Λύση στο μυστήριο της εύκολης «προέλασης» των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έδωσε ο Βίκτορ Ζόλοτοφ, στενός συνεργάτης του Πούτιν και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς.

«Είναι πολύ απλό: συγκεντρώσαμε όλη τη δύναμή μας στην Μόσχα» είπε ο Ζόλοτοφ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των σωματοφυλάκων του προέδρου από το 2000 έως το 2013 και ο οποίος έχει εμφανισθεί μερικές φορές να κρατάει αυτόματο όπλο για να προστατεύει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα επικίνδυνα ταξίδια του.

Ο 69χρονος Ζόλοτοφ είπε ότι βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τον Πούτιν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε δηλώσει ότι οι μαχητές του διήνυσαν 780 χιλιόμετρα σε μια μέρα και απείχαν 200 χιλιόμετρα από την Μόσχα το Σάββατο, λέγοντας ότι αυτό ήταν ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» για το πώς έπρεπε να πολεμήσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς είπε ακόμη ο Ζολότοφ θα εξοπλιστούν μελλοντικά με βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης, μετά την προετοιμασία που έκαναν για να αμυνθούν στην πρωτεύουσα κατά των μαχητών της Wagner.

Η Εθνική Φρουρά, μια δύναμη με περισσότερα από 340.000 μέλη, δημιουργήθηκε το 2016 για να εγγυηθεί την τάξη και την ασφάλεια μαζί με την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Ζόλοτοφ, ο οποίος ως σωματοφύλακας βρισκόταν δίπλα στον Μπόρις Γέλτσιν σε ένα άρμα μάχης, όταν εκείνος ηγήθηκε της αντίστασης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 1991 από σκληροπυρηνικούς κατά του Σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι οι άνδρες του ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να υπερασπιστούν τη ρωσική ηγεσία.

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ανέφερε σήμερα ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην δολοφονήσει το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε στο Telegram.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία, αφού έλαβε «εγγυήσεις ασφαλείας» τις οποίες έδωσε ο Πούτιν χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει τον Λουκασένκο για τη μεσολάβησή του για τον τερματισμό της σύντομης ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ο ηγέτης του καθεστώτος της Λευκορωσίας είπε νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, η Λευκορωσία δεν χτίζει στρατόπεδα για την οργάνωση, αλλά θα φιλοξενήσει τους μαχητές της αν αυτοί θέλουν.

«Τους προσφέραμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Με χαρά -έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα- στήστε τις σκηνές σας», είπε ο Λουκασένκο.

Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα ότι δεν σχεδιάζεται να ανοίξει κανένα κέντρο στρατολόγησης της Wagner στη Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ