Την ώρα που έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες για επιζώντες και συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην ναυτική τραγωδία με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου, οι προσωπικές ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, συγκλονίζουν. Σημειώνεται ότι από τις Αρχές έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, εννέα Αιγύπτιοι που έχουν υποδειχτεί από διασωθέντες, ως διακινητές. Οι εννέα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Ανακριτή τη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθούν.
«Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες
Αδιάκοπα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο, με τις καιρικές συνθήκες, μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο να έχουν επιδεινωθεί.
Στις έρευνες μετέχουν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.
Σημειώνεται ότι ο τραγικός απολογισμός έχει παραμείνει εδώ και δυο 24ωρα στους 78 νεκρούς ενώ 105 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται από τους συγγενείς τους.
Βίντεο από τις έρευνες
Συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες των διασωθέντων και των συγγενών από των αγνοουμένων, από κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνο που αναζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους. Οι συγγενείς των αγνοουμένων καταφθάνουν συνεχώς στο λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας της ελπίδα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
-Από που είσαστε;
-Από το Πακιστάν
– Κι έρχεστε από…;
-Ιταλία
-Ψάχνετε τον αδελφό σας;
-Ναι
«Το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας έχει δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα κυρίως από Γερμανία και από Αμερική. Δεν είναι αρμοδιότητα μας, μεταφέραμε το τηλέφωνο στο επιχειρησιακό κέντρο. Ξέρω όμως ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 άτομα έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι από συγγενείς τους που ψάχνουν να τους βρουν», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, έχουν ήδη οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ 5 ανήλικοι έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων στην Αθήνα.
Ένας άνδρας αναγκάστηκε να πει σε μία μητέρα πως το παιδί της είναι νεκρό. Ένας άλλος έχει έρθει από την Ιταλία για να ψάξει τον ξάδελφο του, 25 ετών, αλλά ακόμη δεν τον έχει βρει.
Χθες ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε και έφυγε με τα δύο του παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον, έμαθε πως πλέον δεν θα τα έχει μαζί του.
«Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει να πάει να βρει δουλειά»
Διέσχιζαν το δρόμο του λιμανιού της Καλαμάτας που οδηγούσε στον χώρο όπου διέμεναν οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου που συνέβη ανοιχτά της Πύλου πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Κρατούσαν τα κινητά τους και έδειχναν φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που γνώριζαν ότι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, αλλά δεν είχαν ακόμη νέα τους. Πρόσωπα βουβά και σκυθρωπά, πλησίαζαν την περιφραγμένη είσοδο, κοιτούσαν από τις χαραμάδες μήπως και βρουν τον/την συγγενή τους και ρωτούσαν συνεχώς τις λιμενικές αρχές με την ίδια αγωνία πάντοτε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.
Ορισμένοι λύγιζαν, ξεσπούσαν κι άλλοι παρέμεναν στον χώρο μήπως μάθουν κάτι παραπάνω. Καθώς περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν στο λιμάνι της Καλαμάτας, άλλοι έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και άλλοι με βαλίτσες στα χέρια τους.
Το δεύτερο βράδυ από την ημέρα που έγινε το ναυάγιο ο Ταχίρ Ραζάρ από το Πακιστάν, που εδώ και χρόνια μένει στην Ελλάδα, πλησιάζει στην είσοδο της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας και ρωτάει τις Αρχές μήπως έχουν δει τον 18χρονο ξάδερφό του. Δείχνει τη φωτογραφία του νεαρού συγγενή του από το Πακιστάν που έφυγε από τη χώρα του, πήγε στη Λιβύη και επιβιβάστηκε στο αλιευτικό σκάφος.
«Ήθελε να φύγει από το Πακιστάν και να πάει στην Ιταλία. Δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τη φτώχεια στη χώρα του, μας έλεγε δεν αντέχεται άλλο, πρέπει να φύγουμε από εδώ», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνοντάς μας τη φωτογραφία του ξαδέρφου του. «Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει να πάει να βρει δουλειά», εξηγεί. Μια μέρα πριν ταξιδέψει, επικοινώνησε με τους δικούς του και τους είπε «να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει». Δεν έφτασε ποτέ όμως. «Μίλησα με τους γονείς του προσπαθούσα να τους καθησυχάσω, αλλά δεν τον βρίσκουμε πουθενά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχωρώντας από το λιμάνι, δίχως να έχει κάποιο νεότερο για τον συγγενή του.
«Δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα, τα συναισθήματα αποτυπώνονται στο πρόσωπο και στους ήχους»
Από την άλλη πλευρά, στο επιχειρησιακό κέντρο που είχε στηθεί, κλιμάκιο του τομέα αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσε να βοηθήσει τους διασωθέντες να επικοινωνήσουν με κάποιο οικείο τους πρόσωπο. «Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου κάναμε πάνω από 78 τηλέφωνα. Όσοι είχαν διασωθεί και θυμούνταν κάποιο τηλέφωνο συγγενή τους απευθύνονταν σε εμάς για να μιλήσουν με τους δικούς τους. Οι κλήσεις διαρκούσαν περίπου 3 λεπτά ώστε να επικοινωνήσουν για να πουν ότι είναι καλά και σώοι», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τομεάρχης αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Λιανδρή.
Μπορεί να μην καταλάβαιναν τη γλώσσα ωστόσο, όπως εξηγεί, στο πρόσωπο των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων αποτυπώνονταν όλα τους τα συναισθήματα. «Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα, αποτυπώνονται όμως όλα τα συναισθήματα και στο πρόσωπο και στους ήχους, την ίδια ώρα που από την άλλη μεριά της γραμμής μπορεί να ακούσεις μία κραυγή χαράς, ένα κλάμα, μία φωνή. Συμμετέχεις. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Αυτό που είναι κοινό και συζητούσαμε είναι ότι όλα τα πρόσωπα όταν έρχονται είναι κατηφή και όταν κλείνουν τα τηλέφωνα λάμπουν», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λιανδρή προσθέτοντας ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μην θυμάται κάποιος το τηλέφωνο ή να μην μπορείς να πιάσει εύκολα γραμμή. «Η επικοινωνία είναι ένα δικαίωμα όπως και να ψάχνουν και να αναζητούν οι άνθρωποι τους δικούς τους. Κι εμείς αυτή την υποχρέωση έχουμε να καλύπτουμε αυτό το δικαίωμα. Εμάς μας δηλώνουν ποιους θα καλέσουν και ρωτάμε και τη συγγένεια για να δούμε υποστηρικτικά μήπως χρειαστούμε. Οι πιο πολλοί κάλεσαν τα αδέρφια τους και τις μαμάδες τους», τονίζει.
Ξέσπασαν σε λυγμούς
Η κ. Λιανδρή θυμάται χαρακτηριστικά τον πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε να μιλήσει με κάποιον δικό του. « Ο πρώτος που κάθισε για να μιλήσει φαινόταν ότι ήταν ταλαιπωρημένος. Ήταν πάρα πολύ ήσυχος και αμίλητος που, φαινόταν σαν να μην έχει συναίσθημα, μόλις μίλησε άρχισε να κλαίει. Ήταν τελείως άλλος άνθρωπος, ήταν σαν να ξέσπασε», λέει και τονίζει ότι ήταν αρκετοί αυτοί που ξέσπασαν σε λυγμούς.
Στην αρχή, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι νιώθουν μια αγωνία. Την ίδια αγωνία νιώθουν κι εκείνοι που μεσολαβούν για να μιλήσουν με τις οικογένειές τους.
«Εμείς έχουμε πιο πολύ την ανάγκη να βρούμε τον δρόμο να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους για το τι πρέπει να κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα με τόσους νεκρούς και αγνοούμενους. Αυτό που είναι το πιο δύσκολο είναι να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξέρουν οι άνθρωποι που να ψάξουν και πως να ψάξουν οπότε εμείς αισθανόμαστε όλοι αυτή την πίεση», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται να κοινοποιηθεί ότι ο ερυθρός σταυρός είναι το ίδιο ακριβώς σε όλο τον κόσμο οπότε σε όποια χώρα και να είναι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό για να αναζητήσει κάποιο οικείο του πρόσωπο.