Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ένας κανονικός εμφύλιος πόλεμος προπαγάνδας έχει ξεσπάσει στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι μόνο οι κόντρες μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης, κόμματα που στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να εισέρχονται στην επόμενη Βουλή, αλλά τα πράγματα γίνονται χειρότερα στα ακροδεξιά τους .

Το μόρφωμα «Σπαρτιάτες», με την ανοιχτή στήριξη του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, (καταδικασμένου για εγκληματικές ενέργειες), Ηλία Κασιδιάρη και τη συμμετοχή στελεχών του στα ψηφοδέλτια του, στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται λίγο πάνω ή κάτω από το 2%. Αυτό του δίνει έναν «αέρα» να ασκεί κριτική προς κάθε… ακροδεξιά μεριά.

Το Εθνικό Μέτωπο, οι Σπαρτιάτες και το «ψάρεμα»

Κύριος στόχος της κριτικής των στελεχών του είναι ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο, που με έναν σκληρό εθνικιστικό λόγο φαίνεται να ψαρεύει στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο με τους «Σπαρτιάτες». Όμως και οι τελευταίοι δεν είναι στο απυρόβλητο. Τους κατηγορούν, οι σκληρότεροι ακροδεξιοί τόσο για το πολιτικό παρελθόν του επικεφαλής τους, Βασίλη Στίγγα, ως υποψήφιου με την Ένωση Κεντρώων το 2019, όσο και για το ποιόν των υποψηφίων τους. Για παράδειγμα.

Μια γυναίκα υποψήφια Σπαρτίατισα, μάλλον ως γνήσια ακόλουθος των φαινομοιρίδων της Αρχαίας Σπάρτης, βρέθηκε να έχει κάνει γυμνές φωτογραφήσεις και να έχει συμμετοχή σε ριάλιτι. Ένας άλλος υποψήφιος των Σπαρτιατών στη κεντρική Μακεδονία, στις εκλογές του Μαΐου, στις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφήμιζε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας.

Το δίδυμο Κασιδιάρη – Στίγγα και τα κόμματα «μιας χρήσης»

Ποιος άκουσε τους ακροδεξιούς για αυτά τα πολιτικά «ελαττώματα» και δεν φοβήθηκε. Αυτό όμως που περισσότερο εκνευρίζει τους οπαδούς του διδύμου Κασιδιάρη- Στίγγα, είναι η κατηγορία ότι αποτελούν κόμμα-μόρφωμα «μιας χρήσης», καθώς η ανοιχτή στήριξη του πρώτου σε αυτό, καθιστά αμφίβολη την οποία συμμετοχή του σε μελλοντικές εκλογές.

Από την άλλη οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη κατηγορούν το Εθνικό Μέτωπο ότι τους στερεί την είσοδο τους στη Βουλή, χωρίς βέβαια να λογαριάζουν εδώ την πρόθεση του εκλογικού σώματος βέβαια. Επίσης, θεωρούν οι τελευταίοι ότι το Εθνικό Μέτωπο τους «έκλεψε» στελέχη, καθώς γνωστά ονόματα του ακροδεξιού περίγυρου είναι υποψήφιοι με αυτό.

Τελικά, η ακροδεξιά, σε όλες τις εκφάνσεις της, είτε με την χλαμύδα των Λακεδαιμονίων είτε με τη σοβαροφάνεια και τον «κυριλέ» λόγο του Μετώπου, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εχθρούς.

Θα μου πείτε, από το να κυνηγάνε μετανάστες και αριστερούς ακτιβιστές, καλύτερα να τρώγονται μόνοι τους. Ίσως και να είναι έτσι, όμως το αυγό του φιδιού σίγουρα υπάρχει στην κοινωνία και μπορεί να είναι εκτός της επόμενης Βουλής, όμως για το μέλλον κάνεις δεν ξέρει.