Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας το οποίο ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής να επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες του Σαββάτου πολλά προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δρόμοι μέσα σε λίγα λεπτά βροχόπτωσης, μετατράπηκαν σε ποτάμια, τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της πόλης, ενώ καταγράφηκαν και κατολισθήσεις.

Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη το νερό κάλυψε οχήματα στην Πυλαία ενώ στα δυτικά υπερχείλισε το ρέμα Ξηροποτάμου με τον αντιδήμαρχο Παύλου Μελά, Σ. Λαζαρίδη να υπενθυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια θρηνήσαμε θύμα, καθώς συνάνθρωπός μας παρασύρθηκα από τα νερά και τον βρήκαμε κάτω από μία γέφυρα και ζητά να επισπευστούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

«Είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο, που επείγει, είμαστε μέσα στον αστικό ιστό. Όλη την εβδομάδα είχαμε τα ίδια θέματα, σήμερα το βράδυ ήταν τόσο το νερό της βροχής, που δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν, έχουν υπερχειλίσει και οι τρεις γέφυρες εδώ στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Ο δήμος Νέαπολης-Συκεών έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Μαυρομιχάλη και ήδη από νωρίς το πρωί, τα συνεργεία του δήμου πραγματοποιούν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθούν τα ζητήματα αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr.

Την ίδια ώρα οι οι κάτοικοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, έχουν επιστρατεύσει σκούπες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζημιά.

Στο σκοτάδι από τις 5 το πρωί και μέχρι περίπου τις 2 το μεσημέρι έμειναν πολλές περιοχές του Δήμου Σιθωνίας, δημιουργώντας προβλήματα σε τουρίστες και κατοίκους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος της περιοχής στο GRTimes, «το αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν όχι από ακραία καιρικά φαινόμενα – ούτε αέρα δεν είχε, αλλά με μια σφοδρή βροχόπτωση. Η κατάσταση αυτή πλέον πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρισμό, αλλά και τους κατοίκους, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, στη Χαλκιδική μετά τη διακοπή ρεύματος, δημιουργούνται προβλήματα και με την ύδρευση».

Σύμφωνα με τον κ. Ντέμπλα, χωρίς νερό έμεινε μεγάλο τμήμα της Σάρτης, σημεία της Συκιάς, αλλά και γειτονιά στο Μαρμαρά. «Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνέχεια στα σημεία και η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως δεν είναι κατάσταση αυτή τριτοκοσμική να δημιουργείται με μια βροχή», «κατακεραύνωσε» ο δήμαρχος.

Στην περιοχή του Φράγματος της Θέρμης το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, αλλά και τις μεγάλες ποσότητες από φερτά υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τα ορεινά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος του νερού να υπερβεί το επίπεδο της υπερχείλισης του Φράγματος και να ξεχυθεί προς τις νοτιότερες περιοχές παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων, ενώ άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου υπερχείλισαν επίσης.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Χαλκιδική όπου ρέματα υπερχείλισα και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σε κάποια σημεία διακόπηκε η κυκλοφορία εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Καστοριάς

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, με αίτημά του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Λέσβος: Καταστροφές και παράσυρση αυτοκινήτου

Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε από τα ξημερώματα και τη Λέσβο με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στο Πλωμάρι. Στην παραλία Αγίου Ισιδώρου το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης. Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας, επίσης στο Πλωμάρι, φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος.

Εορδαία: Πλημμύρισαν σπίτια

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Στην κοινότητα Μηλοχωρίου υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης και καταπλάκωσε όχημα ενώ σπίτια γέμισαν με νερό και λάσπη. Να κηρυχθεί ο δήμος Εορδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Πλακεντάς.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου

Δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες, προειδοποιεί η ΕΜΥ, στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023)

  1. μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  2. πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,
  3. κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.
  4. Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή (18-06-2023)

  1. τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
  2. τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
  3. μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
  4. κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.
    Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.