Με άνετη αυτοδυναμία και με όρους απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του, η οποία θα ορκιστεί αύριο Τρίτη.

Η ολοκλήρωση της μακράς εκλογικής διαδικασίας, σε δύο φάσεις και με πολλαπλές πολιτικές ανακατατάξεις, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στις επιλογές των προσώπων που θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο και θα κληθούν να επαληθεύσουν τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πληροφορίες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου διακινήθηκαν πολύ τις προηγούμενες ημέρες, όμως μετά και την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι γνωστό ότι οι σχεδιασμοί και οι αναθέσεις χαρτοφυλακίων επανεξάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι βεβαιότητες έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι λίγες και περιορίζονται στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα τοποθετηθούν τρεις υπουργοί Επικρατείας και δύο (ίσως και τρεις) υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό, καθώς και στους επικεφαλής κάποιων υπουργείων.

Θα δημιουργηθεί μόνο ένα νέο υπουργείο (Οικογένειας, Δημογραφίας και Στεγαστικής Πολιτικής) και θα μεταφερθούν αρμοδιότητες α) του αθλητισμού, από το Πολιτσιμού στο υπουργείο Παιδείας και β) για τα χρηματοδοτικά προγράμματα επενδύσεων ,από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών.

Έπειτα και από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, τα βλέμματα – εντός και εκτός Ελλάδας – στρέφονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων αναμένονται και από τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες και τις αγορές, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.