Σε όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης με τις συχνές τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών, το προκλητικό γκριζάρισμα ζωνών και των αεροδιαδρόμων στον ουρανό του Αιγαίου, με τις παραβάσεις των εναέριων κανόνων, οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τις καθημερινές εξόδους τους, για τις αναγνωρίσεις και για τις αναχαιτίσεις και πολλές φορές με τις εικονικές αερομαχίες, υπερασπίστηκαν, με κίνδυνο της ζωής τους, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τώρα με την προσωρινή ηρεμία που κυριαρχεί στο Αιγαίο (λόγω του άτυπου μορατόριουμ) και με τη μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα ήρθε η ώρα οι Έλληνες πιλότοι να δείξουν ορισμένες τεχνικές των αναχαιτίσεων και σε ξένους συναδέλφους τους.
Η ευκαιρία δόθηκε στην διεθνή άσκηση Air Defender, όπου η χώρα μας συμμετείχε με τρία F-16 block 50 της 347 Μοίρας και με 38 πιλότους και τεχνικούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχουν 38 χώρες, με 250 αεροσκάφη και διεξάγεται στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας. Χθες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, παραβρέθηκε, μαζί με άλλους 33 αρχηγούς Πολεμικών Αεροποριών στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της άσκησης «Air Defender 2023», στην Αεροπορική Βάση 51 Tactical Air Wing «IMMELMANN», της Γερμανίας.
Όλα άρχισαν όταν τα ελληνικά F-16 κλήθηκαν (βάσει σεναρίου της άσκησης) να πραγματοποιήσουν ασκήσεις αναχαιτίσεως (δήθεν εχθρικών προς το ΝΑΤΟ μαχητικών). Έκαναν διάφορους επικίνδυνους ελιγμούς και μανούβρες που εντυπωσίασαν, τους οποίους εν συνεχεία έδειξαν και στους ξένους συναδέλφους τους. Ακόμα κλήθηκαν σε ασκήσεις διώξεως βομβαρδισμού όπου και εκεί έδειξαν τις ικανότητές τους. Στην άσκηση μετείχαν και δύο τουρκικά F-16 block 50. Στάθμευσαν όμως σε άλλο αεροδρόμιο και δεν υπήρξε στο σενάριο να συμμετάσχουν σε άσκηση αναχαιτίσεως με ελληνικά μαχητικά. Θα είχε ενδιαφέρον.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών
Όταν λέω επόμενη ημέρα, εννοώ την επομένη των εκλογών. Μαθαίνω λοιπόν ότι ετοιμάζονται (ήδη είναι έτοιμα) ένα προεδρικό διάταγμα, που θα καθορίζει τη σύσταση νέου υπουργείου («Οικογένειας» το ονόμασε προσωρινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ακόμα δεν του δόθηκε η επίσημη ονομασία) και θα καθορίζει επίσης αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων. Όλα αυτά τα έχει αναθέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Μαθαίνω επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός υπουργείων (δηλαδή δεν πρόκειται υπουργεία να σπάσουν στα δύο) και το μόνο που θα γίνει είναι ότι ο Αθλητισμός που φεύγει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και πάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας (όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες). Το ονομάζουν «επιτελικό κράτος 2». Εκείνο που συμβαίνει επίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Κύπρο βεβαίως) είναι η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάτι όμως που εδώ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί. Ίσως να είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχουμε αυτόνομα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης.. Για την ιστορία σας λέω ότι συγχώνευση των δύο υπουργείων έγινε μόνο μια φορά στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και με υπουργό τον αείμνηστο Θανάση Τσούρα.
Ο Όρκος του Ιπποκράτη δεν κάνει διακρίσεις
Δευτέρα βράδυ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που εφημέρευε. Τα ασθενοφόρα φέρνουν ασθενείς το ένα μετά το άλλο. Ο θάλαμος της Καρδιολογικής Κλινικής, στο ισόγειο, έχει γεμίσει ασφυκτικά. Δεν υπήρχε ούτε ένα άδειο κρεββάτι. Επικρατούσε εκεί μέσα μια περίεργη σιωπή, μόνον ο ήχος του καρδιολογικού μηχανήματος ακουγόταν. Στο μόνιτορ με αυτόν τον ανατριχιαστικό ήχο γινόταν η καταγραφή των ζωτικών σημείων των ασθενών, όπως των παλμών, της πίεσης και του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα. Οι γιατροί και νοσηλευτές στις θέσεις τους, άλλοι έκαναν καρδιογραφήματα, άλλοι υπερήχους, οι συγγενείς των ασθενών έξω από την αίθουσα αγωνιούσαν. Όρθιοι μέσα στην νύχτα, τους έβλεπες μερικούς να προσεύχονται για τον δικό τους άνθρωπο. Ο διάδρομος και αυτός γεμάτος από κόσμο, κάθε ηλικίας, μόλις μετά βίας περνούσαν από αυτό τα φορεία. Και ξαφνικά στον θάλαμο της Καρδιολογικής Κλινικής σημάνει συναγερμός. Ένας ασθενής από την Σρι Λάνκα, δεν ήταν πάνω από 35 ετών, παθαίνει ανακοπή. Αμέσως έσπευσαν όλοι. Ο εφημερεύων γιατρός- καρδιολόγος Αχιλλέας Ζαχαρούλης έδωσε πραγματική μάχη για να τον κρατήσει στη ζωή. Τα κατάφερε. Ο Όρκος του Ιπποκράτη, βλέπετε, δεν κάνει διακρίσεις.
Η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών στις… καραμπόλες
Λοιπόν αυτές οι καραμπόλες που θα ακολουθήσουν την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής προβληματίζουν πολλούς γαλάζιους βουλευτές. Όπως προβληματίζουν και η πιθανότητα να ανέβει το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα θα μεταφερθούν έδρες από την μία εκλογική περιφέρεια στην άλλη και έτσι οι τελευταίοι της λίστας θα πρέπει να προβληματίζονται. Θα υπάρξει δηλαδή το φαινόμενο της καραμπόλας. Δηλαδή, με δυο λόγια, μπορεί να φύγει μία έδρα (ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει) και να πάει σε άλλη. Για παράδειγμα: Από την Ηλεία, μπορεί να πάει στην Αιτωλοακαρνανία (θεωρητικά αναφέρω).
Όταν στρώνεις βάγια και δάφνες στο διάβα του αρχηγού
Έγινε και αυτό, ώστε να μπορούμε ότι σε αυτήν την παρατεταμένη (και ανιαρή) προεκλογική περίοδο, να αναφωνήσουμε «τα είδαμε όλα»: Ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, στην Πάτρα, ετοίμασαν υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη που σίγουρα όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Κάποιοι έστρωσαν τον δρόμο από τον οποίο επρόκειτο να περάσει ο πρόεδρος της ΝΔ με… δάφνες και βάγια. Δεν ξέρω εάν του άρεσε του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σίγουρα το πλάνο έγραψε στην τηλεόραση (και βεβαίως σχολιάστηκε περισσότερο επικριτικά).
Γιατί ο Άδωνις έφυγε κατενθουσιασμένος από το Άγιο Όρος
Και ενώ στην Πάτρα ορισμένοι ψηφοφόροι ετοίμαζαν με βάγια υποδοχή του αρχηγού τους , κάπου πιο μακριά. στο Άγιο Όρος υπήρξαν δεήσεις υπέρ Άδωνη. Και όχι μόνον σε μία, (όπως λέει ο ίδιος), Μονή, την Σίμωνος Πέτρας, αλλά σε δύο και την Ιβήρων. Τι εννοεί όμως με τη λέξη «δέηση»; Ρώτησα (στο Άγιο Όρος) και έμαθα: Πρόκειται για δέησή «υπέρ υγείας, επισκέψεως, συγχωρήσεως των αμαρτιών του δούλου του Θεού Άδωνη, των οικείων του και των συνεργατών του». ο Άδωνις έφυγε από το Άγιο Όρος κατενθουσιασμένος , αφού του συγχωρέθηκαν και οι αμαρτίες, (θα πρόσθετα εγώ).
***
Καλημέρα Ήλιε και Carmina Burana
Την απόσυρση του τραγουδιού «Καλημέρα Ήλιε» από τις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η κόρη του αείμνηστου συνθέτη Μάνου Λοΐζου. Η κυρία Μυρσίνη Λοΐζου, σε ανάρτησή της στο facebook, ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, να σεβαστεί την επιθυμία της, που έχει κοινοποιηθεί και με εξώδικη διαμαρτυρία, και να μην παίζει στις προεκλογικές δραστηριότητες του κόμματος το «Καλημέρα Ήλιε» (τραγούδι -ύμνος του ΠΑΣΟΚ). Πάντως από ότι ξέρω τα Carmina Burana κανείς δεν τα απαγορεύει να παίζουν. Υπενθυμίζω ότι στη χώρα μας, τα Carmina Burana έγιναν γνωστά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, κυρίως από την πομπώδη εισαγωγή του Ο Fortuna, που «άνοιγε» τις συγκεντρώσεις του «Ανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.
***
Η πανδημία έγινε… βιβλίο
Την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο Επίκαιρη Ερώτηση Πανδημία πραγματοποίησε ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Σε μια κατάμεστη στην κυριολεξία αίθουσα, με την παρουσία πλήθους κυβερνητικών στελεχών όπως ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, οι τέως Υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Θάνος Πλεύρης, αλλά και στελεχών του ΕΣΥ με σημαντική παρουσία στην διαχείριση της πανδημίας, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Ματίνα Παγώνη, ο Δημήτρης Μπούμπας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και πολλοί άλλοι, έγινε αναφορά σε σημαντικές αλλά άγνωστες στιγμές – σταθμούς της πανδημίας όπως περιγράφονται στο υλικό του βιβλίου. Τόσο η (υπηρεσιακή) Υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, όσο και ο τέως Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά κυρίως ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Κοντοζαμάνης από την πλευρά των ομιλητών προσέγγισαν με ιδιαίτερη έμφαση τις πτυχές εκείνες στην διαχείριση της πανδημίας στις οποίες και οφείλεται η απόλυτα επιτυχημένη αντιμετώπιση της μιας άγνωστης τότε υγειονομικής απειλής.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Βασίλη Κοντοζαμάνη στην ενίσχυση του ΕΣΥ σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η παράλληλη υλοποίηση ενεργειών στο πλαίσιο ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας.