Περίπου 16.000 άνθρωποι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πέθαναν από τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, το θερμότερο που έχει ζήσει η ήπειρος από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών.

Το ρεκόρ επιβεβαιώνεται από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), σύμφωνα με την οποία η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2022 ήταν 2,3 βαθμούς υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη ξεπέρασε, έστω και παροδικά, τον στόχο για το κλίμα που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το 2100 δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2 βαθμούς.

Λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της, η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου κατά μισό βαθμό ανά δεκαετία, ανέφερε ο WMO. Χώρες στα νότια, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έζησαν πέρυσι τη χειρότερη ξηρασία της σύγχρονης ιστορίας τους, ενώ ακραίοι «θαλάσσιοι καύσωνες» έπληξαν τη Μεσόγειο, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Στις Αλπεις, η τήξη των παγετώνων επιταχύνθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δυστυχώς, ο ακραίος καιρός του 2022 «δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο συμβάν ή παραξενιά του κλίματος», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της κλιματικής υπηρεσίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το οποίο συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. Τα φαινόμενα του 2022 «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο που θα καταστήσει τα κύματα ακραίας ζέστης συχνότερα και εντονότερα».