Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε ένα σπάνιο ταξίδι στο Πεκίνο, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με στόχο τη σταθεροποίηση των ταραγμένων σχέσεων των δύο χωρών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο πριν από την αναχώρησή του, ο Μπλίνκεν είπε ότι είχε «μια σημαντική συνομιλία» με τον Σι κατά τη διάρκεια της 35λεπτης συνάντησής τους και τόνισε ότι ήταν ευθύνη και των δύο χωρών να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός.
«Σε κάθε συνάντηση, τόνιζα ότι η άμεση δέσμευση και η διαρκής επικοινωνία σε ανώτερα επίπεδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε υπεύθυνα τις διαφορές μας και να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν. «Το ίδιο άκουσα από τους Κινέζους ομολόγους μου».
Οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις», είπε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κινεζική κρατική τηλεόραση. «Ελπίζω ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε Υπουργέ, θα συνεισφέρετε πιο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Σι, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν.
Η υπόλοιπη συζήτηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η κινεζική πλευρά ανέφερε ότι «σημειώθηκε πρόοδος» και υπήρξε συμφωνία για συγκεκριμένα θέματα, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα προβλήματα
Ωστόσο, παρά τα σημάδια θετικότητας, ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούσαν βαθιά και μάλιστα έντονα. Η Κίνα απέρριψε πρόταση για ανάπτυξη επικοινωνίας μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών στρατιωτικών. «Θέλω να τονίσω ότι τίποτα από αυτά δεν λύνεται με μια επίσκεψη, ένα ταξίδι, μια συνομιλία. Είναι μια διαδικασία», ανέφερε σχετικά ο Μπλίνκεν.
Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν είναι η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια για μια σειρά ζητημάτων, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία και η Ταϊβάν, με τον Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να αποκαλούν το Πεκίνο την πιο σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ταξίδι του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε όταν ένα ιπτάμενο αντικείμενο, φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, πέταξε πάνω από τον ουρανό των ΗΠΑ, πυροδοτώντας μια διαμάχη. Η Κίνα επέμεινε ότι επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε εκτροχιαστεί.
Δεδομένων των τεταμένων σχέσεων, οι προσδοκίες από τις συναντήσεις ήταν γενικά χαμηλές.