Η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες, λόγω των βίαιων επεισοδίων που έχει πυροδοτήσει ο θάνατος ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού.
Αλλά και τα λεωφορεία και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια θα σταματούν κάθε βράδυ από τις 21:00 «για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τους επιβάτες», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού, μια απόφαση που σίγουρα θα επηρεάσει χιλιάδες ταξιδιώτες στη γαλλική πρωτεύουσα και τα προάστια της.
Όλα αυτά, καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για μια τρίτη νύχτα αναταραχών μετά τη δολοφονία ενός έφηβου από αστυνομικό, που καταγράφηκε σε βίντεο.
Στο ίδιο πλαίσιο, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει 40.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα την Πέμπτη – συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι – για να καταστείλει οποιοδήποτε πιθανό βίαιο επεισόδιο. Επιπλέον, ζητήθηκε από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να αναβάλουν όποια μη επείγοντα ταξίδια και να παραμείνουν στο Παρίσι λόγω των διαδηλώσεων, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο CNN την Πέμπτη.
Είναι δεδομένο πως οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη των σκηνών που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν και πυρπολήθηκαν αστυνομικά τμήματα, δημαρχεία και σχολεία σε διάφορες πόλεις και συνελήφθησαν περίπου 150 άτομα.
Η αναταραχή ξέσπασε για πρώτη φορά την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου ονόματι Ναέλ στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της χαοτικής αυτής νύχτας, 40 αυτοκίνητα κάηκαν και 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Ο αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τέθηκε υπό κράτηση, ανέφερε την Πέμπτη το θυγατρικό του CNN, BFMTV.
Την Πέμπτη, περίπου 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το BFMTV, συμμετείχαν σε μια πορεία για να τιμήσουν τον Ναέλ, μετά από κάλεσμα της μητέρας του. Η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, ενώ πολλοί φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «δικαιοσύνη για τον Ναέλ», το κεντρικό σύνθημα της πορείας.
Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» πράξη του αστυνομικού.
Ωστόσο, οι βίαιες σκηνές των τελευταίων δύο ημερών έχουν εγείρει ανησυχίες ότι ο θάνατος του Ναέλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επίπεδο ταραχών που όμοιό του έχει να συμβεί από το 2005, όταν ο θάνατος δύο εφήβων που κρύβονταν από την αστυνομία πυροδότησε ταραχές τριών εβδομάδων και ώθησε την κυβέρνηση να καλέσει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως είναι λογικό, το βίντεο της δολοφονίας του Ναέλ έχει προκαλέσει παρόμοιο επίπεδο σοκ και θυμού σε όλη τη Γαλλία, αφού εμπίπτει στο ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα σχετικά με τις αστυνομικές διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων αραβικής και αφρικανικής καταγωγής. Μάλιστα, μια μελέτη του 2017 από τους Rights Defenders, μια ανεξάρτητη οργάνωση παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι οι νεαροί άνδρες μαύρου χρώματος ή Άραβες είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους σταματήσει η αστυνομία σε σχέση με τους λευκούς συνομηλίκους τους.