Πρώτα από όλα θέλω να σας ενημερώσω ότι (εάν υπάρξει αυτοδυναμία για τη ΝΔ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα εγκατασταθεί και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν θα είναι όπως το… εγκατέλειψε παραδίδοντάς το στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την Δευτέρα θα είναι μαζί του μόνον οι στενοί συνεργάτες του και όχι οι υπουργοί (όπως οι Σκέρτσος και Γεραπετρίτης). Και τούτο είναι λογικό γιατί έως εκείνη την ώρα (Δευτέρα μεσημέρι) κανένας υπουργός δεν θα έχει ορκιστεί. Πιθανόν να μην γνωρίζουν κιόλας εάν θα είναι υπουργοί ή όχι. Βεβαίως την Τρίτη εάν και όταν ορκισθούν υπουργοί θα επανέλθουν στο Μαξίμου. Με τον Γιάννη Μπρατάκο όμως τι γίνεται; Και αυτός ήταν υπουργός, αλλά ταυτόχρονα ήταν και διευθυντής στο Μαξίμου (ίσως γίνει κάποια εξαίρεση).

Πάντως τις τελευταίες ώρες πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους συνεργάτες του και τους ζήτησε να κρατούν «χαμηλά την μπάλα» (ποδοσφαιρικός όρος που τελευταίως πολιτικοποιήθηκε για την αποφυγή της αλαζονείας), να έχουν «ψηλά το φρόνημα» αλλά «τα πόδια στην γη», για μια σταθερή, λειτουργική και ασφαλή, όπως είπε, αυτοδυναμία. Ασφαλή, όπως σημείωσε, για να μην είναι «κοινοβουλευτικά εύθραυστη». Τους ζήτησε ακόμα να έχουν «ανοικτές καρδιές», ίσως για να «αγκαλιάσουν» πιθανόν κεντρώο που θέλει είτε να ψηφίσει ΝΔ είτε να γίνει μέλος του κόμματος. Ήταν ψύχραιμος, αισιόδοξος για τη νίκη, λέγοντάς τους πως, όπως έγινε τον Μάιο έτσι και την Κυριακή θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματος.

***

Ήταν σίγουρα ένας άλλος Ομπάμα

Οι 2.409 ημέρες που πέρασαν από την πρώτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου 2016, είναι αρκετός καιρός. Και μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια και επτά μήνες, ο Ομπάμα άλλαξε. Και εμφανισιακά και ψυχολογικά. Αυτό κατέστη εμφανές σε όσους είχαν παρακολουθήσει το 2016 την ιστορική ομιλία του τότε Αμερικανού προέδρου και οι οποίοι τον παρακολούθησαν ξανά μεσοβδόμαδα στο ετήσιο συνέδριο «Nostos» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο σημερινός Ομπάμα (44ος πρόεδρος των ΗΠΑ) είναι εξαιρετικά πεσιμιστής σε σχέση με το πρόσωπο που στο τέλος του 2016 ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την αμερικανική προεδρία μετά από δύο θητείες. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Τον Νοέμβριο του 2016 ο Ομπάμα δήλωνε πως «ο κόσμος δεν ήταν ποτέ, συλλογικά, πλουσιότερος, καλύτερη μορφωμένος, υγιέστερος, λιγότερο βίαιος από ότι είναι σήμερα».

Στην ομιλία που έδωσε την Πέμπτη αντιθέτως εστίασε στο ότι «το δημοκρατικό ήθος απειλείται παγκοσμίως», πως «η Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη» και στο ότι ο «κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πιστεύει σε τίποτα και αυτό ζημιώνει τη Δημοκρατία μας». Όταν αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται από τον πρώτο μη λευκό πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρώτο μετα-υλετικό (post-racial) ηγέτη της Αμερικής -που ωστόσο δεν πέτυχε να είναι μετασχηματιστικός και να αναδιαμορφώσει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό- έχουν ειδική αξία…

***

Συναντίληψη με Τσίπρα

Τον Μπαράκ Ομπάμα είδε, όπως έχετε πληροφορηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας που τον συνάντησε και τον άκουσε στο Ίδρυμα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν συζήτησαν αρκετά για την κατάσταση στο ευρύτερο περιβάλλον και σε σχέση με τη συζήτηση Ομπάμα –Μητσοτάκη η συνομιλία τους είχε πιο ιδεολογικό πρόσημο και σε ορισμένα θέματα, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, καταγράφηκε συναντίληψη.

***

Το τελευταίο χαρτί του Γιάνη Βαρουφάκη

Το τελευταίο του χαρτί θα παίξει αύριο στις κάλπες ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος είδε το όραμά του να συντρίβεται εκλογικά και πλέον να απειλείται με αφανισμό. Το ΜέΡΑ25, ένα κόμμα που στηρίχθηκε στην ενός ανδρός αρχή και αποτέλεσε βασικό κρίκο όλου του δικτύου του Diem25, του πανευρωπαϊκού κινήματος του οποίου είναι ο ίδιος συνιδρυτής, ακόμα και αν επιβιώσει, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή, θα βρεθεί σε μια φάση υπαρξιακής απειλής και μοιραία η αναζήτηση ευθυνών, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ακουμπήσει τον ιδρυτή του, ο οποίος χρησιμοποίησε κάθε δυνατή στήριξη μπας και κάνει την μεγάλη ανατροπή –να καταφέρει να ξαναμπεί στην Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι υπογραφές που συγκέντρωσε σε δήλωση στήριξης του ΜέΡΑ25 από ανθρώπους της Τέχνης μεταξύ των οποίων και ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος, θυμίζω, είχε πάρει το ρίσκο να γυρίσει σε ταινία τα ανδραγαθήματα του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup (το «Ενήλικοι στο δωμάτιο»), για την οποία δεν αποκλείεται και να το μετάνιωσε.

Πάντως, αν και όπως επισημαίνει πάντα απέφευγε να λέει στους ψηφοφόρους ποιον να ψηφίσουν, αυτή την φορά δηλώνει ότι βλέπει μόνο ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη. Πώς τα ‘φερε όμως η μοίρα; Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη για το πιο κρίσιμο πόστο, στην πιο κρίσιμη φάση που περνούσε η χώρα, στην πρώτη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αριστερά, με τις γνωστές συνέπειες, υπέστη εκλογικό «Βατερλώ», το δε άλλοτε «asset» του κ. Τσίπρα, κινδυνεύει να μείνει εντελώς εκτός κοινοβουλευτικού παιχνιδιού…

***

Γκρίνια για Ηλιόπουλο

Μια ακόμα δήλωση – βόμβα προκάλεσε νέα έκρηξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς τα όσα είπε σε εκδήλωση για την υγεία ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος για τους οδοντιάτρους δημιούργησαν πανικό. Τι προκάλεσε πανικό; Η άποψη, «αφού οι οδοντίατροι δεν μας ψηφίζουν, ας πληρώσουν παραπάνω». Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα ζήτησαν το βίντεο να δουν τι συνέβη και μόλις άκουσαν έγιναν έξαλλοι και ζήτησαν να κάνει δήλωση που θα ζητάει συγνώμη.

***

Οι γιαγιάδες της Κρήτης και το νέο κόμμα τους

Παραμονή των εθνικών εκλογών και οι γνωστές πρωταγωνίστριες των viral βίντεο της Παγκρήτιας ραδιοφωνικής μετάδοσης «Καλοκαίρι Στο Νότο», επανέρχονται δριμύτερες με νέο βίντεο κλιπ, το οποίο κάνει θραύση στο Διαδίκτυο. Στο βίντεο τους, σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα με απίστευτο κέφι και νεανική διάθεση. Δεν διστάζουν να χορέψουν υπό τους ήχους της μουσικής που ακούει η νεολαία (τραπ και ραπ) τρολάροντας τους πολιτικούς αρχηγούς.

***

Η ολική επαναφορά του… Πίνατ

Εάν τελικά η ΝΔ κερδίσει την πολυπόθητη (για αυτήν) αυτοδυναμία (και δεν χρειαστούν νέες εκλογές αυγουστιάτικα) τότε πέραν των άλλων επανέρχεται και ο συμπαθέστατος Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο καιρό με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Μαξίμου ο Πίνατ (το «κομματόσκυλο», όπως τον αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης) δεν έμενε μόνιμα στην Περαιώς, απλώς την επισκεπτόταν και μετά ακολουθούσε την εκπαιδεύτριά του. Δηλαδή εδώ και ένα μήνα ο Πίνατ εκπαιδεύεται ώστε να έχει νέα καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι νέοι ορίζοντες

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης συμμετείχε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, στους οποίους μίλησε για τη συμβολή της οικονομικής διπλωματίας στην προώθηση των εθνικών στόχων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το όραμά του για τη διαρκή βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, στις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Και δήλωσε βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα ανανεώσει τη θητεία μιας κυβέρνησης που, κατά την τελευταία τετραετία στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενθαρρύνοντάς την να ανοίξει τους ορίζοντες και τα φτερά της, φτάνοντας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

***

Όταν ο στρατηγός Φλώρος συνάντησε τον Δρ. Makovsky

Δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μου να περάσει απαρατήρητη η συνάντηση που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Jewish Institute for National Security of America (JINSA) Δρ. Michael Makovsky, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί συζητήθηκαν: Η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, και προσφάτως στο Βόρειο Κόσοβο.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ( που ήταν η τέταρτη φορά που συναντήθηκε με τον Makovsky), τόνισε επίσης ότι πέραν του πολύπλοκου περιβάλλοντος ασφάλειας που διαμορφώνεται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δικαίο.

Επισήμανε ακόμα ο πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.