Σε κάτι περισσότερο από ένα -εντυπωσιακό- 24ωρο, ο αρχηγός της ομάδας Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διέταξε τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς τη Μόσχα για «εκδίκηση», αφού πρώτα κατηγόρησε την ηγεσία της Ρωσίας για το θάνατο πολλών εκ των στρατιωτών του. Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, η πρώτη ένοπλη προσπάθεια πραξικοπήματος στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες τερματίστηκε απότομα, με την παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας, του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον οποίο ο Πούτιν δήλωσε «ευγνώμων».
Ποιος είναι όμως ο «διπλωμάτης» που «έσωσε» τον Πούτιν;
Ένας εκ των στενότερων συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός Ρωσίας, ο Λουκασένκο, 68 ετών, ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994, όταν και έγινε ο πρώτος της Πρόεδρος — μια διακυβέρνηση σχεδόν 30 ετών που χαρακτηρίζεται από καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προηγουμένως αποτελούσε μέλος του κοινοβουλίου της σοβιετικής Λευκορωσίας, ενώ πλέον συχνά περιγράφεται ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».
Είναι γεγονός πως ο Πούτιν βλέπει τον Λουκασένκο ως έναν από τους λίγους συμμάχους του σε έναν, κατά τα άλλα, εχθρικό κόσμο.
Εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία το 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο εξασφάλισε με αμφιλεγόμενο τρόπο μία έκτη θητεία, ο Πούτιν προσφέρθηκε να του παράσχει στρατιωτική υποστήριξη. Στη συνέχεια, ο Λουκασένκο υποστήριξε εμπράκτως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να περάσει στο ουκρανικό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας.
Ο στόχος Πούτιν για απορρόφηση της Λευκορωσίας από τη Ρωσία
Ωστόσο, η πιο πρόσφατη εκδήλωση καλής πίστης της Λευκορωσίας προς τη Μόσχα – και η βασική απειλή που συνιστά για τη Δύση – είναι η φερόμενη απόφασή της να επιτρέψει στη Ρωσία να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, καθώς και να εξοπλίσει τα βομβαρδιστικά της με πυρηνικά όπλα. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, προς την απορρόφηση της Λευκορωσίας από τη Ρωσία, έναν μακροπρόθεσμο στόχο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά
Μάλιστα, ο Λουκασένκο ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα «αν αντιμετωπίσει επιθετικότητα». Ωστόσο, έχει δηλώσει επίσης ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μόνο εάν δέχονταν επίθεση στο δικό τους έδαφος.
Βέβαια, τον Μάιο υπήρξαν φήμες πως ο Λευκορώσος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, όταν εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για μια εβδομάδα.
Όπως και να έχει, αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετά καλά για να βοηθήσει τον Πούτιν, μεσολαβώντας καταλυτικά σε μια συμφωνία που ώθησε τον Πριγκόζιν να σταματήσει την προέλαση των στρατευμάτων του προς τη Μόσχα.
Το ευχαριστώ Πούτιν σε Λουκασένκο
Ο Λουκασένκο μίλησε με τον Πούτιν πριν και μετά τις διαπραγματεύσεις, με το υπουργείο εξωτερικών την Λευκορωσίας να κάνει λόγο για ευχαριστίες του Πούτιν για τη συμβολή του Λουκασένκο και το αντίστοιχο της Ρωσίας να μιλά για «ευγνωμοσύνη»- μία ένδειξη πως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» παραμένει ένας από τους λίγους πιστούς συμμάχους της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό χώρο.