Στην αξιοσημείωτη επίδραση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή, δυτική και παγκόσμια ιστορία αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, απευθυνόμενος στους πάνω από 100 υποτρόφους του προγράμματος «Obama Foundation Leaders», το οποίο επιβραβεύει τη νέα γενιά ηγετών.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ο Μπαράκ Ομπάμα απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, μιλώντας για το πόσο ανυπόμονος είναι να δει όλους όσους έδωσαν το «παρών» να αλλάζουν τον κόσμο. «Είμαι πιο ενθουσιασμένος για τις προοπτικές, σε συνδυασμό με όσα κάνετε ατομικά, να δημιουργήσετε διασυνδέσεις που θα κρατήσουν σε όλη την καριέρα σας, πέρα από τα σύνορα, πέρα από τις ηπείρους».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία όχι μόνο σε ό,τι αφορά την καταστροφή της χώρας, αλλά και στην επισιτιστική κρίση στην Αφρική, στην ενέργεια, στην κλιματική αλλαγή και στις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι αξιοθαύμαστο το πώς μια μικρή χώρα είχε τόσο μεγάλη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η φιλοξενία της συγκεκριμένης εκδήλωσης στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι η πιο εύφορη γη, είναι γεμάτη πέτρες. Παράλληλα, δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Σκεπτόμενοι τη βαθιά επίδραση που είχε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή, δυτική και παγκόσμια ιστορία, είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. Αυτό εν μέρει έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ένα σταυροδρόμι, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, με τη ναυτιλία και το εμπόριο να συνδράμουν στη διάδοση των ιδεών».
«Η δύναμη που υπάρχει στην ανάδειξη ιδεών, στη σύγκριση αξιών και στο μοίρασμα ιστοριών, ωθεί τη φαντασία σας με τρόπους που τελικά αποτελούν και δείκτη προόδου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η σούπερ δύναμη που θα ήθελε
Εχοντας απέναντί του τους πάνω από 100 υποτρόφους του προγράμματος Obama Leaders, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια μικρή συνομιλία με την αδελφή του και σύμβουλο του Ιδρύματος Μάγια Σοετόρο, κατά την οποία έφερε στη μνήμη τα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει ένα «πακέτο» με πολύ καλές αναμνήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντησή του σε ερώτηση για το ποια σούπερ δύναμη θα ήθελε να έχει: «Παλαιότερα έλεγα ότι ήθελα να μιλώ κάθε γλώσσα στον κόσμο, ακόμα και των εξωγήινων ή των δελφινιών. Πλέον ήρθε το google translate να κάνει αυτή τη δουλειά, οπότε θα επέλεγα τη σούπερ δύναμη του να μπορώ να κοιμάμαι μόνο μία ώρα κάθε βράδυ τη νύχτα και να αισθάνομαι και να λειτουργώ καλά».
Αμέσως μετά στο πάνελ των τεσσάρων αποφοίτων με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ρόλο δημοσιογράφου έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στη Martina Kolesarova από τη Σλοβακία, υπεύθυνη του Pontis Foundation, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Σλοβακίας, τον Kelvin Tan από τη Μαλαισία, ιδρυτή του project ID που προωθεί την ηγεσία στους μαθητές, την Chipo Zhou από τη Ζιμπάμπουε, ιδρύτρια της Opihc μιας εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας με έδρα την Νότια Αφρική και την Τhuba Sibanda από τη Ναμίμπια, επικεφαλής της PAY που προωθεί τον αθλητισμό στην εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους τέσσερις νέους, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε, ξεκάθαρα μηνύματα θάρρους σε ένα κόσμο «που είναι σκληρός», αλλά -όπως είπε- «δεν είστε μόνοι και αυτό πρέπει να σας εμπνέει, αυτό με εμπνέει».
«Όταν μέρος αυτής της μαγείας φύγει και νιώσετε απογοητευμένοι, δεν θα είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσάς. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς σας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι», σημείωσε.
Οι Obama leaders
Η συνάντηση αυτή σηματοδότησε την ολοκλήρωση της εξάμηνης διαδρομής των συμμετεχόντων από 75 χώρες στο πρόγραμμα για το 2023, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συνομιλεί με τέσσερις Obama leaders σχετικά με τις δράσεις τους στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και επιτάχυνσης της θετικής και διαρκούς αλλαγής στις κοινότητές τους.
Aξιζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση προλόγισε η Ελληνίδα Obama leader Αναστασία (Ελπίδα) Κόκκοτα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Mexoxo», που στόχο έχει να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Όπως τονίζεται, το «Mexoxo» δημιουργήθηκε το 2013 και είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Νεπάλ, την Λιβερία και την Ελλάδα μέσω εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders» εντοπίζει άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία των πολιτών, τα οποία έχουν επιδείξει έργο στην προώθηση του κοινού καλού με έμφαση – όπως επισημαίνεται – στις κοινές αξίες και την ηθική ηγεσία, που αποτέλεσαν το όραμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. Μέσα από την ενδυνάμωσή τους και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, το Ίδρυμα Ομπάμα έχει ως στόχο την ανάδειξη μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών, μιας νέας γενιάς ηγετών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα και θα δημιουργήσουν απτές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Πηγή: ΟΤ