Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ενεργειακή βιομηχανία συνέχισαν να αυξάνονται σε νέα υψηλά επίπεδα πέρυσι, παρά την αύξηση ρεκόρ στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των παγκόσμιων ενεργειακών δεδομένων.
Η έκθεση, την οποία ανέλαβε το Ινστιτούτο Ενέργειας, διαπίστωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα συνέχισαν να αποτελούν το 82% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2022, όπως και το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξηθούν κατά 0,8%, καθώς ο κόσμος χρησιμοποιούσε συνολικά περισσότερη ενέργεια.
Αναμένεται και νέα αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, φέρνοντας ενδεχομένως υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αφού η Κίνα έθεσε φέτος τέρμα στους αυστηρούς περιορισμούς του Covid για τα ταξίδια, οι οποίοι προηγουμένως συγκρατούσαν την κατανάλωση καυσίμων αεροσκαφών.
Σε αντίθετη κατεύθυνση από την συμφωνία του Παρισιού
Η Τζούλιετ Ντάβενπορτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας, δήλωσε: «Παρά την περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στον τομέα της ενέργειας, οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν και πάλι. Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που απαιτεί η συμφωνία του Παρισιού».
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σε συνεργασία με την KPMG και τη συμβουλευτική εταιρεία Kearney, διαπίστωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας – κάλυψαν μόλις το 7,5% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης πέρυσι. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία οφείλεται στην αύξηση ρεκόρ της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας σκαρφάλωσε κατά 25% το 2022, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Περισσότερο πετρέλαιο και άνθρακας για να καλυφθεί η ζήτηση
Ωστόσο, η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισκιάστηκε από μια μέτρια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,1% πέρυσι – σε σύγκριση με την αύξηση κατά 5,5% το 2021 – η οποία σήμαινε ότι κάηκε περισσότερο πετρέλαιο και άνθρακας για να καλυφθεί η ζήτηση, σύμφωνα με την έκθεση.
Εκκληση για ενεργειακή μετάβαση
Ο Simon Virley, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας και φυσικών πόρων της KPMG, δήλωσε: «Παρά την αύξηση ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μερίδιο της παγκόσμιας ενέργειας που εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα παραμένει πεισματικά κολλημένο στο 82%, γεγονός που θα πρέπει να λειτουργήσει ως ηχηρή έκκληση για τις κυβερνήσεις να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση».
Η μετά την Covid αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι για να φθάσει κατά μέσο όρο τα 97,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2022, εν μέρει λόγω της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία του Κόβιντ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας.
Η αύξηση της τιμής του αερίου έστρεψε τη ζήτηση για ενέργεια με άνθρακα
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για άνθρακα σκαρφάλωσε σε υψηλά επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2014, σημειώνοντας αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2021, λόγω της ζήτησης στην Ινδία και την Κίνα, αναφέρει η έκθεση. Η όρεξη για ενέργεια με άνθρακα αυξήθηκε παράλληλα με τις υψηλές τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την Ασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 24% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας πέρυσι, από 25% το προηγούμενο έτος, αλλά η παραγωγή φυσικού αερίου παρέμεινε σχετικά σταθερή.
Προς εκτροχιασμό οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού
Σύμφωνα με την έκθεση, το Ινστιτούτο Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι επίμονα υψηλές εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το τέλος της δεκαετίας για να αποφευχθεί η πρόκληση καταστροφικών επιπέδων παγκόσμιας θέρμανσης.
Ο Richard Forrest, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας βιωσιμότητας της Kearney, δήλωσε ότι η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενισχύει την ανάγκη για «επείγουσα δράση ώστε ο κόσμος να μπει σε τροχιά επίτευξης των στόχων του Παρισιού». Πρόσθεσε ότι η ανάγκη παροχής καθαρής, οικονομικά προσιτής και ασφαλούς ενέργειας «δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη».