Μοναδική θεωρούν την τρέχουσα συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο οι διοικήσεις των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, μετά το καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.
Όπως εκτιμούν, η άμεση επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, όπως διαφάνηκε από τα πρώτα σχόλια των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για το νέο πολιτικό τοπίο, θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο τρέχον δύσκολο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον.
Πιστεύουν ωστόσο ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο «ΟΤ» ανώτατη τραπεζική πηγή, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης και του δημοσίου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τον πολλαπλασιασμό των επενδύσεων, τόσο από εγχώρια, όσο και από ξένα σχήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της.
«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται» υποστήριξε σχετικά.
Όπως εξήγησε, «οι επενδύσεις στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα».
Η τραπεζική χρηματοδότηση
Οι τράπεζες μετά τον επιτυχημένο μετασχηματισμό τους, μέσω των οποίων πέτυχαν την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την ισχυροποίηση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, δηλώνουν έτοιμες να υποστηρίξουν την αγορά μέσω χρηματοδοτήσεων.
Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα της χρονιάς, κυρίως λόγω της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, εκτιμούν ότι από το β΄ εξάμηνο του 2023, η ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό θα ενισχυθεί.
Θεωρούν ότι στο σύνολο της χρήσης είναι εφικτή η διαμόρφωση των νέων χρηματοδοτήσεων στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, κατά βάση μέσω της επιχειρηματικής πίστης και ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των λοιπών αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ.
Στόχο των συστημικών ομίλων αποτελεί η παροχή ρευστότητας σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στις χορηγήσεις για έργα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης
Όπως τόνισε χθες απευθυνόμενος στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου, το 2023 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Κατά τον ίδιο, «η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη».
Όπως εξήγησε, «οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό τους θα αφορά υποδομές, όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων και των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια να διευρύνουν το ενεργητικό τους για την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες.
Οι αναθεωρημένοι επιχειρησιακοί στόχοι της επόμενης τριετίας στηρίζονται σε αυτήν την παραδοχή. Δεν αποκλείουν μάλιστα, να ακολουθήσει νέα αναβάθμισή τους, εφόσον η κυβέρνηση προωθήσει με ταχύτητα της μεταρρυθμιστική της ατζέντα.