Μια εικόνα από το πολύνεκρο ναυάγιο κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι πράγματι συγκλονιστική: Δύο νεαροί από την Συρία, δύο αδέλφια, αγκαλιάζονται μέσα από τα κιγκλιδώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας. Χαμογελούν, ωσάν να μην πιστεύουν ότι ξαναβρέθηκαν μαζί. Δεν πιστεύουν ότι ξεγέλασαν τον χάρο. Ο ένας (ο μεγαλύτερος) φιλά μέσα από τα κιγκλιδώματα τον μικρότερο αδελφό του στο μέτωπο και εν συνεχεία στο μάγουλο. Η εικόνα σοκάρει και αποτελεί ένα ράπισμα στους ανάλγητους διακινητές. Ο ένας αδελφός είναι εκ των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Ο δεύτερος ζει στην Ολλανδία και ήρθε στην Ελλάδα για να μάθει για την τύχη του μικρότερου αδελφού του. Έως εκείνη την ώρα δεν γνώριζε εάν ο αδελφός του είναι ζωντανός ή όχι

Και όμως ξαφνικά όλα αλλάζουν. Τα πρόσωπα και των δύο φωτίζονται. Η αγωνία, ο φόβος, οι άσχημες σκέψεις μετατρέπονται ξαφνικά σε χαρά και τα δάκρυα συγκίνησης τα βλέπεις να βγαίνουν από τα μάτια τους. Είναι η στιγμή που ο ένας αδελφός διαπιστώνει πως ο μικρότερος αδελφός του είναι ζωντανός. Ήταν, βλέπετε, ένας από τους 104 τυχερούς που κατάφεραν να σωθούν Και το αγκάλιασμα σφικτό, σαν να μην υπήρχε το εμπόδιο του κιγκλιδώματος.

***

Και άλλο πλοίο με μετανάστες εντοπίστηκε ανοικτά της Πύλου

Νέος συναγερμός σήμανε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής: Ένα Ιστιοφόρο με μετανάστες εντοπίστηκε 100 ναυτικά μίλια νότια της Πύλου σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Ενημερώθηκε αμέσως ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων που έχει δώσει εντολή σε παραπλέοντα πλοία να παρακολουθούν την πορεία του ιστιοφόρου το οποίο κατευθύνεται στην Ιταλία. Το ιστιοφόρο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά πλέει κανονικά.

***

Δύο αντίπαλοι στην ίδια πόλη

Μπορεί στο ντιμπέιτ να μην συναντηθούν, όμως θα συνευρεθούν στην ίδια πόλη, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας τους, θα βρίσκονται αύριο στα Ιωάννινα όπου και θα μιλήσουν ο πρώτος στις 7.30 το απόγευμα στο πάρκο Λιθαρίτσια, με πανοραμική θέα στην πόλη, όπου ήταν το φρούριο του Αλή Πασά και ο δεύτερος, την ίδια ώρα, στην πλατεία Μαβίλη, η οποία εκτός από αξιοθέατο της πόλης έχει και έναν ιστορικό συμβολισμό καθώς εκεί συγκέντρωσαν οι ναζί στις 24 Μαρτίου του 1944 τους Εβραίους των Ιωαννίνων που έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

***

Διαγραφή για ρατσιστικές δηλώσεις που έγιναν για το ναυάγιο

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής μάθαμε με ανακοίνωση της ΝΔ πως ο Σπήλιος Κρικέτος, υποψήφιος βουλευτής διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι νεκροί πρόσφυγες στην Πύλο, εάν είχαν επιζήσει «θα έκλεβαν», «δεν θα δούλευαν» και θα τριγύριζαν στην Ομόνοια». Απόψεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο Σπ. Κρικέτος, αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας. Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με φύλαξη των συνόρων αλλά με προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας χιλιάδες ανθρώπους που κινδυνεύαν στη θάλασσα και δίνοντας τέλος σε κολαστήρια όπως αυτό της Μόριας. Δηλώσεις μίσους και ρατσισμού είναι εκτός του αξιακού πλαισίου της ΝΔ». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Σπύρος Κρικέτος προκαλεί. Σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ είναι παράνομο κόμμα και ότι εάν φορούσε το σφυροδρέπανο στο πέτο του θα τον είχαν συλλάβει σε ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι είναι ο δεύτερος λοιπόν υποψήφιος της ΝΔ που διαγράφεται για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο πρώτος ήταν ο Πνευματικός, ο οποίος εάν εκλεγεί θα παραδώσει την έδρα του.

***

Η Angelina Jolie για το πολύνεκρο ναυάγιο

Η Angelina Jolie εξέφρασε την θλίψη της για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου με μια μακροσκελή ανάρτησή της (ιστορίες) στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Αρρώστησα με αυτή την είδηση. Κανένας δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός κι αν δεν έχει άλλη επιλογή. Ήξερα κάποιον που έχασε τη γυναίκα και την κόρη του, αφού παρέμεναν για ώρες στο νερό, κρατώντας τα κορμιά τους, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανοί. Ρώτησα γιατί να μπουν σε μια τόσο συνωστισμένη βάρκα αφού έδειχνε τόσο επικίνδυνη, και γιατί να το ρισκάρουν εξαρχής»

***

Όταν άρχισε η αντεπίθεση των Ουκρανών

Στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί έθεσαν νέα αιτήματα, τη στιγμή που άρχισαν την αντεπίθεσή τους. Τι ζητούν τώρα: Να εκπαιδευτούν σε χώρες του ΝΑΤΟ Ουκρανοί στα F-16 και στα δυτικού τύπου άρματα μάχης, κυρίως Λεόπαρντ, άρματα που τα ζητούν άμεσα. Επιπλέον για στήριξη της αντεπίθεσής τους, ζητούν πέραν των πυρομαχικών και των πολλαπλών εκτοξευτών, κινητά μαγειρεία, ραντάρ, σκηνές, κινητά χειρουργεία, φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Πρώτα απ΄όλα υπάρχει μια ειδική ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτών η οποία είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την Ολλανδία ή την Πολωνία για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στα Λέοπαρντ 2, και στη χρήση αρμάτων μάχης δυτικού τύπου. Επιπλέον μια ομάδα από Έλληνες κομάντος είναι και αυτή έτοιμη για να αναχωρήσει για την Πολωνία για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στον ανορθόδοξο πόλεμο.

***

Οι στρατηγοί που έγιναν υπουργοί

Είχαν συγκεντρωθεί προχθές στις Βρυξέλλες αρκετοί στρατηγοί που «προήχθησαν» σε υπουργούς. Πρώτα απ΄όλα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στρατηγός έ.α Αλκιβιάδης Στεφανής. Το γεγονός ότι ήταν στρατηγός άνοιξαν γρήγορα οι πόρτες του ΝΑΤΟ για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στρατηγό έ.α. Γιασάρ Γκιουλέρ, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας στρατηγό έ.α. Λόιντ Όστιν ( οποίος είναι και ο 28ος υπουργός Άμυνας που διορίζεται). Αλλά ο στρατηγός Στεφανής δεν είναι ο μοναδικός στρατηγός που έγινε υπουργός. Κατά καιρούς έγιναν υπουργοί ή υφυπουργοί (σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις ή μη) οι στρατιωτικοί Αντώνης Δροσογιάννης, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Αποστολάκης, Φραγκούλης Φράγκος, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Χαράλαμπος Λαλούσης, Ευάγγελος Τουρνάς, Ευάγγελος Αποστολάκης και άλλοι.

***

Στο Παρίσι για τις Belh@rra

Μετά τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την χώρα μας στην Σύνοδο υπουργών Αμύνης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής θα παραστεί στα Ψαρά (για την επέτειο) μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία θα επισκεφθεί επισήμως το Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Αμύνης Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν είναι η πρόοδος της ναυπήγησης των φρεγατών Belh@rra.