ξεχειλίσει»- του είπε συγκεκριμένα) με την Ντόρα όμως να μη συμφωνεί λέγοντάς του πως «και έτσι κούκλος είναι».

Οι δημοφιλείς Σαμαράς και Γεωργιάδης

Ίσως αυτοί που κέρδισαν την περισσότερη δημοφιλία ήταν δύο: ο Αντώνης Σαμαράς, αφού οι γαλάζιοι βουλευτές μπαινόβγαιναν στο γραφείο του (που βρίσκεται στο ισόγειο δίπλα από το γραφείο των κοινοβουλευτικών συντακτών) και ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που σίγουρα θα χρειαζόταν ένα είδος… τροχονόμου για να κανονίζει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος, σε δημοφιλία ήταν σίγουρα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα στέλεχος της ΝΔ που δεν ήθελε σέλφι μαζί του (το ίδιο και τα μέλη των οικογενειών τους). Ο Άδωνις δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν (και σε καμία). Σε κάποια στιγμή αποκάλυψε ένα μυστικό, ή μάλλον το μυστικό των διαφόρων συναντήσεων που έκανε τελευταίως. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι συναντήθηκε με τον Γιάννη Βρούτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Καλά θα πείτε με τον Γιάννη Βρούτση είναι στο ίδιο κόμμα αλλά με τον Ανδρέα Λοβέρδο; Είπε πως θα συναντηθεί με όλους που έχουν διατελέσει υπουργοί Εργασίας για να ενημερωθεί. Έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Γιώργο Κουτρουμάνη και με την Λούκα Κατσέλη. Ίσως αργότερα και με την Φάνη- Πάλη Πετραλιά, αλλά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν υπάρχει περίπτωση.. Εδώ τον Κατρούγκαλο δεν τον θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλει νομίζετε, να τον συναντήσει ο Άδωνις;

Το «ρουσφέτι» των Σπαρτιατών

Είχαμε και το πρώτο αίτημα (διάβαζε ρουσφέτι) από (ποιους άλλους;) τους Σπαρτιάτες. Ο Βασίλης Στίγκας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε (με συνοπτικές διαδικασίες- όπως ειπώθηκε) όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Dress code και φωτογραφίες

Ήταν και η αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά (εντός του Κοινοβουλίου) της ΚΟ του ΠαΣοΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο μέσο, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Μιχάλη Κατρίνη (άπαντες  με γραβάτα).

Δεν μπορώ να αντισταθώ στο dress code που επέλεξε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας. Ήρθε να ορκισθεί στη Βουλή με ένα λευκό μακρυμάνικο πουκάμισο με πολύχρωμα παπαγαλάκια και σκούρο μπλε παντελόνι. Μπορεί όπως μαθαίνω στο σπίτι του να έχει παπαγάλους, αλλά ουδείς περίμενε να φέρει τα παπαγαλάκια του στη Βουλή. Το περίεργο ήταν που όσους συναντούσε δεν του έκαναν κάποια παρατήρηση για το παπαγαλένιο πουκάμισό του, αλλά το… καμάρωναν κιόλας.

Συνοδευόταν από την επίσης νέα βουλευτή του κόμματος, Τζώρτζια Κεφαλά, η οποία φορούσε ένα πράσινο φλούο σακάκι με μαύρο μεταξένιο πουκάμισο (με βαθύ ντεκολτέ) και μαύρα γυαλιά σε σχήμα… πεταλούδας.

Όπως δεν μπορώ να μην σταθώ στο φόρεμα της βουλευτού ΝΔ Κατερίνας Μονογυιού, ένα λευκό φόρεμα με ενσωματωμένη κάπα, το οποίο έμοιαζε με τα φορέματα της Τζάκι Ω. Έλεγε πως το έραψε μια φίλη της από την Σύρο. Η κυρία Μονογυιού προσήλθε στη Βουλή με τον πατέρα της (που την καμάρωνε).

Εξαιρετικό το φόρεμα total red της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η Έφη Αχτσιόγλου με εντυπωσιακό λευκό ντε πιές (γενικά πολύ λευκό φορέθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, όχι μόνον από τις γυναίκες βουλευτές, αλλά και από τις κόρες, συζύγους, αδελφές και ξαδέλφες βουλευτών.

Εντυπωσιακή αλλά υπερβολικά βραδινή ήταν η βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη η οποία φόρεσε ένα μπλε ρουά σατέν φόρεμα με μεγάλο σκίσιμο και halter neck, το οποίο συνδύασε με ασορτί σακάκι και ασημί ψηλοτάκουνες γόβες και τσαντάκι. Μια καθόλου ιδανική για την περίσταση εμφάνιση.

Η μόνη που εισέπραξε πολύχρωμη ανθοδέσμη ήταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου που προσήλθε μαζί με τον σύντροφό της, βουλευτή του κόμματος και ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση που επέλεξε να φορέσει ένα κοντομάνικο λευκό πουκάμισο μαζί ένα αμάνικο γιλέκο στην ίδια απόχρωση με το παντελόνι του. Στα επίσημα έδρανα καθόταν ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος φαινόταν συγκινημένος. Και για ένα ακόμα ιδιαίτερο λόγο. Η κόρη του Ζωή καθόταν στο ίδιο έδρανο που καθόταν αυτός όταν ήταν Πρόεδρος του Συνασπισμού.