Η πρώτη αποτίμηση ενός αποτελέσματος υπακούει, πολλές φορές, και στις επικοινωνιακές ανάγκες της εκλογικής βραδιάς. Η σε βάθος εκτίμηση των μηνυμάτων της λαϊκής ετυμηγορίας είναι μια υπόθεση πολύ πιο σύνθετη, καθώς η νηφάλια προσέγγισή της αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια χάραξης γραμμής πλεύσης για το επόμενο διάστημα. Πώς μοιάζει αυτή τη στιγμή το εκλογικό ποτήρι του Νίκου Ανδρουλάκη; Είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει με ομάδα που φεύγει από το γήπεδο παίρνοντας τη νίκη, που ήθελε με τους παίκτες να έχουν στο μυαλό τους το ερώτημα: «θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα καλύτερο σκορ;».

Τα αισιόδοξα σημάδια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν «πολύ αισιόδοξο». Υπάρχουν, πράγματι, σημάδια, που δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία. Το εκλογικό του ποσοστό αυξήθηκε κατά 50%, έφτασε μια ανάσα από το 12%, από το 8,2% των εκλογών του 2019. Το ΠαΣοΚ πέτυχε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση σε 10 νομούς. Ήρθε δεύτερο σε Δράμα, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Χίο, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Και έχασε, τη δεύτερη θέση, για λίγες ψήφους, σε Ηλεία, Αρκαδία, Αργολίδα και Καρδίτσα.

Άλλο όμως είναι το στοιχείο που γεμίζει αισιοδοξία το επιτελείο του προέδρου του ΠαΣοΚ. Το γεγονός ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι ένα κόμμα που έχει μόνο παρελθόν αλλά και μέλλον. Το ΠαΣοΚ δεν κατάφερε μόνο να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό, μετά τις οργανώσεις του, την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ανανέωσε και την εκλογική του βάση. Η δύναμη του είναι στις γενιές που έρχονται. Κατάφερε να εκτοξεύσει το 5% που είχε στις ηλικίες 17-34, στο 19,9%. Το ΠαΣοΚ δεν έχει πλέον μια γερασμένη εκλογική βάση. Κατοχύρωσε ένα σημαντικό βαθμό επιρροής στις νέες ηλικίες όπου υστερούσε.

Οι «μαύρες» τρύπες

Στον αντίποδα των καλών επιδόσεων στην περιφέρεια και τις νέες ηλικίες χάσκει η εκλογική «μαύρη τρύπα» της Αττικής. Το ΠαΣοΚ καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις του στο Λεκανοπέδιο. Στην Α’ Πειραιώς έλαβε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του (6,71%) και στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου δεν ήταν καν τρίτο, το ξεπέρασε το ΚΚΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να διεκδικήσει ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν μέχρι τον επόμενο εκλογικό σταθμό, τις Ευρωεκλογές, δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχει και ένα ακόμα σημείο προβληματισμού. Της προσδοκίας για ένα υψηλότερο εκλογικό ποσοστό. Η ανάγνωση αυτή υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, έχασε περί τις 13 μονάδες, τα οφέλη του ΠαΣοΚ θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα. Θα υπήρχε άλλος αέρας στη Χ, Τρικούπη αν επαληθευόταν η εκτίμηση ότι τα ποσοστά του ΠαΣοΚ θα μπορούσαν να κινηθούν στη σφαίρα του 14%.

«Όπως είπαμε προεκλογικά, θα ασκήσουμε αντιπολίτευση αξιόπιστα, δυναμικά, προοδευτικά, για να έχει πραγματικά ανταγωνιστικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία», o Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ, τη Δευτέρα. Το στοίχημα της Χ. Τρικούπη είναι, όπως επεσήμανε ο Δ. Μάντζος να «καλύψουμε τα κενά, που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτά που είδαμε στις κάλπες, ιδίως μετά τη μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά, υπογραμμίζουν την ανάγκη η κεντροαριστερά να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια».

Αυτός ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος. Γιατί όπως έδειξε η διπλή εκλογική αναμέτρηση η υποχώρηση του αντιπάλου είναι η αναγκαία αλλά όχι και η ικανή συνθήκη για τη δική σου άνοδο. Χρειάζεται να πείσεις. Εδώ χρειάζεται ξανά η μεζούρα. Για να μετρηθούν αστοχίες αλλά και επικοινωνιακά λάθη.