Περισσότεροι από 51 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα ξύπνησαν την Τετάρτη κατά ένα ή δύο χρόνια νεότεροι – τουλάχιστον, σύμφωνα με το νόμο, καθώς η χώρα εγκατέλειψε το παραδοσιακό – και όλο και πιο αντιδημοφιλές – σύστημα μέτρησης ηλικίας, υιοθετώντας επίσημα το διεθνές.
Σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, οι πολίτες της χώρας θεωρούνται ενός έτους όταν γεννιούνται, ενώ ένα έτος προστίθεται κάθε 1η Ιανουαρίου. Το ασυνήθιστο αυτό έθιμο σήμαινε ότι ένα μωρό που γεννιόταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γινόταν δύο ετών μόλις το ρολόι χτυπούσε τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις που εισήχθησαν την Τετάρτη, η ηλικία πλέον θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως στον υπόλοιπο κόσμο, τουλάχιστον για τα περισσότερα διοικητικά και αστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και άλλων επίσημων εγγράφων, σύμφωνα με τους Korea Times.
Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή
Σημειώνεται πως, ενώ το παγκόσμιο πρότυπο εφαρμόζεται στα ιατρικά και νομικά έγγραφα από τη δεκαετία του 1960, όλα τα υπόλοιπα επίσημα έντυπα συνέχισαν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο.
Όμως το σύστημα είχε δεχθεί κριτική τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι προκαλεί σύγχυση και κάνει τη Νότια Κορέα, μια παγκόσμια τεχνολογική και πολιτιστική δύναμη, να φαίνεται ότι δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Αναμένουμε ότι οι νομικές διαφωνίες και η κοινωνική σύγχυση που έχουν προκληθεί σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ηλικιών θα μειωθούν σημαντικά τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λι Γουάν-Κιού, υπουργός κυβερνητικής νομοθεσίας.
«Αισθάνομαι καλά», είπε επίσης ο Λι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Για ανθρώπους σαν εμένα, που έπρεπε να κλείσουν τα 60 τον επόμενο χρόνο, σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι ακόμα νέος».
«Είναι μπερδεμένο όταν ένας ξένος με ρωτάει πόσο χρονών είμαι, καθώς ξέρω ότι εννοούν τη διεθνή ηλικία, οπότε πρέπει να κάνω κάποιους υπολογισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπάλληλος γραφείου Χονγκ Σουκ-μιν.
Και ενώ ορισμένοι άνθρωποι αναμένεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο σε άτυπα περιβάλλοντα, το 86% των Νοτιοκορεατών δήλωσαν ότι θα υιοθετούσαν το διεθνές σύστημα στην καθημερινή τους ζωή όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν θα στερήσει ξαφνικά από τους ανθρώπους το δικαίωμα να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα ή αλκοόλ, ούτε θα αλλάξει το έτος κατά το οποίο εισέρχονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή την επίσης υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει αυτές τις εξαιρέσεις ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος των αναθεωρήσεων, καθώς είναι ευκολότερο για τη διαχείριση», είπε ο Λι.
Και τρίτο σύστημα μέτρησης ηλικίας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Νοτιοκορεάτες χρησιμοποιούν επίσης την «ημερολογιακή τους ηλικία», σύστημα που έχει τις ρίζες του στην Κίνα -έναν συνδυασμό της διεθνούς ηλικίας και της κορεατικής ηλικίας- που θεωρούν τα μωρά ως μηδέν ετών την ημέρα που γεννιούνται και προσθέτουν ένα έτος στην ηλικία τους κάθε 1η Ιανουαρίου.
Για παράδειγμα ο γνωστός τραγουδιστής Psy του «Gangnam Style», είναι γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1977, θεωρείται 45 στο διεθνές σύστημα, 46 σύμφωνα με το ημερολογιακό έτος και 47 σε ηλικία Κορέας.
Η προέλευση της παραδοσιακής μεθόδου μέτρησης ηλικίας είναι ασαφής. Μια θεωρία είναι ότι το να γίνει κανείς ενός έτους κατά τη γέννηση λαμβάνει υπόψη τον χρόνο της κύησης, ενώ άλλοι το συνδέουν με ένα αρχαίο ασιατικό αριθμητικό σύστημα που δεν είχε την έννοια του μηδενός.