«Δυστυχώς, στη χώρα μας, ο Άρειος Πάγος, δίχως να απευθύνει αντίστοιχα ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ως μη ελεγχόμενους για την καταχρηστικότητά τους, τους όρους που αφορούν τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, κανείς πλέον δεν μπορεί να παραβλέπει την πλούσια νομολογία υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με αιχμές κατά του Αρείου Πάγου υποδέχθηκε το ΠαΣοΚ την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όσους έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη «η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της 15ης Ιουνίου 2023) επιβεβαιώνει, με αφορμή ερώτημα πολωνικού δικαστηρίου, ότι όσοι έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν, εξαιτίας των καταχρηστικών όρων στην επίρριψη του συναλλαγματικού κινδύνου στους δανειολήπτες και της ακυρότητας των συμβάσεων, δικαίωμα να αποζημιωθούν από τις τράπεζες».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι δε τράπεζες, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να απαιτήσουν από τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου ποσόν πέραν του κεφαλαίου που αυτοί έλαβαν και χρησιμοποίησαν στο εθνικό τους νόμισμα κατά τη μετατροπή του ποσού των ελβετικών φράγκων σε αυτό. Η απόφαση αυτή είναι, εξάλλου, συνέχεια άλλων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντίστοιχα επιβεβαίωσαν τις υψηλές απαιτήσεις πληροφόρησης και διαφώτισης των καταναλωτών που θα έπρεπε να εφαρμόζονται κατά την προώθηση των δανείων αυτών».
«Οι Έλληνες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο δικαιούνται αντίστοιχης προστασίας»
«Δυστυχώς, στη χώρα μας, ο Άρειος Πάγος, δίχως να απευθύνει αντίστοιχα ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ως μη ελεγχόμενους για την καταχρηστικότητά τους, τους όρους που αφορούν τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, κανείς πλέον δεν μπορεί να παραβλέπει την πλούσια νομολογία υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται:
«Οι Έλληνες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο δικαιούνται αντίστοιχης προστασίας. Τούτο δε, μάλιστα, όταν πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι τα δάνεια αυτά διατέθηκαν στη χώρα μας, σε μία περίοδο επιθετικής πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, δίχως να έχει διαμορφωθεί κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και δίχως οι τράπεζες να παρέχουν κατάλληλη πληροφόρηση και διαφώτιση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο στους καταναλωτές που δεν είχαν καμία απολύτως εμπειρία σε τέτοια δάνεια.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμά του για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που αντιμετωπίζει τα τραγικά αδιέξοδα που ακολούθησαν για τους δανειολήπτες αυτούς εξαιτίας της ακραίας επιδείνωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που άλλωστε είχε κατατεθεί ως τροπολογία τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή προβλέπει, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες χορήγησης των δανείων αυτών αλλά, πλέον, και την ευρωπαϊκή νομολογία, μία πιο δίκαιη και ισόρροπη κατανομή του κινδύνου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή οι τράπεζες φέρουν κατά τα δύο τρίτα και ο δανειολήπτης ελβετικού φράγκου κατά το ένα τρίτο την ευθύνη για τις συνέπειες από την επέλευση της ακραίας ανατροπής της συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Η νομοθετική μας πρωτοβουλία, στην αναγκαιότητα της οποίας οφείλουν να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αποτρέψει τόσο τη μαζική πτώχευση των χιλιάδων νοικοκυριών που έχουν εγκλωβιστεί στα δάνεια αυτά όσο και την απαξίωση των δανείων αυτών, σε βάρος των τραπεζών, μέσα από την πώλησή τους στα γνωστά funds, καθιστώντας την αποπληρωμή τους για τους δανειολήπτες ρεαλιστική προοπτική.