Ως μια σημαντική πολιτική νίκη, άκρως σημειολογική, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την απόσυρση το πρωί της Δευτέρας της υποψηφιότητας του Μουσταφά Κατραντζή από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη. Μια πολιτική νίκη που ήρθε αντικειμενικά μετά την χθεσινή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα στην διακαναλική συνέντευξη τύπου, όπου και αποκάλυψε ότι στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αναφορά για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρχε και σχετική επισήμανση για τον υποψήφιο της ΝΔ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είδε όλο το προηγούμενο διάστημα να εγκαλείται για τον δικό της υποψήφιο στην περιοχή που πρώτευσε σε σταυρούς και να λοιδορείται από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο ως «εθνική εξαίρεση», θεωρεί ό, τι με αυτά τα θέματα δεν μπορεί να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση, πόσο μάλλον προεκλογική. Και όπως λένε κεντρικά στελέχη δεν είχε άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς η ηγεσία της ΝΔ κινήθηκε άκρως τυχοδιωκτικά.

«Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας» ανέφερε ο Μουσταφά Κατραντζή και αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη.

Η κίνηση αυτή δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να αποκαλύψει δημόσια ένα καίριο σημείο ενός απόρρητου και εμπιστευτικού εγγράφου. Βέβαια, το ενδιαφέρον ήταν ό,τι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ζήτησε ανεύθυνα όπως είπε εννοώντας τι έπραξε ο πρόεδρος της ΝΔ από τον ίδιο- από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, «ούτε εξίσου ανεύθυνα θα ζητήσω να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης» είπε και σημείωσε πως δεν το κάνει διότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. «Απλά θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία. Και να πω ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε αρχικά ότι έρχεται σε δύσκολη θέση, διότι δεν έχει συνηθίσει δημόσια να μιλά για άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα, καθώς έχει διαβάσει δεκάδες από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, αλλά αισθάνθηκε, όπως είπε, να το κάνει διότι είναι υποχρεωμένος.

«Και είμαι υποχρεωμένος βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατάει ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη, ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα» είπε χθες και εξήγησε την στάση του ως εξής: «Και είμαι υποχρεωμένος, ξέρετε, να το κάνω, ακριβώς διότι βλέπω ότι αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή, που έχει να κάνει αφενός μεν με την αλαζονεία και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση, να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει. Αφετέρου δε έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μονάχα από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αυτή η στάση ήταν απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια και ανεύθυνη, διότι όπως είπε, αυτός τεσσεράμισι χρόνια, όποτε υπήρχε ένα ζήτημα που έπρεπε να ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστελνε τον αρχηγό της ΕΥΠ να τον ενημερώσει. «Δεν του έστελνα χαρτιά σ’ έναν φάκελο χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω ένα τηλεφώνημα να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό το χαρτί, από πού απορρέει» τόνισε και επικαλέστηκε τα αποσπασματικά σημεία αυτού του εγγράφου δημοσιευμένα σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Η συνέχεια όμως ήταν μαχαιριά στη ΝΔ, καθώς είπε ότι οφείλει να αποκαλύψει πως στο ίδιο ενημερωτικό σημείο που του έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Ν.Δ.

«Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για »στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου». Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω σήμερα στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του» είπε και συμπλήρωσε: «Και το κάνω και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί πέντε μέρες τώρα, παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό του, άρα δεν είναι αυτοπροσδιορισμός, είναι συλλογικός προσδιορισμός. Μίλησε για «Τούρκους της δυτικής Θράκης» σε ένα Μέσο Ενημέρωσης τουρκικό».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

 

«Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ένα μήνα για τον «στρατευμένο στην Άγκυρα» υποψήφιό του, υποκριτική εκ των υστέρων η απόσυρση Κατραντζή»

 

«Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Κατραντζή, απλά επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ γνώριζε εδώ και έναν μήνα πως στο έγγραφο της ΕΥΠ ο δικός του υποψήφιος αναφερόταν ως «στρατευμένος» στην Άγκυρα, όχι μόνο τον διατήρησε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, αλλά είχε και το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμένα προσωπικά για τους δικούς μας υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές.

Ενώ γνώριζε από τις 19 Μαΐου ότι υποψήφιός του μιλούσε για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» στα τουρκικά Μέσα, όχι μόνο δεν απαντούσε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ζητούσε και πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από τους υποψήφιους των αντιπάλων του.

Για μερικές χιλιάδες ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης δε δίστασε να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά ζήτημα της Θράκης, σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Και να διαχειριστεί για άλλη μια φορά την ΕΥΠ ως προσωπικό και κομματικό εργαλείο, ευτελίζοντας ότι είχε απομείνει από το κύρος της.

Ας αναρωτηθεί λοιπόν σήμερα κάθε δημοκρατικός πολίτης, ποιον αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η απύθμενη ανευθυνότητα.

Και τι θα ξημερώσει στη χώρα, αν αυτή η αλαζονεία και η υποκρισία επιβραβευθεί στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Κάποιοι στη Τουρκία σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους».