Η ατζέντα της ημέρας: Η κυριαρχία Μητσοτάκη – Η αντίδραση Τσίπρα – Ο νέος πόλος της ακροδεξιάς

Την απόλυτη επικράτηση της ΝΔ επιβεβαίωσαν οι κάλπες της Κυριακής με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς και η είσοδος των Σπαρτιατών στη Βουλή με τη στήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

1

Κυριαρχία ΝΔ, πτώση ΣΥΡΙΖΑ, Βουλή 8 κομμάτων

  • Οι έδρες:  Με καταμετρημένο το 97,8% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής: ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 47 έδρες, ΠΑΣΟΚ: 11,86% και 32 έδρες, ΚΚΕ: 7,68% και 20 έδρες, Σπαρτιάτες: 4,68% και 12 έδρες, Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες, Νίκη: 3,70% και 10 έδρες, Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες.
  • Η αποχή: Ποια θέση θα κατακτούσε η αποχή αν ήταν κόμμα; Η απάντηση είναι πως θα έβγαινε πρώτο και αυτοδύναμο, με ποσοστό 47,32%. Ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ αφού η μεγαλύτερη αποχή είχε καταγραφεί στις δεύτερες εκλογές του 2015 που διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο.
  • Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη: Η Κρήτη, το άλλοτε «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, παραδόθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ με την Κουμουνδούρου να εκλέγει μόλις δυο βουλευτές.
2

Ορκίζεται στις 13:00 ο Μητσοτάκης

  • Το χρονοδιάγραμμα:  Στις 11:00 σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • H  ορκωμοσία της Βουλής: Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.
  • Η νέα κυβέρνηση: Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ κομβικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει ο Σταύρος Παπασταύρου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αρχίζει το ματς στον ΣΥΡΙΖΑ

4

Στη Βουλή οι Σπαρτιάτες

  • Το ποσοστό: Με 4,68%, οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να μπουν στη Βουλή με 12 έδρες. Μάλιστα, το κόμμα βρέθηκε και στην 5η θέση ανάμεσα σε εκείνα που πέρασαν το κατώφλι του 3%, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα.
  • Το «ευχαριστώ» του Στίγκα: Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του exit poll και την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε τον Κασιδιάρη λέγοντας ότι «ήταν το καύσιμο για να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
  • Η πρώτη αντίδραση Κασιδιάρη: Αναφωνώντας «Νενικήκαμεν» μέσα από τη φυλακή ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση σχολίασε την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, λέγοντας ότι «συντελέστηκε ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος των Ελλήνων που μάχονται Υπέρ Πατρίδος και ταυτόχρονα μία πρωτοφανής πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας».
5

Η επόμενη μέρα μετά την ανταρσία στην Ρωσία

  • Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν: O πρόεδρος της Ρωσίας, εμφανίστηκε χθες στη ρωσική κρατική τηλεόραση λέγοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και ότι η χώρα του, εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της, με σημείο αναφοράς «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
  • Υπάρχει πιθανότητα εμφυλίου; Στην πιθανότητα αυτή αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο CBS. Ο ίδιος τόνισε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες λέγοντας ότι «είναι μια ιστορία που εξελίσσεται. Δεν έχουμε δει την τελευταία πράξη. Την παρακολουθούμε πολύ στενά και προσεκτικά».
  • Πού είναι ο Πριγκόζιν: Την ίδια ώρα συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν έχει φτάσει στο Μινσκ. Σύμφωνα με το BBC, οι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα του Πριγκόζιν είναι ασυνήθιστα «ήσυχοι», ενώ και το Telegram της οργάνωσης Wagner φαίνεται να έχει σωπάσει.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις