Με συγκρατημένα χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠαΣοΚ το αποτέλεσμα των εκλογών της 25 ης Ιουνίου καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα δεν θεωρείται μεν αρνητικό αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούσαν κάτι καλύτερο.

Βέβαια, η περεταίρω πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων, φέρνοντας το ΠαΣοΚ πιο κοντά στη δεύτερη θέση και στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν θέσει ως μελλοντικό στόχο σε πρώτη φάση.

Στις δηλώσεις του, λίγο μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε πως το κόμμα του «μεγαλώνει, ανανεώνεται και προχωρά» «Ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως το ΠαΣοΚ σε αρκετούς νομούς ήρθε δεύτερη δύναμη.

Δεύτερη δύναμη σε 10 νομούς

Το ΠαΣοΚ κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 νομούς, παίρνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε Δράμα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Λακωνία, Δωδεκάνησα, Χίο και Λέσβο.

Ο κύριος Ανδρουλάκης πρόσθεσε ακόμα πως «δεσμεύομαι προς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι το ΠαΣοΚ ως ισχυρή, προοδευτική δύναμη, θα ασκήσει στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες». «Διαχρονικά η παράταξη μας ήταν δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε επίσης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «από αύριο το πρωί, ξεκινά ένα νέο ταξίδι για τη δημιουργία ενός ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, για μια ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχοντας στο πλευρό του μια κοινοβουλευτική ομάδα ανανεωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, προεξάρχοντος του ίδιου, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται βουλευτής στο εθνικό μας κοινοβούλιο, αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να παντρέψει τον ενθουσιασμό των νέων στελεχών με την εμπειρία των «παλιών».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Επόμενο μεγάλο τεστ για το ΠαΣοΚ αποτελούν οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνονται κυρίως στις Περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς εκεί οι εκλογές έχουν περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τους μικρότερους δήμους.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη αποκλείουν οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όσον αφορά τις Περιφέρειες, καθώς θέλουν μέσα από αυτήν την εκλογική διαδικασία να κερδίσουν τον άτυπο ρόλο της αυτοδιοικητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο στόχος των Ευρωεκλογών

Ο μεγάλος όμως στόχος του ΠαΣοΚ ακούει στο όνομα ευρωεκλογές. Σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 2024 είναι προγραμματισμένες οι Ευρωεκλογές. Στο ΠαΣοΚ στοχεύουν σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση να πετύχουν τον πρώτο στόχο τους που δεν είναι άλλος από τη δεύτερη θέση και τον ρόλο της ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα αποτελέσει σκαλοπάτι για να προβληθεί το κόμμα ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στο μέλλον.