Τούρκοι ειδικοί και πολιτικοί αναλύουν στο ΒΗΜΑ την απουσία των ελληνικών εκλογών από το δημόσιο πολιτικό λόγο και τα δημοσιογραφικά Μέσα στην Τουρκία, προβλέποντας την νέα ρότα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ούτε καν γνώριζα ότι έχετε αύριο εκλογές στην Ελλάδα, παρόλο που βρίσκομαι 3 χιλιόμετρα από τα ελληνικά εδάφη και ατενίζουμε το Καστελόριζο», ομολογεί , αιφνιδιάζοντάς μας, ο τούρκος ακαδημαϊκός και αρθρογράφος της τουρκικής Μπιργκιούν (Birgün), Ντοάν Τιλίτς.

«Υπάρχουν περιέργως πάρα πολύ σπάνιες αναφορές στις ελληνικές εκλογές από τα τουρκικά ΜΜΕ», επιβεβαιώνει ο πολιτικός αναλυτής με τους ισχυρούς δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, Αλί Τιραλί.

«Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος οφείλεται στο ότι εξακολουθεί μετεκλογικά η συζήτηση για το διορισμό του Μεχμέτ Σισμέκ, η εσωτερική ένταση στο CHP, το εθνικό συνέδριο του Καλού Κόμματος İyi Parti κα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται με την ξένη ειδησεογραφία», εξηγεί ο τούρκος αναλυτής.

«Η ελληνική πολιτική δεν παρακολουθείται στενά στην Τουρκία»

«Ειδικότερα, από τότε που το Κυπριακό έγινε μια “παγωμένη” σύγκρουση, η ελληνική πολιτική δεν παρακολουθείται στενά στην Τουρκία».

Είναι εντυπωσιακό το ότι, «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ή της Μεράλ Ακσενέρ για την Ελλάδα. Αλλά ούτε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα σε δηλώσεις του -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε πολύ περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει σταθερά μια σειρά από ανθελληνικές ειδήσεις σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αλλά δεν σχετίζονται με τις εθνικές ελληνικές εκλογές».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει Αλί Τιραλί, πριν από δύο ημέρες δημοσιεύτηκε «ένα περίεργο άρθρο» στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star. Tίτλος του:«Γιατί ο Χακάν Φιντάν κάνει την Ελλάδα ανήσυχη;».

«Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί νευρικότητα στους Έλληνες πολιτικούς, επειδή ο νέος τούρκος ΥΠΕΞ στοχεύει να πραγματοποιήσει προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ- Αιγύπτου και να αποκαταστήσει τη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ, μαζί με την -υποτιθέμενη- βούλησή του να είναι πιο παρεμβατικός στα Βαλκάνια».

«Προσωπικά, αφού οι παράγοντες που θα κυβερνήσουν την Τουρκία και την Ελλάδα θα παραμείνουν οι ίδιοι, εκτιμώ πως δεν θα προκύψει μια νέα κατάσταση που μπορεί να εκληφθεί ως έκπληξη στις τουρκοελληνικές σχέσεις», σημειώνει ο τούρκος ειδικός. «Εάν η Τουρκία υιοθετήσει μια πιο παρεμβατική προσέγγιση στα Βαλκάνια θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, ίσως όχι με δραματικό τρόπο, αλλά με επίμονο».

«Η Τουρκία φαίνεται να είναι “διακριτική” ενώσο η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες για δεύτερη φορά την Κυριακή», συγκατανεύει ο τούρκος δημοσιογράφος της τουρκικής έκδοσης της Independent Nτόρα Μενγκούτς.

«Με άλλα λόγια, φαίνεται αδύνατο να δούμε τον τίτλο της Politico “Πονοκέφαλο στην Ελλάδα οι εκλογές στην Τουρκία”, αντεστραμμένο, ως “Πονοκέφαλος για την Τουρκία οι εκλογές την Ελλάδα”. Το τελευταίο μήνυμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντάται με συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα (12  Μαΐου),όπου τόνισε “Μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθροπραξίες, ο Μητσοτάκης πρέπει να κρατήσει τον λόγο του”. Έκτοτε, δεν έχει καταστεί δυνατό να συναντήσουμε χειροπιαστές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου, είτε για τις εκλογές στην Ελλάδα, είτε για τη χώρα, γενικότερα».

Κοινοί νυχτερινοί περίπατοι στην Πόλη για Φιντάν-Καλίν 

Τι πρέπει να αναμένει η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα από τα νέα μέλη της κυβέρνησης της Άγκυρας, η οποία ανανέωσε πλήρως το υπουργικό της συμβούλιο μετά τις 28 Μαΐου; «Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ένας από τους πρόσφατους καθοριστικούς παράγοντες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, και ο νέος Αρχηγός της MIT, Ιμπραχίμ Καλίν, κάνουν τη νύχτα περιπάτους δίπλα δίπλα στις ακτές της Κωνσταντινούπολης,. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία δήλωση μέχρι στιγμής (24 Ιουνίου 2023, ώρα 14:03)από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις εκλογές στην Ελλάδα. Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε κάποια αντίδραση από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στη ρητορική Μητσοτάκη για την Θράκη. Φαίνεται ότι ο Χακάν Φιντάν αφιερώνει τον βασικό  χρόνο του στην αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ (στη Διάσκεψη για την Ουκρανία, καθώς στο Λονδίνο, πραγματοποίησε την πρώτη του τετ-α-τετ συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν».

Ωστόσο, το ότι ο Φιντάν, «με το προοίμιο του σταθερού διαλόγου με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια της υφυπουργείας και της προεδρίας του στο MIT, θα επιταχύνει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, δεν είναι καλό νέο για τη νέα διοίκηση στην Αθήνα», προβλέπει ο Μενγκούτς.

Συνοψίζοντας, ο τούρκος δημοσιογράφος, επισημαίνει ότι «όσο και να αλλάξουν τα εκλογικά ποσοστά την Κυριακή στην Ελλάδα, τα ριζωμένα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα συνεχίσουν να επιμένουν έστω βραχυπρόθεσμα» .

«Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας καθορισμού στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας παραμένει το ΝΑΤΟ»

«Ο β’ γύρος των ελληνικών εκλογών στην πραγματικότητα ολοκληρώνεται,όπως αναμέναμε», τονίζει στο ΒΗΜΑ ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σεζάι Τεμελί. «Και γενικά, αυτή ήταν η προσδοκία και στην Τουρκία, καθώς πρόσφατα ανέπτυξε θετικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι τον υποστήριξε η Άγκυρα. Φυσικά, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας καθορισμού στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας παραμένει το ΝΑΤΟ, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του».

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει το στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος και πρώην ακαδημαϊκός, «υπάρχουν κατά καιρούς κρίσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Η πρόσφατη κρίση, ειδικότερα με την πρωτοβουλία της Γαλάζιας Πατρίδας, η κρίση των 12 νησιών, η κρίση της υφαλοκρηπίδας κ.λπ., στην πραγματικότητα προκύπτουν από την αντιπαράθεση για κυριαρχία στο Αιγαίο. Από καιρό σε καιρό η ένταση ανεβάζει επίπεδο και άλλοτε υποχωρεί. Η τρέχουσα περίοδος δεν είναι μια τεταμένη, ειδικά υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπάρχει και το προσφυγικό, στο οποίο, σύμφωνα με τον Σεζάι Τεμελί, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται τη στρατηγική του Ερντογάν και «αυτό είναι κάτι που προτιμάει σταθερά και η Ελλάδα».