Στη Νέα Δημοκρατία παραδίδει την έδρα του ο Σπύρος Πνευματικός, που είχε αποσυρθεί από τις εκλογές, μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του για «διαλογή» ασθενών με καρκίνο, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Σπύρος Πνευματικός αναφέρεται στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, επιμένει ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν και ξεκαθαρίζει ότι η βουλευτική του έδρα θα παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία.

Η δήλωση

«Είμαι ειλικρινώς υπόχρεος και ευγνώμων για την ψήφο και τη στήριξη των πολιτών της Εύβοιας. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και η άνοδος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών της σπουδαίας αυτής περιφέρειας στην δεύτερη κάλπη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνουν τον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα, στον οποίο συμμετείχα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά ταύτα, μετά τον θόρυβο και την ανησυχία που προξένησε σε συναθρώπους μου μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία της επιστημονικής και ιατρικής μου υπόστασης με αφορμή μιαν ατυχή αποστροφή δημόσιας συνομιλίας μου, ξεκαθάρισα ότι δεν θα συνεχίσω τη θητεία μου στη Βουλή. Λυπάμαι βαθύτατα για την απογοήτευση που μπορεί να νοιώσουν όσες και όσοι με στήριξαν με την επιλογή τους, αλλά θα ακολουθήσω τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε η βουλευτική έδρα να μείνει στη Νέα Δημοκρατία».

Τι είχε πει για τους καρκινοπαθείς

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Σπύρος Πνευματικός εισηγήθηκε, διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο προκειμένου να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων» είπε.

Αφού οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο ο κ. Πνευματικός ανασκεύασε, λέγοντας ότι «χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενα».

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» είπε.

Στη συνέχεια αποχώρησε από την κούρσα των εκλογών.