Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται με άγριες διαθέσεις και δεν το κρύβει γιατί οι άγριες διαθέσεις έχουν βάση τον Κανονισμό της Βουλής. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Στο βαθμό που, εκτός συγκλονιστικών απροόπτων, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής έχουν κριθεί, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά των μικρών κομμάτων και ποια από αυτά θα μπουν στη Βουλή, όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.
Οι δυναμικές που καταγράφονται δείχνουν ότι το όριο του 3% θα το περάσει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με τον ιδιότυπο προεκλογικό αγώνα αγάπης και τρυφερότητας έχει μαζέψει ποσοστά από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 και ετοιμάζεται για την επιστροφή της στα βουλευτικά έδρανα.
Το θέμα που ήδη έχει τεθεί εν όψει της ενδεχόμενης επιστροφής της είναι ότι ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει εκ του Κανονισμού το προνόμιο να παρεμβαίνει στις συζητήσεις – η ίδια αφιέρωσε ολόκληρη συνέντευξη Τύπου για το θέμα επικαλούμενη το άρθρο 97 που προβλέπει 12λεπτες τοποθετήσεις και ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτό το προνόμιο στο έπακρο, αναφέρει η ίδια πηγή.
Το ορατό αυτό ενδεχόμενο έχει ξυπνήσει μνήμες των κοινοβουλευτικών ξενυχτιών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μόνο που τώρα θα έχει διπλή ιδιότητα: της προέδρου της ΚΟ και της πρώην Προέδρου της Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξει με βάση ποια από τις δυο ιδιότητες θα παρεμβαίνει, όπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές, διότι «δεν μπορεί να το έχει δίπορτο», όπως σημείωναν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζαν, «θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής», που σημαίνει αυστηρή τήρηση των χρόνων που προβλέπονται. Κάτι που προϋποθέτει βεβαίως ότι και οι υπόλοιποι αρχηγοί θα πρέπει να τηρούν εφεξής κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα του Κανονισμού, κάτι που έχει καταπατηθεί προ πολλού. Πάντως παρασκηνιακώς ήδη υπάρχουν συζητήσεις περί τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής ως προς το επίμαχο προνόμιο των «πρώην», κάτι που αναμένεται να τύχει ευρείας διακομματικής συμφωνίας.
Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά όσοι σκέφτονται αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής», διαμηνύοντας ότι «αν υπάρξει απόπειρα φίμωσης των πολιτών, θα το αντιμετωπίσει και νομικά και κοινοβουλευτικά».
Μάλιστα προανήγγειλε «τσουνάμι» παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα: στα νομοσχέδια, στις επιτροπές, στις ακροάσεις φορέων, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στις τροπολογίες, στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, στις άρσεις ασυλίας κλπ., ενώ θα συμμετέχει ως πρώην στη Διάσκεψη των Προέδρων και στο Ιδρυμα της Βουλής.