Όλα περιστρέφονται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύοντας ότι τελικά και παρά τις φωνές της αριστερής τάσης της Ομπρέλας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Οι πάντες κινούνται με βάση τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας, εάν θα μείνει, εάν θα φύγει, πως θα πορευτεί, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα.
Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τι θα γίνει, αν και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του το βράδυ Κυριακής, λίγη ώρα μετά τη νέα του ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύοντας πως θα ζητήσει εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να ηγηθεί της προσπάθειας να ανασυγκροτηθεί το κόμμα κάνοντας σημαντικές τομές σε όλα, πρόσωπα, λειτουργίες και νοοτροπίες.
Εύκολο; Σε αυτή τη φάση όλα είναι δύσκολα, γιατί πολλά έπρεπε να είχαν γίνει…χθες, δηλ. από το 2019 που το δόθηκε η ευκαιρία από τους ψηφοφόρους με το γενναιόδωρο 31,5% και βέβαια μετά με την θριαμβευτική του εκλογή στην ηγεσία του κόμματος από τη βάση με ποσοστό…99,05% που του έλυνε τα χέρια να κάνει ό, τι αλλαγές ήθελε, αλλά την ευκαιρία την έχασε.
Η Κυριακή της ήττας
Από την Κυριακή της ήττας συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα σε ένα κόμμα που φαίνεται ότι επί τρεις μέρες, όσο διαρκεί και το πένθος για κάποιους, κατέβασε ρολά και δεν δίνει την εικόνα ενός σοβαρού κομματικού οργανισμού που ξέρει και μπορεί να ανταποκρίνεται και στις μεγάλες ήττες.
Υπό τη σκιά δηλώσεων, όπως του έμπειρου Δημήτρη Βίτσα για διαρχία και παραμονή του Αλ. Τσίπρα ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο παρασκήνιο υπάρχει, όπως είναι λογικό, μεγάλη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να μετακινείται όμως από τον οδικό χάρτη που παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στις δηλώσεις του.
Ο Τσίπρας στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας
Σήμερα, όπως είναι τα εσωκομματικά δεδομένα και με εμφανή την αδυναμία όσων θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο ή εμφανιζόταν από τα ΜΜΕ ως υποψήφιοι διάδοχοι, να διαφοροποιηθούν έστω στο ελάχιστο και να δώσουν το δικό τους διακριτό σήμα, φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι στο επίκεντρο της επόμενης μέρας.
Άρα, το πιο λογικό σενάριο αυτή τη στιγμή και το οποίο φαίνεται να προκρίνεται, αν και μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις την ύστατη στιγμή, είναι να γίνουν διαδικασίες άμεσα εντός του καλοκαιριού, δηλ. έως τα τέλη Ιουλίου για να είναι έτοιμο το κόμμα για τις αυτοδιοικητικές του προσεχούς Οκτωβρίου και με δεδομένο πως πρέπει έως τα τέλη Αυγούστου να υπάρξει κατάθεση των ψηφοδελτίων με βάση τη νέα νομοθεσία.
Fast track διαδικασίες επιθυμεί η προεδρική ομάδα
Τις fast track διαδικασίες επιθυμεί η προεδρική ομάδα που συσπειρώνεται γύρω από τον Αλ. Τσίπρα παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και με τελικό σταθμό τις ευρωεκλογές και άρα να του δώσουν χρόνο με την ελπίδα της ανάκαμψης. Αντίθετα η Ομπρέλα, μέλος της οποίας είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας που πρότεινε τα περί διαρχίας, δεν επιθυμεί γρήγορες διαδικασίες, αλλά όλα να γίνουν, αφού βέβαια συνεδριάσουν τα όργανα άμεσα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με ορίζοντα τα τέλη του Νοεμβρίου με έκτακτο συνέδριο.
Ήδη επ’ αυτού τοποθετήθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης που είναι εδώ και πολύ καιρό κοντά στην Ομπρέλα, λέγοντας (Ρ/Σ Κόκκινο): «Έκκληση: Να προσδιοριστεί άμεσα πότε θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο, που είναι άτυπο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Οι συνεδριακές διαδικασίες δεν πρέπει να είναι fast track, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικό έργο και πρέπει τα μέλη μας να έχουν την δυνατότητα να μετάσχουν ουσιαστικά».
Κέντρο η Αριστερά;
Η μάχη που θα παιχτεί έντονα το επόμενο διάστημα θα είναι: κέντρο ή αριστερά; Και αυτό το δίλημμα τίθεται σε μια χρονική στιγμή που πολλοί πασοκογενείς δεν εξελέγησαν και η Προοδευτική Συμμαχία, τουλάχιστον σε επίπεδο κεντρικών στελεχών φάνηκε ότι δεν…«περπάτησε», απόρροια και του πολέμου που δέχθηκε από την αριστερή τάση σε όλη την επικράτεια.
Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένουν όλοι να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες με πρώτο σταθμό την Πολιτική Γραμματεία και πιθανότατα Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιουλίου.
H απάντηση από την προεδρική πλευρά ήρθε μέσω του Διονύση Τεμπονέρα που είπε (Παραπολιτικά fm) σχετικά με τις δηλώσεις Δ. Βίτσα, ότι «οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα, να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα μας πάει συντεταγμένα σε διαδικασίες όπου θα αποφασίσουμε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το πολιτικό μας στίγμα, η πολιτική ταυτότητα, η θέση και η φυσιογνωμία μας, να δούμε ποια συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία».