Ο Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο που σέρβιρε μέσα στη θάλασσα.

«Τα μίνιμουμ χαρακτηριστικά προέδρου τα καλύπτουν όλοι σχεδόν»

Η  κ. Πέτη Πέρκα αναφέρθηκε στο ποιος θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν γρήγορα και να αναδειχθεί ο πρώτος αλλά να μην αδικηθεί η διαδικασία.

«Σήμερα που θα γίνει αυτή η κουβέντα στην Πολιτική Γραμματεία φαντάζομαι ότι κάπου θα καταλήξει ώστε και εγκαίρως να έχουμε πρόεδρο γιατί έχουμε δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία. Τα μίνιμουμ χαρακτηριστικά τα καλύπτουν όλοι σχεδόν. Το πρώτο από όλα είναι να έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά. Για εμένα πρέπει να είναι βουλευτής. Μία κοινοβουλευτική ομάδα με τη μεγαλύτερη αναλογία γυναικών – ανδρών που υπήρχε ποτέ στο κοινοβούλιο».
«Υπάρχουν ήδη συγκλίσεις αυτοδιοικητικές»

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε πως στο ΠΑΣΟΚ περάσανε πολλές εσωτερικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια και δεν τους άρεσε το γεγονός ότι βλέπανε προσπάθειες από διάφορες μεριές να κάνουν παρεμβάσεις στα δικά εσωτερικά του κόμματός τους.

«Επομένως αυτό και μόνο είναι κάτι το οποίο μας οδηγεί σήμερα να μη θέλουμε να παρέμβουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα κόμμα το οποίο θα μπει το επόμενο χρονικό διάστημα σε μία εσωτερική διαδικασία. Πράγματι όσο συντομότερα ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή, τόσο καλύτερο θα είναι για το δίκαιο. Νομίζω πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του και μετά να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, ιδεολογικά, αξιακά. Υπάρχουν ήδη συγκλίσεις αυτοδιοικητικές σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως η αυτοδιοίκηση είναι ένας πυλώνας ο οποίος χρειάζεται τη σημασία του με μεγάλες αλλαγές από τις οποίες ξεφεύγει η ΝΔ τα τελευταία χρόνια».
«Πιθανόν να μην υπάρχουν τα pass με τη νέα χρονιά»

Ο Γιάννης Λοβέρδος είπε με τη σειρά του πως το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε Νέα Δημοκρατία.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει και αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα προβλήματα και μεγάλες δοκιμασίες που έχουμε μπροστά μας ως χώρα αλλά και το πώς θα υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ελληνικό λαό. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη γνωστό. Αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και που υπερψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό την περασμένη Κυριακή είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενδιαφέρει φυσικά να υπάρχει μία αντιπολίτευση στη χώρα, δυστυχώς όμως η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε μία ουσιαστική αλλαγή. Τώρα υπάρχει μία αντιπολίτευση η οποία ψάχνει το βηματισμό της. Δεν μας βολεύει αυτό και το σύστημα μας είναι δικομματικό. Θα έπρεπε να υπάρχει μία ισχυρή κυβέρνηση αλλά και μία αντιπολίτευση που να μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση», είπε αρχικά.

«Είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση. Τα επιδόματα είναι καλή πολιτική αλλά πολιτική έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε πολλές δουλειές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Πιθανόν να μην υπάρχουν τα pass με τη νέα χρονιά αλλά αυτό εξαρτάται από την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Η Πέτη Πέρκα είπε πως από την Έκθεση της Κομισιόν ήταν γνωστό πως τα επιδόματα θα τελειώσουν.

«Γιατί αντί να δίνεις επιδόματα δεν παρενέβη στην πηγή δημιουργίας υπερκερδών. Όταν μιλούσαμε πάει στο σούπερ-μάρκετ με λέγανε για τοξικότητα και λαϊκισμό».

«Η κυβέρνηση είπε πολλά πράγματα προεκλογικά»

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε πως την ώρα που η Ευρώπη λέει πως επιστρέφει σε μία κανονικότητα τα προβλήματα είναι εδώ.

«Η κυβέρνηση είπε πολλά πράγματα προεκλογικά τα οποία ο κόσμος περιμένει να εφαρμόσουν. Τελικά εμείς θα είμαστε εδώ να αναδεικνύουμε βιντεάκια με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να υπόσχονται πράγματα πριν τις εκλογές».

Νωρίτερα, ο βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, ξεκίνησε την κουβέντα καταδικάζοντας το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο που σέρβιρε μέσα στη θάλασσα.

«Καταρχάς να πω ότι πολύ μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα της Γαλλίας και η άνοδος της ακροδεξιάς. Σε ότι αφορά αυτό(σ.σ Ρόδος), είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν γνωρίζω αν όντως παραβιάστηκαν του συγκεκριμένου εργαζόμενου και μπορεί ο άνθρωπος αυτός να έκανε και μία ιδιαίτερη συμφωνία, δεν το ξέρω. Επειδή άκουσα κάποια δήλωση του, ότι δεν έχει πρόβλημα. Εάν όμως είναι προσβλητικό για την προσωπικότητα του, τότε φυσικά είναι απόλυτα καταδικαστέες. Εάν είναι μία συμφωνία με τον εργοδότη εκεί είναι θέμα της συμφωνίας και εάν αμείβεται ανάλογα», είπε αρχικά.
«Αυτό είναι παραβίαση του νόμου»

«Αυτό που εμένα με τρομάζει και πλέον πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά σε αυτή τη χώρα είναι όλοι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του τουρισμού, από την άλλη όμως δεν θα κάνουμε και τη χώρα άνω κάτω και θα δίνουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε επιχειρηματία, ο οποίος και για να βγάλει περισσότερα λεφτά, παραβιάσει το νόμο. Γιατί αυτό είναι παραβίαση του νόμου. Εμένα προσωπικά με προκαλεί το ότι υπάρχουνε τέτοιες εξέδρες. Είναι μια εικόνα ντροπής. Είναι Σαφώς παράνομο πως υπάρχουν αυτές οι εξέδρες. Από τη Νομική Σχολή ξέρω πως ο γιαλός δεν ανήκει σε κανέναν είναι δημόσιο αγαθό», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούν οι εξέδρες να είναι μόνιμη κατασκευή»

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδρύσει και αναβαθμίζει το ΣΕΠΕ(Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και είχε επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες.

«Πρώτον είναι κροκοδείλια δάκρυα(σ.σ. ΝΔ) πραγματικά όταν έχεις υποβαθμιστεί την Επιθεώρηση Εργασίας αλλά θα μείνω λίγο και εγώ στις εξέδρες, γιατί έχω και Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Δεν μπορούν οι εξέδρες να είναι μόνιμη κατασκευή και αυτή είναι μόνιμη κατασκευή. Εγώ κάνω μία κριτική. Πώς χαλάρωσαν όλη τη νομοθεσία στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά, πολεοδομικά θέματα. Αντί να πηγαίνουμε μπρος, πηγαίνουμε πίσω».
«Σε αυτούς μπλε φακέλους που πήραν και το 2019 και το 2023 κάτι δεν πάει καλά»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, είπε με τη σειρά του πως είναι προφανές ότι υπάρχει υπάρχει ένα νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

«Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μία πρωτοβουλία πολύ γρήγορα και να δουν πώς αντιμετωπίζεται τέτοιου είδους συνθήκες, οι οποίες για όποιον χρησιμοποιεί τα social media, δεν είναι κάτι το οποίο βλέπει πρώτη φορά. Το ζήτημα, το οποίο πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση η οποία την προεκλογική περίοδο ανέδειξε τη χρήση social media πάρα πολύ ψηλά, είναι αν θα μπούμε σε ένα μοτίβο στο οποίο οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο μέσα το Tik tok ή αν θα υπάρχουν θεσμικές. Βάζω και μία δόση ειρωνείας σε όλο αυτό, δηλαδή αν περιμένουμε ένας πελάτης να σηκώσει ένα βίντεο για να δούμε μία κατάσταση, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει γιατί ο ευτελισμός της ανθρώπινης εργασίας έχει και τα όριά του», είπε αρχικά.

«Πρέπει να έχουμε αξιοπρέπεια. Άκουσα τον εργαζόμενο, καταλαβαίνω ότι είναι χρήματα πολλά, αλλά το κράτος υπάρχει για να ελέγχει. Υπάρχει θεσμός, νόμοι και δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται λες και εμφανίστηκε τώρα πρώτη φορά. Κυβερνάει τέσσερα χρόνια. συμπληρωμένα στον τουρισμό μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κάποιο υπουργείο υπάρχει Σε αυτούς μπλε φακέλους που πήραν και το 2019 και το 2023 κάτι δεν πάει καλά. Στο κομμάτι του τουρισμού υπήρξαν πρακτικές οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες εάν δεν φτάσει στο σημείο να γίνει viral στο διαδίκτυο κανένας δεν αντιμετωπίζει με τον τρόπο που πρέπει», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Λοβέρδος σημείωσε πως δεν υπάρχει χρονιά που να μην υπάρχουν θέματα ασυδοσίας στην χώρα μας.