Παραίτηση Τσίπρα: Το τέλος εποχής, οι υποψήφιοι και η συντροφικότητα που θα χρειαστεί

Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι το γνώριζαν - Ο δρόμος προς τη νέα ηγεσία και τα πρόσωπα

Τέλος εποχής με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ήταν μια απόφαση που αιφνιδίασε σχεδόν όλους εκτός από δυο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και βέβαια της συντρόφου του κας Μπέτυς Μπαζιάνα. Από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου έχει συνδεθεί με παρόμοιες κινήσεις στο διάβα της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε έναν ιστορικό κύκλο.

Πολλά μεσολάβησαν από το βράδυ της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης και την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Και αυτό διότι, είχαν γίνει στοχευμένες διαρροές για επανεκκίνηση με τον ίδιο στο προσκήνιο έως και αλλαγή ονόματος που δεν έδειχναν τον Αλ. Τσίπρα εκτός κάδρου.

Η δήλωσή του όμως πάγωσε τους πάντες για πολύ συγκριμένους λόγους: τόσο τους προεδρικούς που πρέπει να ανασυνταχθούν άμεσα και να προτείνουν πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος όσο και την αριστερή τάση της Ομπρέλας που δεν ήθελε να προχωρήσουν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες και μάλιστα τόνιζε την ανάγκη να γίνουν όλα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο δρόμος προς τη νέα ηγεσία

Από εδώ και πέρα θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες όπως ορίζει το καταστατικό με την σύγκληση των οργάνων και τελικό σταθμό την Κεντρική Επιτροπή. Έως την ημέρα της εκλογής του/της νέου/νέας προέδρου από τα μέλη του κόμματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα την προσεχή Δευτέρα θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί (σ.σ. εκτός απρόοπτου η Όλγα Γεροβασίλη) για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και ποιος θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Ποια είναι τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα; Αν και είναι πολύ νωρίς, από την πλευρά της Ομπρέλας (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Ανδρέα Ξανθό, Θοδωρή Δρίτσα, κ.α.) θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο να υποστηριχθεί η Έφη Αχτσιόγλου που θα στηριχθεί και από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νάσο Ηλιόπουλο.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν οι προεδρικοί που ήλεγχαν το κόμμα σε πολύ μεγάλο βαθμό την εποχή της παντοκρατορίας του Αλ. Τσίπρα. Συζητείται ήδη το όνομα του μετριοπαθούς Διονύση Τεμπονέρα και δεν αποκλείεται να μπει μπροστά στην διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας.

Θα εμπλακεί ο Αλ. Τσίπρας που τον υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο το βασικό του στήριγμα η Μπ. Μπαζιάνα; Πιθανότατα όχι και αναμένεται να κρατήσει στάση ουδετερότητας και να μην κλείνει προς κάποιον υποψήφιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ εισήλθε σε μια μεγάλη διαδικασία που θα έχει εντάσεις, όπως είναι λογικό, και μένει να φανεί πόσο θα υπάρξει συντροφικότητα σε αυτή την προσπάθεια βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.