Στο Βίλνιους δεν αναμένεται να «σταλεί επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βάζοντας τέλος στα σενάρια περί «ταχείας ένταξης», κάτι για το οποίο πιέζει το Κίεβο. Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε αναφερθεί και σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt.
Πώς θα έλθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
Από το Βερολίνο ο Γενς Στόλτενμπεργκ από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας τις βασικές γραμμές πλεύσης ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκεί αναμένεται να εγκριθεί νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία με τη σύσταση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα εξετάζει ζητήματα ασφαλείας κοινού ενδιαφέροντος αλλά μέχρι εκεί καθώς ο γγ του ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές ότι η ένταξη της Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.
«Οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές, αλλά…»
Οι σύμμαχοι, όπως τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, «συμφωνούν ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» και ότι αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η διασφάλιση της «ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Το πότε θα έρθει η στιγμή για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που θα αποφασίσει «το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία» ανεξάρτητα από το τι θέλει η Μόσχα. Όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του στη Welt ζητούμενο δεν είναι μια «βιαστική ειρήνη» και σε καμία περίπυωση «μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση της Ρωσίας». Ούτε βέβαια να γίνει το «ΝΑΤΟ εμπόλεμο μέρος».