Ενώπιον του 2ου τακτικού ανακριτή έχουν κληθεί προκειμένου να απολογηθούν οι δύο γιοι του καταδικασμένου εγκεφάλου για την υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, πρόκειται για ένα εν ενεργεία και ένα εν αποστρατεία αστυνομικό.
Για πάνω από έντεκα χρόνια οι δικαστικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου και κυρίως να εντοπίσουν πού βρίσκεται η σορός του.
Ο δεύτερος τακτικός ανακριτής έχει καλέσει νέους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της αρπαγής κατά συναυτουργία, μεταξύ αυτών και οι δύο γιοι του καταδικασμένου εγκεφάλου της υπόθεσης.
Οι δύο κατηγορούμενοι απολογούνται σήμερα ενώπιον του ανακριτή και σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Το χρονικό
Το πολύχρονο θρίλερ της απαγωγής και της δολοφονίας του 27χρονου σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου 2012. Εκείνη την περίοδο ο στόχος της αρπαγής είχε επαφές με μια νεαρή τραπεζικό υπάλληλο, για την οποία υπάρχουν αναφορές στη δικογραφία ότι είχε «υψηλές γνωριμίες» αλλά και ότι συζητούσε μαζί του για θέματα σχετικά με ναρκωτικά. Τη μοιραία ημέρα εκείνου του καλοκαιριού, ο 27χρονος βρισκόταν με τη μητέρα του στο Διακοφτό Αχαΐας και είχε αναχωρήσει για την Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον 83χρονο οικογενειακό φίλο του Πέτρο Μιχαλεάκο, ο οποίος καταδικάστηκε το 2019 τελεσίδικα σε ισόβια ως οργανωτής της απαγωγής.
Την επόμενη ημέρα, ένας 57χρονος φίλος του οργανωτή της αρπαγής τηλεφώνησε στη μητέρα του 26χρονου αναφέροντας πως έχουν απαγάγει τον γιο της και απαίτησε λύτρα 620.000 ευρώ. Οταν η μητέρα ζητούσε να μιλήσει με το παιδί της, οι απαγωγείς τής απαντούσαν: «Το παιδί σου πήγε να προσκυνήσει σε μοναστήρι» ή «Του έχουμε δώσει το τσιγαράκι του και είναι με μια πολύ όμορφη γυναίκα». Σε άλλη φάση ανέφεραν ότι «ο γιος σου φεύγει Αμερική…». Με τον ίδιο τον οργανωτή της δολοφονίας θεωρητικά να προσπαθεί αυτές τις ημέρες των «διαπραγματεύσεων» να συμβουλεύσει τους συγγενείς του Μάριου για τον χειρισμό της απαγωγής, με κύρια συμβουλή του να μην απευθυνθούν στην Αστυνομία. Η δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου επιβεβαιώθηκε από ίχνη αίματος στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ του 27χρονου που είχε εγκαταλειφθεί στην περιοχή του Π. Φαλήρου και εντοπίστηκαν από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ», με τη βοήθεια ειδικού πραγματογνώμονα.
Επαφές με πολιτικά πρόσωπα
Ο 83χρονος εργαζόταν ως οδηγός στην υπηρεσία «Motor Pull» (διαχειριζόταν τα οχήματα της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό), ενώ φαίνεται να είχε επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους. Κυκλοφορούσε με ψεύτικη ταυτότητα πράκτορα της CIA, την οποία επιδείκνυε ακόμα και σε αστυνομικούς ελέγχους, ενώ επιχειρούσε μέσω της συγγένειάς του με πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτήσει δικτύωση με τις αστυνομικές αρχές. Επίσης, δημιούργησε συγγενική σχέση με αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που αργότερα φυλακίστηκε για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών. Ακόμη, ο Π. Μιχαλεάκος φέρεται να είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, με υπευθύνους ασφαλείας πολιτειακών παραγόντων, με εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Αεροπορίας, με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε σχέσεις και με τοκογλύφους. Μάλιστα είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι είχε οργανώσει προ μερικών ετών και τη ληστεία επιχειρηματία δερμάτινων ειδών, τον οποίο υποτίθεται ότι θα υποβοηθούσε σε χρηματαποστολή.
Ο κύκλος των υπόπτων και τα επιβαρυντικά στοιχεία
Από την περίοδο 2013-2014 είχε αρχίσει να σκιαγραφείται ο ρόλος ορισμένων ατόμων που οι Αρχές πιθανολογούσαν ότι είχαν συμμετάσχει στην απαγωγή του Μ. Παπαγεωργίου και ακολούθησε το 2017 η σύνταξη σχετικής πολυσέλιδης έκθεσης από καναδό ντετέκτιβ με τον οποίο συνεργάστηκε η οικογένεια του δολοφονηθέντος.
Ο κύκλος των υπόπτων αφορούσε κυρίως τον ιδιοκτήτη και υπαλλήλους (συνολικά τρία άτομα) στο συνεργείο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στον Αλιμο που επισκέπτονταν συχνά ο 83χρονος και ο νεαρός οπτομέτρης. Ο ένας εξ αυτών των υπαλλήλων προσελήφθη αργότερα ως οδηγός γνωστού τραπεζίτη. Ακόμη, στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκεται ιδιοκτήτης συνεργείου στην περιοχή της Δάφνης που υπολογίζεται ότι ίσως συμμετείχε στην προσπάθεια εξαΰλωσης ιχνών από το ΙΧ του Μ. Παπαγεωργίου. Στο συνεργείο αυτό εμφανιζόταν και ο 27χρονος.
Ακόμη, στο «στόχαστρο» των Αρχών βρίσκεται και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με κινητά τηλέφωνα στο κέντρο της Αθήνας που είναι συγγενής ενός εκ των προαναφερθέντων υπαλλήλων στην αντιπροσωπεία. Στην ίδια παρέα συμμετείχε και ο προαναφερθείς υπάλληλος της ΕΥΠ (συγγενής του συνεργάζεται με τον τραπεζίτη) και πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., για τους οποίους όμως δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τα εν λόγω πρόσωπα είναι ότι είχαν ύποπτες συναντήσεις με τον Π. Μιχαλεάκο μεταμεσονύκτιες ώρες τις κρίσιμες ημέρες της αρπαγής, με τον ισχυρισμό ότι «ζητούσαν να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά».
Ακόμα φαίνεται να είχαν προχωρήσει σε ύποπτες συνομιλίες που κατεγράφησαν από την ΕΛ.ΑΣ. με δυσεξήγητα ταξίδια στην επαρχία για «πώληση καρβουνων» (καλοκαιρινοί μήνες) και για «κινήσεις στα καμένα» τα 24ωρα της αρπαγής του 27χρονου. Επιπλέον ένας από αυτούς φαίνεται για άγνωστο λόγο να έκαψε στις αρχές του 2021 το ΙΧ του στο κέντρο της Αθήνας.