Σήμερα θα αρχίσω με μια ομιλία που έκανε χθες στην Αθήνα, ένας πρώην πλανητάρχης, ο Μπαράκ Ομπάμα για τον ιδιαίτερο λόγο ότι ύμνησε την Ελλάδα, την χαρακτήρισε ως σταυροδρόμι, αλλά παράλληλα μου έκανε εντύπωση και η… σούπερ δύναμη την οποία θα ήθελε να έχει. Αλήθεια τι είδους σούπερ δύναμη μπορεί να θέλει να έχει ένας πλανητάρχης; Και πώς η τεχνολογία κατάργησε αυτή την σούπερ δύναμη; Να ομιλεί για παράδειγμα με τα… δελφίνια ή με τους… εξωγήινους; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Μήνυμα για την ανάγκη δημιουργίας νέων ηγετών, ικανών να αλλάξουν τον κόσμο, έστειλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Obama Foundation στην Αθήνα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε πως είναι αξιοθαύμαστο πως μια μικρή χώρα είχε τόσο μεγάλη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Η Ελλάδα ήταν και είναι ένα σταυροδρόμι, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, με τη ναυτιλία και το εμπόριο να συνδράμουν στη διάδοση των ιδεών» ανέφερε.

November 16, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque

Απευθυνόμενος στους πάνω από 100 υποτρόφους του προγράμματος Obama Leaders, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια μικρή συνομιλία με την αδελφή του Μάγια Σοετόρο, κατά την οποία έφερε στη μνήμη τα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει ένα «πακέτο» με πολύ καλές αναμνήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντησή του σε ερώτηση για το ποια σούπερ δύναμη θα ήθελε να έχει: «Παλαιότερα έλεγα ότι ήθελα να μιλώ κάθε γλώσσα στον κόσμο, ακόμα και των εξωγήινων ή των δελφινιών. Πλέον ήρθε το google translate να κάνει αυτή τη δουλειά, οπότε θα επέλεγα τη σούπερ δύναμη του να μπορείς να κοιμάσαι μόνο μία ώρα κάθε βράδυ.»

November 16, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque

Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτο: Τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Ομπάμα ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ξανάρθει στην χώρα μας εντυπωσιάστηκε από την Ακρόπολη (και ποιον αλήθεια θα άφηνε ασυγκίνητο;), αλλά και από την ελληνική φιλοξενία. Τότε υποσχέθηκε πως θα ξανάρθει, λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα φέρει μαζί του και την Μισέλ και τα κορίτσια του. Την υπόσχεσή αυτή κράτησε.

Και κάτι ακόμα: Ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος το 2016 του Μουσείου Ακρόπολης είχε ξεναγήσει στα μοναδικά εκθέματα των μνημείων της Ακρόπολης τον Μπάρακ Ομπάμα, που είχε αποδεχθεί με ιδιαίτερη χαρά και τα «δώρα» του: ένα αντίγραφο της περίφημης «Σκεπτομένης Αθηνάς» και ένα νόμισμα, συγκεκριμένα αντίγραφο αργυρού αθηναϊκού τετραδράχμου, του 5ου π.Χ. αιώνα και τα δύο. Το αθηναϊκό τετράδραχμο είχε προκαλέσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στον Αμερικανό πρόεδρο, ιδίως όταν έμαθε, ότι στην αρχαιότητα μ’ αυτά τα νομίσματα πληρώνονταν οι αρχιτέκτονες, οι γλύπτες και οι τεχνίτες που κατασκεύαζαν τον Παρθενώνα. Δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και πάλι το Μουσείο Ακρόπολης, τώρα μάλιστα που γιορτάζει τα 14ο γενέθλιά του.

Μουσείο Ακρόπολης, 16 November 2016

***

Εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Θέμιδος Μέλαθρον

Μεγάλες αλλαγές επίκεινται στον τέλος του μήνα στον Άρειο Πάγο. Αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, συνολικά (25) Αρεοπαγίτες και (8) Εισαγγελείς. Μεταξύ αυτών αποχωρούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος καθώς και (3) Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Για την αναπλήρωση αυτών θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μετά από εισήγηση του νέου Υπουργού της Δικαιοσύνης. Μεταξύ των αποχωρούντων Αντιπροέδρων συγκαταλέγεται και η κ. Μαριάνθη Παγουτέλη, η οποία κατηγορήθηκε για τις αντισημιτικές της αναρτήσεις στα social media, με την Ισραηλινή Κοινότητα της Ελλάδας να ζητάει την άμεση αποπομπή της.

Ο Εισαγγελεάς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος – EUROKINISSI

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου «ακούγονται» τα ονόματα της Ιωάννας Κλάπα, η οποία, υπενθυμίζω, ήταν Πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, αλλά και διεξήγαγε τις ανακρίσεις για το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Ακούγεται ακόμα το όνομα του Αντιπροέδρου Θεόδωρου Κανελλόπουλου, αδελφού του ιδρυτή του κόμματος ΕΑΝ Αναστ. Κανελλόπουλου, με τις θέσεις του οποίου πάντως ο ίδιος διαφώνησε δημόσια.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επικρατέστεροι φέρονται οι Λάμπρος Σοφουλάκης και Μαριάννα Ψαρουδάκη, λειτουργοί ιδιαίτερα αγαπητοί στο εισαγγελικό σώμα. Μου λένε πως εάν δεν εκτιμηθεί αρνητικά από τη νέα Κυβέρνηση η διαφωνία του κ. Σοφουλάκη στην υπόθεση της τ. εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (ως γνωστόν ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η σε βάρος της ποινική δικογραφία), τότε ασφαλώς, λένε δικαστικές πηγές, θα αποτελεί μία άριστη επιλογή.

***

50 F-16 σε εντυπωσιακές ασκήσεις ανεφοδιασμού με αμερικανικά τάνκερς

Αυτό που έγινε χθες (όλη μέρα και όλη νύχτα) δυτικά της Πελοποννήσου, δεν νομίζω πως ξανάγινε. Ή μάλλον ξανάγινε αλλά όχι με τόσα πολλά αεροσκάφη. Κάπου 50 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας μετείχαν σε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με θηριώδη air tankers της U.S. Air Force (USAF).

Συγκεκριμένα: Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 50 εξόδους αεροσκαφών F-16 και η USAF με 2 εξόδους αεροσκαφών KC-135 της 134 Air Refueling Wing που έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση και η συντήρηση των πληρωμάτων των αεροσκαφών F-16 σε διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα.

***

Οι συναντήσεις του Αντώνη Ρέμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μία μικρή ανάπαυλα από τις υποχρεώσεις της προεκλογικής εκστρατείας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε να κάνει μία στάση σε ένα καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί συνάντησε τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο και τον παραολυμπιονίκη στην κολύμβηση Αντώνη Τσαπατάκη. Μαζί τους βρισκόταν και ο στενός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Γιάννης Μπρατάκος.

Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοφιλής τραγουδιστής συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2017, ο Αντώνης Ρέμος είχε συναντηθεί με τον νεοκλεγέντα τότε πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία του κόμματος. Το 2019, λίγες μέρες προ των εκλογών (τυχαίο;), ο Ρέμος δήλωνε ότι «ο Μητσοτάκης δικαιούται να κυβερνήσει». Ενώ, τέλος, λίγες εβδομάδες πριν, ο Ρέμος έδωσε δυναμικό παρών στην κοπή πίτας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2023.

«Είχαμε μία πολύ ωραία φιλική συζήτηση» είπε ο Αντώνης Ρέμος. Κατά τη διάρκεια του καφέ συζήτησαν για τα θέματα του τόπου, για τη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση, όπως εξήγησε, έγινε σχεδόν τυχαία, καθώς και οι δύο βρέθηκαν στην πόλη την ίδια ημέρα. Παράλληλα, όπως είπε, ο κόσμος, όπως φαίνεται τον στηρίζει και έχει πάρει τις αποφάσεις του. .