Η χρήση κάνναβης συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής, εκτιμά νέα μελέτη στη Δανία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ευρήματα για αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry είναι αξιόλογη λόγω του μεγέθους της, καθώς εξέτασε δεδομένα για όλους τους Δανούς που είχαν ηλικία τουλάχιστον 16 ετών το 1995, συνολικά 6,7 εκατομμύρια άτομα.

Παρά το μέγεθος και τη διάρκειά της, πάντως, η ανάλυση δεν αρκεί για να δείξει με βεβαιότητα ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα, τόνισαν οι ερευνητές. Αραγε είναι η κάνναβη που προκαλεί κατάθλιψη και διπολική διαταραχή ή μήπως τα άτομα που έχουν προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες στρέφονται στην κάνναβη για ανακούφιση πριν διαγνωστεί η νόσος;

Σίγουρη απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κλινικές μελέτες στις οποίες οι εθελοντές θα καπνίζουν για χρόνια κάνναβη σε ελεγχόμενες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό πολιτικής κατά των ναρκωτικών.