Η Γαλλία βυθίζεται στο χάος για πέμπτη μέρα, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ. Συνολικά 1.311 άτομα συνελήφθησαν χθες το βράδυ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η κηδεία του ανήλικου από την Αλγερία θα γίνει σήμερα (1/7), με τον θάνατό του να βάζει φωτιά σε αρκετές λαϊκές συνοικίες της χώρας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση από την εποχή των «Κίτρινων Γιλέκων, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχτεί η Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ μια νέα μαρτυρία βλέπει το φως της δημοσιότητας. «Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε «σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω». Και του έδωσε μία γροθιά. Τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει «μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι»» είπε ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Και συνέχισε: «Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου

Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου παρουσία συγγενών και φίλων.

Αργότερα, στην είσοδο του νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναχέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Τα επεισόδια

234 κτήρια και 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν και 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, ενώ στους δρόμους βρίσκονταν 45.000 αστυνομικού με τεθωρακισμένα οχήματα.

Στη Μασσαλία κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τουφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις Αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τουφέκι, που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα. Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Ναντέρ, περιοχή του Παρισιού από όπου καταγόταν ο Ναέλ, οι κάτοικοι ετοιμάζονται σήμερα για την κηδεία του νεαρού. «Το Σάββατο 1η Ιουλίου θα είναι για την οικογένεια του Ναέλ μια ημέρα περισυλλογής», έγραψαν οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην παραστούν στην κηδεία.

Από την πλευρά του χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα. Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.