Η εκκίνηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε επί της ουσίας χθες με την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όχι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αλλά στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, εκεί που είχε έδρα πριν χρόνια η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Η συγκεκριμένη συνεδρίαση που αποφάσισε και τον οδικό χάρτη, βάση της οποίας θα κινηθεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους επόμενους μήνες, είχε μια ιστορική στιγμή: την απουσία του μέχρι επί 15 χρόνια προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Φορτισμένη συνεδρίαση

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση, όπου παρά τις προβλέψεις για σκληρές συγκρούσεις, κύλησε σε σχετικά ήρεμα νερά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η αλλαγή σελίδας του κόμματος, με την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία, επιβάλλει κινήσεις άμεσες για να προχωρήσει συντεταγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση κλήθηκαν να λύσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όλα κορυφαία στελέχη, πολλοί εκ των οποίων δεν κατάφεραν να εκλεγούν, απόρροια της συντριπτικής ήττας του κόμματος. Και το πρώτο και βασικό ήταν ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι να εκλεγεί ο νέος ή νέα πρόεδρος και βέβαια να εκπροσωπεί το κόμμα στο Κοινοβούλιο, με αρχή την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το προσεχές τριήμερο, Πέμπτη έως και Σάββατο βράδυ.

Γιατί είπε «όχι» η Γεροβασίλη

Εδώ είχαμε το όχι της Όλγας Γεροβασίλη. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η Αρτινιά πολιτικός και πρώην υπουργός, πρόσωπο που θα μπορούσε να εγγυηθεί τις διαδικασίες, επέλεξε να κάνει πίσω. Δεν θέλησε να μπει στο κάδρο, καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», ήθελε και πολύ σωστά για έμπειρα στελέχη, εγγυήσεις, τις οποίες και δεν έλαβε. Εξ αρχής εξάλλου είχε θέσει θέμα να υπάρχει ομοφωνία ως προς το πρόσωπό της από όλες τις τάσεις και τα ρεύματα.

Τελικά επελέγη ως μεταβατικός πρόεδρος ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος με πολυετή κοινοβουλευτική πορεία και ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου κεντρικό ρόλο όμως θα έχουν και άλλα πρόσωπα, από τις βασικές τάσεις και ρεύματα. Ως εκ τούτου επελέγησαν από την πιο αριστερή τάση ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Παππάς και η Θεοδώρα Τζάκρη που επικράτησε της Σίας Αναγνωστοπούλου. Η Ομπρέλα ήθελε στην τριάδα των κοινοβουλευτικών, τον Ν. Ηλιόπουλο, την Σία Αναγνωστοπούλου και τον Γιώργο Ψυχογιό. Για το κρίσιμο πόστο του γραμματέα της Κ.Ο. προτάθηκε, καθώς σήμερα θα ψηφίσουν οι βουλευτές, ο βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής και διευθυντής της Κ.Ο. θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ορόσημο η συνεδρίαση στις 14-15 Ιουλίου

Επί του κρίσιμου ζητήματος που αφορά το πότε θα έχουμε τις πρώτες υποψηφιότητες, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιουλίου. Εκεί θα είναι και το ορόσημο και αναμένεται να δούμε και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία, αν και το πρώτο όνομα φάνηκε χθες. Είναι ο εργατολόγος και συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, Διονύσης Τεμπονέρας που κατέθεσε και πλατφόρμα με την εισήγησή του, την οποία και ανήρτησε δηλώνοντας ουσιαστικά παρών στην διαδικασία.

Η Κ.Ε., όπου την πλειοψηφία έχουν οι προεδρικοί, αν και χθες φάνηκαν άλλες ισορροπίες και συσχετισμοί, χωρίς όμως να αλλάζει το στοιχείο της κυριαρχίας, θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει, με επικρατέστερη την εκλογή του νέου/νέας προέδρου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Υπό την σκιά και του πρόσφατου επεισοδίου μεταξύ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Πάνου Ρήγα, και με τον πρώτο να μην παρίσταται στη συνεδρίαση, όπου επιχειρήθηκε να συζητηθεί το θέμα, αλλά με παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου έμεινε στην άκρη και αναμένεται να απασχολήσει τα όργανα στο εγγύς μέλλον, έγινε διεξοδική συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής και του συνεδρίου και το πότε θα γίνει.

Πότε θα γίνει η εκλογή

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου κατέθεσε εισήγηση για εκλογή του νέου προέδρου τον προσεχή Σεπτέμβριο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο Χρήστος Σπίρτζης που όπως είπε στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία –θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τετάρτη- και την Κεντρική Επιτροπή, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να γίνει εκλογή προέδρου πριν συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος και υπάρξει ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων. Με την άποψη Χρ. Σπίρτζη συμφωνεί και ο Π. Πολάκης που έχει πολλούς υποστηρικτές, ενώ ο πρώτος πρότεινε και δεν έγινε αποδεκτό να παραμείνει ο Αλ. Τσίπρας και να υπάρξουν αντιπρόεδροι, όπως οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και Ν. Παππάς. Ο Χρ. Σπίρτζης ζήτησε να παραιτηθούν όλοι από τα όργανα και να εκλεγούν νέα από την Κ.Ε. και αυτό θα είναι ένα σήμα πως όλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Η πρότασή του στηρίχθηκε από πέντε μέλη.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Δεν πέρασε η πρόταση για ανάδειξη νέου/νέας προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλ. αρχές με μέσα Νοεμβρίου, ενώ δεν κέρδισε έδαφος και η θέση της «Ομπρέλας» για άμεση εκλογή του προέδρου εντός του Ιουλίου ακόμα και με ψηφιακό τρόπο. Θα γίνει εκλογή εντός του Σεπτέμβριου με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και συνέδριο στα μέσα Νοεμβρίου.

Η παρέμβαση Τεμπονέρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Δ. Τεμπονέρα που διαφώνησε με την πρόταση για εκλογή προέδρου τον προσεχή Σεπτέμβριο και διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο. Στην πολύ συγκροτημένη και άκρως πολιτική με ιδεολογικό πρόσημο, εισήγησή του, η οποία είχε ισχυρή δόση κριτικής, πρότεινε πρώτα να γίνει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα εκλέξουν νέα όργανα, νέα Κεντρική Επιτροπή, νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Πρόεδρο, με την προϋπόθεση να κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας.

Παράλληλα πρότεινε το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές. Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα» σημείωσε.