Ηδη από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι αρέσκονταν να παρακολουθούν στενά τη θέση του ήλιου στον ουρανό. Χιλιάδες χρόνια πριν, πολλά μνημεία σε όλο τον κόσμο σχεδιάζονταν με γνώμονα τους ετήσιους κύκλους του ήλιου και ορισμένα μάλιστα κατασκευάζονταν με τέτοιο τρόπο που να συμβαδίζει με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.

Κατά τη διάρκεια του φετινού θερινού ηλιοστασίου, στις 21 Ιουνίου, η Γη θα γείρει προς τον ήλιο με τέτοια κλίση ώστε αυτός να βρεθεί ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου. Με τον ήλιο στην υψηλότερη θέση του στον ουράνιο θόλο, η Γη θα απολαύσει την μέγιστη ένταση των ακτίνων του. Με τη ημέρα στην Ελλάδα να διαρκεί περίπου 14 ώρες και 48 λεπτά, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού.

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι συνδυάζουν παγανιστικές και χριστιανικές παραδόσεις για να γιορτάσουν τον ερχομό του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τα γενέθλια του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στις 24 Ιουνίου. Αυτές οι παραδόσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φωτιές, ξυπόλητες βόλτες, χορούς με γαϊτανάκια και πολλά άλλα. Άλλοι γιορτάζουν τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου με αγώνες μπέιζμπολ, βουτιές στον ωκεανό και επισκέψεις σε προϊστορικά μνημεία.

Το Σουηδικό γαϊτανάκι

Το θερινό ηλιοστάσιο στη Σουηδία γιορτάζεται παραδοσιακά με χορό γύρω από ένα γαϊτανάκι διακοσμημένο με λουλούδια, φορώντας στεφάνια λουλουδιών. Οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, παίζουν παιχνίδια, περπατούν ξυπόλητοι στη φύση – κάτι που πιστεύουν πως ειδικά εκείνη την ημέρα βελτιώνει την υγεία τους -, απολαμβάνουν παστές ρέγγες και βραστές πατάτες με άνηθο, μαζί με σολομό και κρεατικά, ενώ το λικέρ aquavit ρέει άφθονο. Το θερινό ηλιοστάσιο είναι μια γιορτή που συνοδεύεται και από δεισιδαιμονίες. Ετσι, αρκετές κοπέλες μαζεύουν λουλούδια, τα οποία έπειτα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους, πιστεύοντας πως έτσι θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Αγώνας μπέιζμπολ κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου στο Φέρμπανκς της Αλάσκα

Ο αγώνας μπέιζμπολ του «Fairbanks Midnight Sun» είναι μια παράδοση 117 ετών που ξεκίνησε το 1906 από ένα στοίχημα σε ένα μπαρ. Οι ομάδες παίζουν στις 21 Ιουνίου κάθε έτους, με την πρώτη ρίψη να γίνεται γύρω στις 10 μ.μ. Δεν γίνεται χρήση τεχνητού φωτισμού κατά τη διάρκεια του αγώνα, αφού το φως του ήλιου διαρκεί και μετά τα μεσάνυχτα. Το Φέρμπανκς της Αλάσκα φιλοξενεί επίσης το «Midnight Sun Festival», με εορταστικές εκδηλώσεις που διαρκούν 12 ώρες και περιλαμβάνουν ζωντανή μουσική και μια σειρά από δραστηριότητες.

Υπαίθριες γιορτές στις γειτονιές της Βαρκελώνης

Στη Βαρκελώνη, στις 23 Ιουνίου, η «Flama del Canigó», ένα σύμβολο του καταλανικού πολιτισμού και της καταλανικής ταυτότητας, μεταφέρεται στην πλατεία Sant Jaume στο κέντρο της παλιάς πόλης. Εκεί οι ντόπιοι ανάβουν πυρσούς, διανέμοντας την αιώνια φλόγα σε όλη τη χώρα προκειμένου με αυτήν να ανάψουν τις φωτιές του Αγίου Ιωάννη σε κάθε γειτονιά. Ετσι, γιορτάζονται τα γενέθλια του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Sant Joan στα καταλανικά) κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου. Φίλοι, συγγενείς και γείτονες οργανώνουν υπαίθριες γιορτές με μουσική, ντόπια εδέσματα και πυροτεχνήματα. Το κολύμπι στη θάλασσα τα μεσάνυχτα είναι δημοφιλές στις ακτές, ενώ κάποιοι μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα απολαμβάνοντας την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Βουτιές στον ωκεανό στο Πουέρτο Ρίκο

Τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου, αρκετοί άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο βουτούν στον ωκεανό με την πλάτη για να διώξουν κάθετι αρνητικό και να έχουν καλή τύχη. Αυτή η ιδιότυπη βουτιά είναι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται η «Noche de San Juan», που σηματοδοτεί την παραμονή της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Οι Πορτορικανοί διαφωνούν σχετικά με το πόσες φορές πρέπει να βουτήξει κανείς στο νερό, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τρεις φορές είναι αρκετές και άλλους να επιχειρούν από 7 μέχρι και 12 βουτιές με την πλάτη στον ωκεανό για έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πριν από τη μεταμεσονύκτια βουτιά, οι Πορτορικανοί περνούν μια γεμάτη μέρα στην παραλία με μπάρμπεκιου, μουσική, παιχνίδια, κολύμπι και χορό.

Πανύψηλες φωτιές στη Νορβηγία

Οι φωτιές είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να γιορτάσει κανείς το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά στο Ålesund της Νορβηγίας οι ντόπιοι το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Η «Slinningsbalet» είναι μία από τις ψηλότερες φωτιές στον κόσμο. Εφηβοι και νεαροί ενήλικες φτιάχνουν μια τεράστια κατασκευή, στοιβάζοντας εκατοντάδες ξύλινες παλέτες λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη στις οποίες έπειτα βάζουν φωτιά. Το 2010, καταγράφηκε ρεκόρ για την υψηλότερη φωτιά με ύψος 40,45 μέτρα.

Πεζοπορία και γκολφ στην Ισλανδία

Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, η ισλανδική λαϊκή παράδοση θέλει τις αγελάδες να μιλούν και τα ξωτικά να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Επιπλέον, ορισμένοι Ισλανδοί αρέσκονται να κυλιούνται γυμνοί στα λιβάδια, κάτι που πιστεύεται ότι βελτιώνει την υγεία. Πιο συχνά, οι Ισλανδοί εκμεταλλεύονται τον ήλιο του μεσονυκτίου με αρκετούς να κάνουν ολονύχτια πεζοπορία μεταξύ των παγετώνων Eyjafjallajökull και Mýrdalsjökull στη νότια Ισλανδία. Αλλοι προτιμούν να απολαμβάνουν τον ήλιο του μεσονυκτίου παίζοντας γκολφ. Το ετήσιο τουρνουά Arctic Open, που διεξάγεται στη βόρεια Ισλανδία, ξεκίνησε το 1986.

Επίσκεψη στο Στόουνχεντζ

Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, ο ήλιος ανατέλλει πίσω από την πέτρα Heel Stone του Στόουνχεντζ, δημιουργώντας μια απίστευτη ευθυγράμμιση, την οποία έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν. Το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην πεδιάδα του Σάλσμπερι στη νότια Αγγλία έχει τροποποιηθεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών, αλλά οι πέτρες του, που τοποθετήθηκαν γύρω στο 2500 π.Χ., εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με τις κινήσεις του ήλιου. Για όσους δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι στο Στόουνχεντζ, υπάρχει διαθέσιμη ζωντανή μετάδοση στο κανάλι YouTube της English Heritage.