Μπλε έγινε όλος ο χάρτης της Ελλάδας, με τη ΝΔ να έχει την απόλυτη κυριαρχία και με ενσωματωμένο, μέχρι αυτή τη στιγμή, το 34,44% να αγγίζει το 40,44%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά μόνο μία περιοχή και αυτή είναι της Ροδόπης με ποσοστό 36,5%. Η ΝΔ συγκέντρωσε στη Ροδόπη 26,68% και το ΠΑΣΟΚ 21,76%. Ακολούθησαν Ελληνική Λύση με 3,43% και οι Σπαρτιάτες με 2,61%.

Υπενθυμίζουμε ότι και στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 21 Μαΐου, η Ροδόπη ήταν η μοναδική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριάρχησε ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ένας 38χρονος οδοντίατρος, «βάφοντας» ροζ τον μοναδικό νομό στον εκλογικό χάρτη.

Η προεκλογική περίοδος επικεντρώθηκε στην κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στην Ροδόπη. Μάλιστα στις 19 Ιουνίου απέσυρε την υποψηφιότητά από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Μουσταφά Κατραντζή, προκειμένου, όπως έγραψε συγκεκριμένα «να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας».

«Ανευθυνότητα και υποκρισία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε σημαντική πολιτική νίκη, άκρως σημειολογική, την απόσυρση του Κατραντζή. Η κίνηση αυτή δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Τσίπρα να αποκαλύψει δημόσια ένα καίριο σημείο ενός απόρρητου και εμπιστευτικού εγγράφου.

«Θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία. Και να πω ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Και είμαι υποχρεωμένος βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατάει ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη, ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Και είμαι υποχρεωμένος, ξέρετε, να το κάνω, ακριβώς διότι βλέπω ότι αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή, που έχει να κάνει αφενός μεν με την αλαζονεία και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση, να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει. Αφετέρου δε έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μονάχα από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς» είχε πει ο Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο ενημερωτικό σημείο που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Ν.Δ.

«Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για «στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου». Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω σήμερα στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του» είπε και συμπλήρωσε: «Και το κάνω και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί πέντε μέρες τώρα, παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό του, άρα δεν είναι αυτοπροσδιορισμός, είναι συλλογικός προσδιορισμός. Μίλησε για «Τούρκους της δυτικής Θράκης» σε ένα Μέσο Ενημέρωσης τουρκικό».

Το Βήμα είχε βρεθεί στη Ροδόπη, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των εκλογών της 21ης Μαΐου στα χωριά της μειονότητας.